Διεθνή

Ουκρανικό μέτωπο: «Έπεσε» η Μαριούπολη μετά από 83 ημέρες πολέμου – Στα χέρια των Ρώσων το Αζοφστάλ

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, στη Μαριούπολη, έλαβε τέλος την Τρίτη, πολύ μετά την ισοπέδωση της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει σε ένα χαλυβουργείο Αζοφστάλ μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z» και οι σύντροφοί τους που παρέμεναν στις στοές διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους αναφέρουν οι New York Times. 

Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα μετά από 83 ημέρες δίνει στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία τονίζει η αμερικανική εφημερίδα. 

Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την πρώτη ημέρα του πολέμου.

Ζελένσκι: Η χώρα χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωες ζωντανούς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ξεκίνησε μια επιχείρηση για τη «διάσωση των υπερασπιστών της Μαριούπολης», αλλά πρόσθεσε ότι το έργο θα απαιτήσει «διακριτικότητα και χρόνο».

Σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση ο Ζελένσκι ευχαριστεί τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΟΗΕ, καθώς και τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, για τις προσπάθειές τους να «φέρουν τα παλικάρια μας πίσω».

«Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωές μας ζωντανούς. Αυτή είναι η αρχή μας», λέει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει ότι 264 μαχητές εγκατέλειψαν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη και μεταφέρθηκαν σε περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ουκρανοί: Μια «διαδικασία ανταλλαγής»

Οι ουκρανικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την «αποστολή» τους στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, σύμφωνα με δήλωση του στρατού της χώρας.

Οι διοικητές των μονάδων που σταθμεύουν στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal έχουν λάβει εντολή «να σώσουν τις ζωές του προσωπικού», ανέφερε επίσης η δήλωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το CNN.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη Δευτέρα από το εργοστάσιο χάλυβα, το τελευταίο καταφύγιο στην πόλη που είχε γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης υπό τους ανελέητους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar περιέγραψε την επιχείρηση εκκένωσης σε ξεχωριστή δήλωση, σημειώνοντας ότι ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν στο Azovstal. «Πενήντα τρεις σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν από το Azovstal σε μια ιατρική μονάδα στο Novoazovsk για ιατρική περίθαλψη», είπε. «Άλλα 211 άτομα μεταφέρθηκαν στην Olenivka μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Μια «διαδικασία ανταλλαγής» θα οδηγήσει τους εκτοπισμένους να μεταφερθούν τελικά στο σπίτι, είπε επίσης ο Malyar.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είχε αποφασιστεί κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η διέλευση τραυματιών Ουκρανών στρατιωτικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Απομακρύνθηκαν 256 Ουκρανοί

Διακόσιοι πενήντα έξι ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε αργότερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο και επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για “παράδοση”, ενώ και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

“Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων”, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Ερώτημα η τύχη των μαχητών του Αζόφ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».

«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».

«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu