Διεθνή

Ουκρανικό μέτωπο: Χαμηλές προσδοκίες για τις νέες διαπραγματεύσεις και νέα «ασάφεια» για τη Μαριούπολη

Η εξασφάλιση μιας εκεχειρίας είναι ο κορυφαίος στόχος της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στην Τουρκία στις 10:30 το πρωί, αν και εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει σημαντική πρόοδος, μεταδίδει το Reuters.

Δεν απαιτεί πλέον «αποναζιστοποίηση» η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσαν οι FT, τέσσερις πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις ανέφεραν πως η Ρωσία, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, δεν απαιτεί πλέον την «αποναζιστοποίηση» της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερο.

Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν την παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα περιλάμβανε την εγκατάλειψη από την πλευρά της Ουκρανίας της φιλοδοξίας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφάλειας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές.

Το προσχέδιο του εγγράφου για την εκεχειρία δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας –την «αποναζιστοποίηση», την «αποστρατιωτικοποίηση»  και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία- σημείωσαν οι πηγές.

Οι αντιπροσωπείες των δυο πλευρών συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τον τέταρτο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τα κράτη της Δύσης να σκληρύνουν γρήγορα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαϊκού εμπάργκο, για να σταματήσουν τη Μόσχα από το να έχει το «ελεύθερο» να κλιμακώνει τα δικά της μέτρα κατά της χώρας του.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο

Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται για 34η ημέρα. Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είπε πως οι στρατιώτες του συνεχίζουν να υπερασπίζονται την Μαριούπολη, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος της πόλης είπε πως ο έλεγχος των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από τους Ρώσους σημαίνει πως η πόλη «βρίσκεται στα χέρια των κατακτητών».

Το γενικό επιτελείο υποστήριξε νωρίτερα σήμερα πως οι Ουκρανοί στρατιώτες διατηρούν μια «κυκλική άμυνα» της Μαριούπολης, ενώ χθες το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είπε πως, παρά του ότι η πρόοδος στην ευρύτερη εισβολή στην Ουκρανία έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί περαιτέρω στη Μαριούπολη από τα νότια της πόλης.

Στην Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, ο δήμαρχος είπε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο της πόλης, ενώ ανώτατος Αμερικάνος αξιωματούχος είπε πως η ανατολική πόλη Τροστιανέτς, που βρίσκεται νότια της Σούμι, επανήλθε σε ουκρανικά χέρια. Η αναφορά δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από το Reuters.

Παράλληλα, η Ρωσία υποστηρίζει πως οι στρατιώτες της κατέστρεψαν μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας και πως έπληξαν 41 σημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος στην Ουκρανία το τελευταίο 24ωρό. Επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για να περικυκλώσει το Κίεβο, όπως επισήμανε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή. «Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Ο όμιλος Βάγκνερ ανέπτυξε πάνω από χίλιους μισθοφόρους

Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.

«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter. «Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.

Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.

«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση, έχουν σκοτωθεί 1.119 πολίτες και έχουν τραυματιστεί 1.790. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του δημάρχου της Μαριούπολης έκανε λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς στην πόλη αυτή, μεταξύ των οποίων και περίπου 210 παιδιά.

Παράλληλα, μέσα στις 34 ημέρες του πολέμου, περισσότεροι από 3,8 εκατ. Ουκρανοί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κατηγόρησε ουκρανούς εθνικιστές ότι βομβάρδισαν πολιτικές υποδομές.

Διεθνής Αμνηστία: Επανάληψη του πολέμου στη Συρία

Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».

«Ερευνητές μας που βρίσκονταν επιτόπου για δέκα ημέρες τεκμηρίωσαν τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και στην Τσετσενία», όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων, ή χρήση όπλων απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια του παραρτήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu