Διεθνή

Ουκρανικό μέτωπο: Αύριο πρωί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, συνεχίζονται οι μάχες

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη στη βόρεια Ουκρανία.
Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργεί εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η υποδομή της πόλης καταστράφηκε από «έντονες μάχες», αλλά βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την επιδιόρθωση των ζημιών, έγραψε το Σάββατο στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Βιατσεσλάβ Τσάους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τσερνίχιβ στον ουκρανικό βορρά για κάποιο καιρό. Κεντρικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί στο Κίεβο.

Ο δήμαρχος της Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει «εντελώς καταστραφεί» από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τις 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη, έχουν φύγει.

Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν επίσης πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας Neutron Source στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν ήδη υποστεί ζημιές από βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και είχαν αποκοπεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, βομβαρδίστηκαν το Σάββατο, ανέφερε η Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη την κρατική αρχή που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά. «Η επαλήθευση της έκτασης της ζημιάς δεν είναι δυνατή λόγω των αδιάκοπων μαχών κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στο μεταξύ, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, σύμφωνα με τον περιφερειακό επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. «Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των (ρωσικών) συνόρων», σημείωσε χθες, Κυριακή, στο Telegram ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Τρίτη η διαπραγμάτευση στην Τουρκία

Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν την Τρίτη στις 10:00 το πρωί στην Τουρκία, υποστηρίζει το Interfax. Αρχικά αναμένονταν οι επαφές να ξεκινήσουν σήμερα, ωστόσο η καθυστέρηση αποδίδεται στις δυσκολίες μετακίνησης λόγω των μαχών. Ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως υποβάθμισε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε τέσσερα σημεία. Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συνάντησης με τον Πούτιν.  

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία αναχωρεί σήμερα για την Τουρκία.

Οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο «επιτρέπουν τη διεξαγωγή συνομιλιών με πιο εστιασμένο, πιο αυστηρό και ουσιαστικό τρόπο», είπε. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξαν σημαντικά επιτεύγματα ή πρόοδος μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργά χθες Κυριακή.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ζελένκσι, μιλώντας σε ομάδα ανεξάρτητων Ρώσων δημοσιογράφων χθες, είπε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να κηρύξει ουδετερότητα, να εγκαταλείψει την προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και το Κίεβο λάβει εγγυήσεις ασφάλειας.

Ο ίδιος είπε πως το Κίεβο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε ορισμένα αιτήματα της Μόσχας, υπό τον όρο ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε δημοψήφισμα και πως τρίτα μέλη θα υποσχεθούν να προστατεύσουν την Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι είπε πως βασικός στόχος της Ουκρανίας είναι να βάλει τέλος στον πόλεμο όσο το δυνατόν συντομότερα και να κάνει τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν, προτού διατάξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Δήλωσε επίσης πως η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συζητήσεις για το θέμα της Κριμαίας και της ανατολικής συνοριακής περιοχής Ντονμπάς. «Κατανοώ πως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τη Ρωσία να φύγει τελείως από την περιοχή -αυτό θα οδηγήσει στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», δήλωσε, όπως μεταδίδουν οι FT. «Γι’ αυτό λέω πως πρόκειται για συμβιβασμό. Να πάμε εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα και τότε θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το δύσκολο θέμα της Ντονμπάς».

Λαβρόφ: Αντιπαραγωγική μια συνάντηση Ζελένσκι – Πούτιν

Τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σχολίασε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαφρόφ. Οπως είπε, μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τώρα θα ήταν «αντιπαραγωγική». Μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο όταν είμαστε κοντά σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα, τόνισε. 

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται για 33η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά). Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενη στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει την Ουκρανία από το πρόσωπο της Γης».

Σύμφωνα με το Κίεβο δεν συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο αμάχων από Ουκρανικές πόλεις. Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Όλγα Στεφανίσινα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για πιθανή ρωσική προβοκάτσια στις διαδρομές

Γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις, όπως δήλωσε ο διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή. Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Νέες πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνόμπιλ

Στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, εκδηλώθηκαν νέες πυρκαγιές.

«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», επέμεινε η ίδια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Είχε εκτιμήσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσερνόμπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει πλέον, από την 9η Μαρτίου, απευθείας δεδομένα από το Τσερνόμπιλ. Εξέφρασε ανησυχία χθες Κυριακή για το ότι δεν έχει αλλάξει η βάρδια του προσωπικού του σταθμού από την 20ή Μαρτίου.

Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την 24η Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.

Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του εργοστασίου εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτή που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους, με την πρώτη να κατασκευάζεται από τους Σοβιετικούς και να έχει υποστεί ζημιά, ενώ η δεύτερη, πιο σύγχρονη, είχε εγκατασταθεί το 2019.

Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το 2000.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.

Η κυρία Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών στην περιοχή όπου βρίσκεται το μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο και ότι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Η ίδια κατήγγειλε ότι η κατάσβεση των πυρκαγιών εμποδίζεται από τον ρωσικό στρατό και ραδιενεργά σωματίδια ενδέχεται να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα εξαιτίας τους.

Το Σάββατο, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας έκανε λόγο για 31 φωτιές στην περιοχή όπου βρίσκεται το Τσερνόμπιλ.

Η Ρωσία συνεχίζει τον αποκλεισμό των ακτών της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα

Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, σημείωσε χθες Κυριακή η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

Το ρωσικό ΠΝ συνεχίζει επίσης να εξαπολύει σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία

Την ίδια ώρα, το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε, υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλινκάβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu