Διεθνή

Ουκρανία – 6 μήνες πόλεμος: Γιατί όλες οι προβλέψεις της Δύσης έχουν «πέσει» έξω

Έξι μήνες μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η εξέλιξη του πολέμου έχει ανατρέψει πλήρως της εκτιμήσεις της Δύσης για τη στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Ρωσίας.  

Λίγο πριν το ξέσπασμα του πολέμου, αναλυτές στις δύο όχθες του Ατλαντικού υπέθεταν ότι η Ρωσία θα κυριαρχούσε πολύ γρήγορα, καταποντίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις, ενώ εκτιμούσαν ότι το μόνο που θα περιόριζε τη Μόσχα θα ήταν η εξασθενημένη εγχώρια οικονομία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι το Κίεβο θα «έπεφτε» μέσα σε 72 ώρες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προβλέψει ότι το ρούβλι θα μετατραπεί σε… σκουπίδι.  

Αλλά τελικά, δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. 

Η στρατιωτική αποτυχία της Ρωσίας 

Η Ουκρανία έχει καταφέρει να αντέξει (με το παραπάνω, μάλιστα) και να υπεραμυνθεί της εδαφικής της ακεραιότητας, εκθέτοντας τη λαθεμένη εκτίμηση του Πούτιν για την στρατιωτική ανωτερότητα της Ρωσίας.  

«Η Μόσχα δεν είναι ισοδύναμη στρατιωτικά με τις ΗΠΑ. Ούτε καν με τις μικρότερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ» διαπιστώνει ο Phillips O’Brien, καθηγητής στρατηγικών μελετών στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα στη Σκοτία.  

«Ο πόλεμος έδειξε ότι δεν μπορεί να “τρέξει” σύνθετες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα μπορούν να κάνουν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι ή οι Ισραήλ» προσθέτει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. 

Φυσικά, σ’ αυτό συμβάλλουν μια σειρά παράγοντες. Από τη μειωμένη ποιότητα του ρωσικού εξοπλισμού και την ανεπαρκή εκπαίδευση των Ρώσων πιλότων – στρατιωτικών έως τη λάθος στρατηγική της Μόσχας και την ισχυρή αντίσταση της Ουκρανίας.  

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, η οποία εξακολουθεί να στέλνει σωρηδόν προηγμένα οπλικά συστήματα και άφθονα χρήματα στην κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Η οικονομική αντοχή του Πούτιν 

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για οικονομική κατάρρευση της Ρωσίας αποδείχθηκαν εξίσου λαθεμένες, με το εγχώριο ΑΕΠ να περιορίζεται μόλις κατά 4% στο β’ τρίμηνο (αισθητά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις). Ας σημειωθεί ότι στις απαρχές του πολέμου, η ίδια η Μόσχα είχε κάνει λόγο για ύφεση έως 12%.  

Σημαίνοντα ρόλο σ’ αυτό διαδραματίζουν οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, οι οποίες δίνουν «γερή» ώθηση στον κρατικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτώντας τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. 

Οι κυρώσεις της Δύσης, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι δεν έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, με τη Ρωσία να στρέφεται προς τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής, αναπληρώνοντας την όποια «χασούρα».  

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι δύσκολοι» εκτίμησε τη Δευτέρα ο Βέλγος πρωθυπουργός, Alexander De Croo, αναφερόμενος στην αλματώδη αύξηση των ενεργειακών τιμών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu