Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν όσα έχουν γραφτεί στον ελληνικό και τον ξένο Τύπο αναφορικά με τα εξοπλιστικά προβλήματα της χώρας, σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Αναφερόμενος στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, είπε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η τελική διαδικασία για το πρόγραμμα «εν συνεχεία υποστήριξης» (FOS) για τα αεροσκάφη C-27. Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16 τόνισε πως τυγχάνει της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχει ζήτημα με τις καταβολές χρημάτων που πρέπει να γίνουν, λόγω των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών. Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε: «Όσον αφορά το σύνολο του ποσού που απαιτείται για το πρόγραμμα αυτό, χρήματα τα οποία θα είναι εντός των πλαισίων αυτών που έχουν συμφωνηθεί, δηλαδή του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ, έχει εγκριθεί. Όσον αφορά όμως τις καταβολές, η Ελλάδα μέχρι το 2021 απέναντι στους δανειστές έχει δεσμευθεί με ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο απαιτείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που ζητείται από τους δανειστές να παραμείνουμε στο πλεόνασμα αυτό που έχει συμφωνηθεί, να παραμείνουμε στη συμφωνία στο ΝΑΤΟ για εξοπλιστικά προγράμματα άνω του 2%, να φτάσουμε στο 20% που θέλει το ΝΑΤΟ για την ετήσια ανάπτυξη και να μην ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουμε δεσμευτεί για την οικονομική πολιτική. Εκεί που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την αμερικανική πλευρά είναι στις καταβολές των τιμημάτων που αφορούν τα έτη 2018, 2019, 2020. Μετά το 2021, που δεν θα υπάρχει δέσμευση, θα μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι και τη λήξη του προγράμματος. Το πρώτο αεροπλάνο θα παραληφθεί σε δύο χρόνια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2028. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με τις τωρινές δημοσιονομικές συνθήκες είναι αδύνατο. H επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, κατόπιν αιτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, βέβαια μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας».
Σχετικά με τις γαλλικές φρεγάτες, ο κ. Καμμένος τόνισε πως έγιναν συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, που αφορούσαν την κατασκευή τους στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να διευθετηθούν. «Σε υψηλότατο επίπεδο, μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν, εξετάστηκε η πιθανότητα αξιοποίησης των 8 δισεκατομμύριων, που προέρχονται από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, και μέρος των οποίων οφείλει να επιστρέψει και η Γαλλία στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στη χώρα μας. Αυτή ήταν και η μόνη διαπραγμάτευση που αφορά τις φρεγάτες. Σε αυτή τη συνομιλία, ο Πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός απέναντι στον πρωθυπουργό γενικότερα για ενίσχυση της πατρίδας μας και των συνεργειών που μπορούν να υπάρξουν στην αμυντική μας βιομηχανία» είπε ο υπουργός.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πλατανιώτη: Υποψήφια για κορυφαία του κόσμου το 2024 στην καλλιτεχνική κολύμβηση
- Banco BPM: Απέρριψε την προσφορά εξαγοράς 10 δισ. ευρώ από την UniCredit
- ΓΣΕΒΕΕ: Εκδήλωση για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στην Εστίαση
- Σκυλακάκης: Πάνω από 750 εκατ. ευρώ για την προστασία των δασών και αντιπλημμυρικά έργα
- Lidl Ελλάς: Στο 1,01 δισ. ευρώ η συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ το 2023
- Λαζαράκου: Οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα
- ΚΕΠΕ: Η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδοτήσεις – Τί προτείνει
- Βιλερουά (ΕΚΤ): Περιορισμένη η επίδραση των πολιτικών του Τραμπ στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις