Επιχειρήσεις

ΟΤΕestate: Άνω του 1,1 δις η αποτίμηση – Τα έργα ανανέωσης και τα σχέδια

Κάποια από τα κτίρια του ΟΤΕ ανά την Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως κατοικίες

Σε κτηματομεσιτικό θησαυρό αναδεικνύεται, πλέον, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΟΤΕ, η αξία του οποίου πλέον ξεπερνά  το 1,14 δισ. ευρώ για το 2023, καταγράφοντας αύξηση 8,2% σε σχέση  με την προηγούμενη χρονιά, από τα έσοδα που προκύπτουν από τα μισθώματα.

H ΟΤΕestate δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κατασκευαστικών έργων και λειτουργικής υποστήριξης χώρων, έργων και εγκαταστάσεων (Facility & Property Management και Space Management). Εξάλλου, από το Μάρτιο του 2016, η ΟΤΕestate δραστηριοποιείται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες του ομίλου ΟΤΕ σε ηλεκτρική ενέργεια.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα βασικό σημείο προς περαιτέρω αξιοποίηση στην ατζέντα του νέο CEO Κώστα Νεμπή, καθώς εν γένει η αγορά του real estate και ειδικά των ποιοτικών κτιρίων γραφείων που διαθέτει ο ΟΤΕ είναι σε διαρκή άνοδο τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με φορείς του ομίλου, ο ΟΤΕ διαθέτει, εν έτει 2024, ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην ελληνική αγορά. Κατά πληροφορίες από τον οργανισμό, έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα συνολικής δομημένης επιφάνειας 1,14 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Το πορτφόλιο αυτό περιλαμβάνει 2.289 οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 9,20 εκατ. τ.μ., εκ των οποίων έχουν ανεγερθεί 2.660 κτίρια, τα οποία βρίσκονται στην Αττική, στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά. Από αυτά, αρκετά βρίσκονται σε καθεστώς μίσθωσης, ενώ άλλα έχουν μπει σε τροχιά ανακαίνισης, προκειμένου να διατεθούν για νέα μίσθωση.

Κατά όσα είχε τονίσει στο Financial Report πριν από λίγες ημέρες ο Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου Μπάμπης Μαζαράκης «υπάρχουν πολλά ακίνητα, κτίρια και οικόπεδα του ΟΤΕ σε όλη την χώρα, τα οποία θα πρέπει και έχουμε σχέδιο να αξιοποιήσουμε. Τις περισσότερες φορές, αν πάτε σε κάποιο νησί είναι χαρακτηριστικό ένα κτίριο του ΟΤΕ».

Ο Μπάμπης Μαζαράκης

Ωστόσο, ο κ. Μαζαράκης συμπλήρωσε ότι η ΟΤΕ Εstate δεν θα επεκταθεί σε επενδύσεις real estate εκτός ομίλου. «Δεν ενδιαφερόμαστε για ακίνητα εκτός ομίλου. Έχουμε ήδη πολλά δικά μας να αξιοποιήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, εξάλλου, ο στόχος αξιοποίησης για αυτά τα ακίνητα είναι διπλός: Είτε η μίσθωσή τους, με στόχο την προσέλκυση εσόδων, είτε η ανακαίνισή τους, προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του δικτύου. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο κάποια από αυτά να αξιοποιηθούν όχι μόνο ως γραφεία, αλλά και ως κατοικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει προχωρήσει σε ανανέωση τεσσάρων από τα πιο εμβληματικά του κτίρια στην Αττική, η οποία πλησίασε συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία αναμένεται να υπάρξει νέο πλάνο ανακαίνισης για κάποια από τα υπόλοιπα κτίρια, προκειμένου να διατεθούν και αυτά σε καινούργιους μισθωτές.

Στο πλάνο αξιοποίησης των ακινήτων, εξάλλου, εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για την μεταφορά του Μουσείου του ΟΤΕ από την Κηφισιά στο κέντρο της Αθήνας, στην Πατησίων.

Ανακαινίσεις και μελέτες

Χαρακτηριστικό είναι ότι εργασίες για το πρόγραμμα ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου ολοκληρώθηκαν το 2023 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης κατά WELL και LEED, με στόχο και την ενεργειακή αναβάθμιση. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. το οποίο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Οι ανακαινίσεις αυτές, εκτός από το γεγονός ότι ανεβάζουν ποιοτικά τα ακίνητα, τα κάνουν επίσης ακόμα πιο λειτουργικά από άποψη ελάττωσης κόστους. Κατά όσα τονίζονται από την εταιρεία, η ανακαίνιση θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης.

Την ίδια στιγμή, στο κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στο κέντρο της Αθήνας πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση και κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέσα στο 2024 θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του.

To κτίριο YMA NYMA

Το συγκεκριμένο κτίριο, εξάλλου, κατά ένα μέρος του, θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο μουσείο τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ, επιφάνειας 5.000 τ.μ. Οι εργασίες συντήρησης λοιπών ακινήτων, ανήλθαν προσέγγισαν τα €1,8 εκατ.

Μέσα στο 2024, εξάλλου, εξακολούθησαν και οι μελέτες νομιμοποίησης/τακτοποίησης ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους 3 ακίνητα, έγιναν μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας για 36 ακίνητα, και λοιπές μελέτες και ενέργειες για 67 ακίνητα, ενώ εκδόθηκαν και 7 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

Αύξηση 5,8%

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της ΟΤΕ Estate για το 2023 παρουσίασαν αύξηση 5,8% εξαιτίας των αυξημένων εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων και από παροχή υπηρεσιών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, καταγράφηκε αύξηση των εσόδων από εκμίσθωση ακινήτων, η οποία οφείλεται στην αναπροσαρμογή – προς τα πάνω- των μισθωμάτων, καθώς και στην  μίσθωση των ανακαινισμένων πτερύγων του Διοικητικού Μεγάρου.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους παρουσίασαν αύξηση 18,2% που συμπεριλαμβάνουν 11 νέα μισθωτήρια συμβόλαια συνολικής επιφάνειας 14.700 τ.μ.

Η μείωση των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στις μειωμένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της αποκλιμάκωσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Επιπρόσθετα,  μετά και από την απορρόφηση του επιχειρηματικού κλάδου λειτουργίας, συντήρησης και σχεδιασμού χώρων και κτιρίων από την ΟΤΕ ΑΕ και την COSMOTE ΜΟΝ. ΑΕ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2022, η εταιρεία παρουσίασε έσοδο για το 2023 €4,7 εκατ.

Μ.Μπακ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu