O οικονομικός προϋπολογισμός για το Μουσείο, πάντως, δεν έγινε γνωστός
Για το 2027 είναι ο στόχος των εγκαινίων για το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, το οποίο επί της ουσίας θα διαδεχθεί αυτό της Κηφισιάς, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1990 και σταδιακά θα δώσει τη θέση του στο καινούργιο που θα βρίσκεται στο μεγάλο κτίριο του ΟΤΕ επί της οδού Πατησίων 85.
Πρόκειται για ένα ιστορικό για τον όμιλο κτίριο, το οποίο κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Κ. Κιτσίκη τη δεκαετία του 1950 και στο οποίο λειτουργούσαν μέχρι και κάποια χρόνια υπηρεσίες του ομίλου.
Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο σήματος μια νέα εποχή για την επιχείρηση και έχει και έναν συμβολισμό, καθώς είναι το τελευταίο το οποίο ανακοίνωσε ως CEO, o Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ.
Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι στο υπόγειο βρίσκονται χιλιάδες καλώδια για την επικοινωνιακή σύνδεση της πρωτεύουσας, αλλά και… καταφύγια σε περίπτωση πολέμου.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κατασκευή του Μουσείου είναι στη φάση των μελετών από την αρχιτεκτονική εταιρεία του Α. Κούρκουλα, οι οποίες αναμένω να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2025, με επακόλουθη την έναρξη των εργασιών και πιθανά εγκαίνια, αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέσα στο 2027.
Οι, δε, εργασίες για την ανακαίνισή του, έχουν αρχίσει τα τελευταία τρία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διευκρινίστηκε από τα στελέχη της εταιρείας ο προϋπολογισμός του έργου, καθώς ακόμα βρίσκεται στη φάση της μελέτης. Αυτό που αναφέρθηκε, ωστόσο, από τον αρχιτέκτονα κ. Κούρκουλα είναι ότι το κτίριο θα είναι πλήρως ενεργειακά θωρακισμένο και θα υπάρξει στόχευση για πιστοποίηση Leed Platinum.
Επίσης, θα διατηρηθεί η δωρεάν είσοδος για το κοινό, ενώ υπάρχει η σκέψη να μπει ένα εισιτήριο για τους τουρίστες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Μουσείο θα διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ θα έχει και εστιατόριο, το οποίο, επειδή θα βρίσκεται σε μακρόστενη αίθουσα, θα διαρρυθμιστεί σε στυλ ”βαγονιού”, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα μισθωθεί σε κάποια εταιρεία, όπως έχει γίνει κατά κόρον σε άλλα Μουσεία, ούτε αν θα το ”τρέχει” ο όμιλος.
Εξάλλου, σύμφωνα με την Διευθύντρια Επικοινωνίας του ομίλου Ντέπη Τζιμέα υπάρχει ο στόχος για να μπει στα 10 πιο δημοφιλή μουσεία της πρωτεύουσας.
Το εν λόγω κτίριο, όπως και πολλά άλλα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στα νησιά, ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ, ΟΤΕ Estates, η οποία, επί της ουσίας, συσπειρώνει τα ακίνητα του ομίλου.
Στην παρούσα φάση, όπως δήλωσε στο Financial Report ο CFO του ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης, τα ακίνητα του ΟΤΕ ανά την Ελλάδα κοστολογούνται άνω του 1 δις ευρώ συνολικά, ενώ το πρόσφατο ”ρετούς” που έγινε σε εμβληματικά κτίρια όπως το Μέγαρο και το κτίριο της Αγίας Παρασκευής στοίχισε άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Μ. Τσαμαζ: Δεν αποκαλύπτω τα σχέδια μου – Θα μου άρεσε να αναλάβω μια ΔΕΚΟ αλλά…
Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η τελευταία στην οποία συμμετείχε ο Μιχάλης Τσαμάζ ως CEO καθώς αποχωρεί το καλοκαίρι, με τη θέση του αναλαμβάνει ο Κώστας Νεμπής όπως είχε ανακοινωθεί εδώ και κάποιους μήνες, στα τέλη του 2023.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ίδιος δεν αποκάλυψε το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, ωστόσο σε σχετική ερώτηση αν θα ήθελε να αναλάβει μια ΔΕΚΟ απάντησε χαριτολογώντας ότι “μου είχε περάσει από το μυαλό μια συγκεκριμένη ΔΕΚΟ, αλλά μετά το ξανασκέφθηκα“.
Όπως ανέφερε ο στόχος για την επόμενη διοίκηση είναι “να συνεχίσει την ανάπτυξη” και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις κρίσεις: “Πάντα βλέπαμε μπροστά και όταν έρχονταν οι κρίσεις είχαμε προετοιμαστεί για αυτές και τις ξεπερνούσαν χωρίς πρόβλημα” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πάντως έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης σε σχέση με τον ανταγωνισμό με την Ασία. “Θα είναι πρόβλημα αν η Ευρώπη παραμένει στις μικρές, κατακερματισμένες εταιρείες, τη στιγμή που οι εξελίξεις στη Νοτιανατολική Ασία τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμούς” τόνισε.
Μαρία Μπακοπούλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Αψιμαχίες Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για το 1,5 δισ. ρύπων (σε αξία) που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την απανθρακοποίηση των νησιών
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κι άλλο 5,5% τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο – Εκτίναξη 12,9% το κόστος ενέργειας
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: «Κεσάτια» στο λιανεμπόριο – Αύξηση τζίρου 0,4% τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
- Εμπορικός στόλος: Αύξηση 0,4% στη δύναμή του τον Σεπτέμβριο
- Θεοδωρικάκος: “Ελεγχοι σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις