Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Υπό την σκιά των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αποφασίζει για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Η συνεδρίαση συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης COP28 που φιλοξενείται από τα ΗΑΕ, τα οποία προσπαθούν να πείσουν ότι είναι υπέρμαχοι της πράσινης μετάβασης

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, συνεδριάζουν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους όσον αφορά την παραγωγή, υπό την σκιά των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την επικείμενη λήξη της βασικής περικοπής της προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας.

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο κατά πόσον ο ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία θα έχει αμβλύνει τις διαφορές ανάμεσα στα μέλη του αναφορικά με τις αποφάσεις και τις ποσοστώσεις των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου.

Η Αγκόλα και η Νιγηρία αγωνίζονται με μειωμένη παραγωγή εν μέσω υποχρηματοδότησης, εξάντλησης της εφεδρικής παραγωγικής ικανότητας και σαμποτάζ στις υποδομές. Αλλά η αποδοχή χαμηλότερων βασικών γραμμών θα δημιουργούσε κινδύνους σε περίπτωση μελλοντικής ανάκαμψης της παραγωγής.

Η συνεδρίαση συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή του 2023 (COP28) που φιλοξενείται από το βασικό μέλος του ΟΠΕΚ, τα ΗΑΕ, τα οποία προσπαθούν να ενισχύσουν το προφίλ τους ως υπέρμαχοι της πράσινης μετάβασης.

Πέρα από τις εσωτερικές διαμάχες, ο ΟΠΕΚ+ παλεύει με την αντιληπτή αποσύνδεση μεταξύ των τιμών και των θεμελιωδών μεγεθών προσφοράς – ζήτησης, γεγονός που έχει απογοητεύσει την ομάδα – συμπεριλαμβανομένου του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προειδοποίησε τους κερδοσκόπους της αγοράς ότι θα πρέπει να “προσέχουν”.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η οποία προστίθεται σε εθελοντική μείωση κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από ορισμένα μέλη.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία αποφάσισαν αντίστοιχες μειώσεις της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτές οι μειώσεις τόνωσαν φευγαλέα τις τιμές που “μαράζωναν” εν μέσω υψηλών επιτοκίων και τραπεζικών αναταραχών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά τα κέρδη έχουν έκτοτε υποχωρήσει, δεδομένης της εύθραυστης ανάκαμψης στην Κίνα και της πολιτικής αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu