Οι Γερμανοί αναδεικνύονται αριστούχοι στη γνώση, τη συμπεριφορά και τη στάση απέναντι στα χρηματοοικονομικά, παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα
Οριακά πάνω από το 60/100 σκοράρουν οι Έλληνες σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ που έχει διεξαχθεί βάσει τριών κριτηρίων: της γνώσης, της συμπεριφοράς και της στάσης απέναντι στα χρηματοοικονομικά.
Στην πρώτη κατηγορία, που αφορά κατά κύριο λόγο ορολογίες, το σκορ ανέρχεται στο 23/35. Στη δεύτερη, που περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως εάν ο κόσμος αποταμιεύει, κάνει προϋπολογισμό, πληρώνει εγκαίρως λογαριασμούς κλπ, οι Έλληνες παίρνουν 28/45. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία που αξιολογεί εάν ζει κανείς «στη στιγμή» ή προτιμά να αποταμιεύει για το μέλλον, η βαθμολογία ανέρχεται στα 11/20.
Βέβαια, το φαινόμενο αυτό δεν είναι αμιγώς ελληνικό, αφού σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 34% των ενηλίκων από τουλάχιστον 39 χώρες διεθνώς κατέχει ένα καλό επίπεδο χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, με βαθμολογία άνω των 70 στις 100 μονάδες, ενώ το ποσοστό αυτό στη χώρα μας ανέρχεται στο 32%.
Η επίδοση αυτή είναι αντίστοιχη με τα επίπεδα που παρατηρούνται κατά μέσον όρο διεθνώς. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η Γερμανία βρίσκεται στην κορυφή των 39 χωρών του ΟΟΣΑ που εξετάστηκαν, με σκορ 76%, ενώ ακολουθεί η Ταϊλάνδη με 71%, αλλά και το Χονγκ Κονγκ και η Ισλανδία, αμφότερα με 70%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Υεμένη (42%), η Καμπότζη (49%) και η Παραγουάη (50%).
Το 15% όσων ερωτήθηκαν διεθνώς παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα σε τουλάχιστον μία απάτη. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 10%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχει σχέση μεταξύ του επιπέδου της γνώσης χρηματοοικονομικών και του κινδύνου, καθώς περίπου δύο στους τρεις από όσους δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύμα απάτης δεν φτάνουν το επιθυμητό επίπεδο γνώσης (ήτοι βαθμολογία 70%).
Βέβαια, ο εντοπισμός μιας απάτης σχετίζεται και με τις ψηφιακές ικανότητες, αφού πλέον πολύ μεγάλος αριθμός εγκληματιών αξιοποιεί τις διαδικτυακές διόδους. Συνολικά, μόλις το 29% των ερωτηθέντων διεθνώς αγγίζει το επιθυμητό επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων στα θέματα αυτά, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώνεται υψηλότερα, στο 38%. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι παρατηρούνται διαφορές ανάλογα με την εκπαίδευση και τα εισοδήματα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 1.400 μονάδων, αλλά στο -0,16% η εβδομάδα – Δυνατά ο ΟΠΑΠ με +3,27%
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις