Οικονομία

ΟΟΣΑ: Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016

«Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και η ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2017 και το 2018, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, η ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης των πιστωτών αυξάνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον σταθεροποιείται», αναφέρει ο ΟΟΣΑ αναφορικά με την Ελλάδα στην εξαμηνιαία έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών – μελών του (Economic Outlook).

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι απαιτείται πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και η ανάκαμψή της. «Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο», αναφέρεται. Η έκθεση προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει φέτος υψηλότερο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 0,5% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος με βάση το πρόγραμμα.

«Η εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη». Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι περιορίζουν τις πιστώσεις και τις επενδύσεις και συνιστά την εφαρμογή νομοθετημένων κινήτρων και στόχων για τις επιδόσεις των τραπεζών, για να παρακολουθείται η πρόοδος που κάνουν για την αντιμετώπισή τους. Όσον αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας και θα επιτρέψει τη συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών στην ανάπτυξη. «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η διασφάλιση ότι η νέα ανεξάρτητη Αρχή δημόσιων εσόδων θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και την είσπραξη, θα ενισχύσει τα έσοδα», αναφέρεται.

Ανάπτυξη και ανεργία

Η έκθεση προβλέπει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος, ενώ για το 2017 και το 2018 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 1,3% και 1,9% αντίστοιχα. «Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη», σημειώνεται. «Το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές. Γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και η σχετική προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις», προσθέτει ο ΟΟΣΑ.

«Η απασχόληση θα αυξηθεί, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό, ιδιαίτερα για τους νέους». Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 23,5% φέτος από 24,9% πέρυσι και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 23,1% το 2017 και το 22,7% το 2018. Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,1% φέτος από -1,1% πέρυσι και να αυξηθεί περαιτέρω στο 1,1% το 2017 και το 1,4% το 2018, λόγω «της μεγαλύτερης αύξησης των μισθών». Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα 1% του ΑΕ), το οποίο αναμένεται να περιορισθεί στο 0,6% και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

Δημόσια οικονομικά

Όσον αφορά το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (που περιλαμβάνει και τους τόκους), προβλέπεται να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ φέτος από 7,5% πέρυσι και να μειωθεί στο 0,2% το 2017, ενώ για το 2018 αναμένεται πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 185,7% του ΑΕΠ φέτος και να μειωθεί στο 182,7% το επόμενο έτος και το 177,6% το 2018.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu