Διεθνή

Όλι Ρεν: Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει σε περίπτωση εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ

Αν και ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή παραμένουν αβέβαιες, επισημαίνει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί δυναμικά απέναντι σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιβάλει αντίποινα, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, στους Financial Times.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ένας νέος εμπορικός πόλεμος μεταξύ συμμάχων, αλλά πρέπει να λάβουμε αναλογικά μέτρα πολιτικής αν η ΕΕ στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών. Τόνισε ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής» απέναντι στις απειλές των ΗΠΑ, ακόμα κι αν προέρχονται από έναν σύμμαχο.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ενδέχεται να είναι οι επόμενες που θα υποστούν δασμούς, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν 25% δασμούς σε εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό και επιπλέον 10% σε κινεζικά προϊόντα. Οι δασμοί στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά ανεστάλησαν προσωρινά για έναν μήνα, ενώ η Κίνα επέβαλε αντίμετρα σε αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας και γεωργικού εξοπλισμού.

Η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ρεν και Λαγκάρντ

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ρεν επέλεξε μια πιο επιθετική στάση σε σχέση με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε δηλώσει ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επιδιώξει συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς ένας εμπορικός πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο Ρεν, ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. «Οι οικονομολόγοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρξουν αντίποινα, αλλά το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι πρωτίστως πολιτικό», εξήγησε.

Η αυτοπεποίθηση της ΕΕ στο παγκόσμιο εμπόριο

Σύμφωνα με τον Ρεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαπραγματευτεί με αυτοπεποίθηση, καθώς η ενιαία αγορά της, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί σημαντικό εταίρο για κάθε εμπορική συμφωνία. Η ΕΕ έχει επεκτείνει το δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της, πιο πρόσφατα με τις χώρες της ένωσης Mercosur στη Νότια Αμερική.

Επιπλέον, ο Ρεν αμφισβήτησε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιχειρήσουν διμερείς εμπορικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ισχυρές εξουσίες στην εμπορική πολιτική, διασφαλίζοντας την ενότητα της Ένωσης.

Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου
Παρότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει χαμηλή ανάπτυξη και έχει μεγάλη εξάρτηση από το αμερικανικό εμπόριο – καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προορισμός των ευρωπαϊκών εξαγωγών και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της μετά την Κίνα – η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου δεν πρέπει να την αποθαρρύνει.

Ο Ρεν σημείωσε ότι οι δασμοί θα πλήξουν κυρίως τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα αυξήσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η ανατίμηση του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις περί δασμών θα καταστήσει φθηνότερες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, ενώ θα ανεβάσει τις τιμές των εξαγωγών τους, δυσκολεύοντας τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Αν και ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις στις τιμές καταναλωτή παραμένουν αβέβαιες, σύμφωνα με τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη.

Ο Τραμπ και η «ιδεολογία» των δασμών

Ο Ρεν εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο οι δασμοί χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό εργαλείο για την προώθηση των πολιτικών στόχων του Τραμπ.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια διαφορετική λογική στην Ουάσινγκτον από αυτήν που έχουμε συνηθίσει στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ο ίδιος πως είναι «άνθρωπος των δασμών», κάτι που φαίνεται να αποτελεί ιδεολογικό ζήτημα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu