Public Eye

Όλα μέλι γάλα…

Το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο αρκετές γαλακτοβιομηχανίες και στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει ή σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τους.

Το υψηλό κόστος των πρώτων υλών, η έλλειψη κάποιων εξ αυτών και η συμπίεση του μικτού περιθωρίου κέρδους δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.

Από τις αρχές της χρονιάς, η παραγωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου σε γραβιέρα Νάξου έχει μειωθεί πάνω από 15%, κατά 40% έχει υποχωρήσει η παραγωγή πατάτας, ενώ στην Ήπειρο η εταιρεία πουλερικών Πίνδος την περασμένη Άνοιξη έκοψε το 10% της παραγωγής της.

Το ίδιο ισχύει και για τη ΜΕΒΓΑΛ. Η μη επάρκεια σε αγελαδινό γάλα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες της μεγάλης ζήτησης, δυσκόλεψε τη γαλακτοβιομηχανία να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Η έλλειψη που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην πρώτη ύλη οφείλεται, σύμφωνα με την επικεφαλής της ιστορικής βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, αφενός στην υπερβάλλουσα ζήτηση λόγω μειωμένων εισαγωγών γάλακτος και αφετέρου στη μείωση παραγωγής από τους Έλληνες κτηνοτρόφους λόγω αύξησης στα κόστη τους.

Το γάλα, ως πρώτη ύλη από το εξωτερικό έγινε για πρώτη φορά πιο ακριβό από το ελληνικό, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για εγχώριο γάλα. Αυτό αύξησε την τιμή και περιόρισε τις προς διάθεση ποσότητες στις εταιρείες που παραδοσιακά εισκομίζουν γάλα από την Ελλάδα.

Οι τιμές του ελληνικού αγελαδινού γάλακτος που ήταν πέρυσι στο 0,39 ευρώ το λίτρο, εφέτος ξεπερνούν το 0,55 ευρώ και βαίνουν ανοδικές. Στο πρόβειο, η τιμή, από το 0,95 ευρώ το λίτρο, έχει φθάσει και σε κάποιες περιπτώσεις έχει ξεπεράσει το 1,30 ευρώ.

Η ιστορική βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα κόστη της και να διαφυλάξει την κερδοφορία, έχει προχωρήσει σε αναδιάταξη της παραγωγής της. «Κάθε εβδομάδα προγραμματίζουμε την παραγωγή των επόμενων τριών εβδομάδων, ενώ έχουμε ρίξει το βάρος στους κωδικούς εκείνους που φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα, ακολουθώντας την αρχή του Pareto, βάσει της οποίας το 80% των πωλήσεων προέρχεται από το 20% των προϊόντων ή των πελατών», σημειώνει η Μαίρη Χατζάκου, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας.

Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εγχώριες βιομηχανίες. Το κόστος ενέργειας, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση των εργοστασίων, που στην περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ σημαίνει κόστος 15.000 ευρώ ανά διακοπή, και η μη έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ στο σχετικό αίτημά της να επενδύσει στο net metering επιτείνουν το πρόβλημα.

Η ΜΕΒΓΑΛ, που προ διετίας επένδυσε στο φυσικό αέριο, έχει καταθέσει στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα επάρκειας στην ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών της και επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

«Όμως ο ΔΕΔΔΗΕ προς το παρόν απέρριψε το αίτημά μας για επένδυση λόγω ελλιπών υποδομών στην περιοχή», λέει η κα. Χατζάκου.

Αυτό θα πει ενεργειακή στρατηγική μιας χώρας που από το 2019 ο πρωθυπουργός της έδωσε το «λάκτισμα» για την πράσινη μετάβαση.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu