Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τη στήριξη των εργαζομένων που θα πληγούν σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση χρηματοδοτεί εργασιακές πολιτικές όπως o επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός, η παροχή συμβουλών σταδιοδρομίας, η κατάρτιση, τα επιδόματα μετεγκατάστασης και η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων.
Οι προτεινόμενες αλλαγές ορίζουν ότι απολύσεις οι οποίες μπορεί να πραγματοποιηθούν ως αποτέλεσμα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία θα εμπίπτουν επίσης στην αρμοδιότητα του Ταμείου.
Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούσαν να ζητήσουν οικονομική στήριξη από το Ταμείο για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που έχαναν τη δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης ή κάποιας οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που ενέκρινε σήμερα το Κοινοβούλιο, μελλοντικοί απολυμένοι και αυτοαπασχολούμενοι που δεν θα έχουν πια κύκλο εργασιών ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων στα επιχειρηματικά μοντέλα, την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα προκαλέσει μια πιθανή αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα εμπίπτουν επίσης στην αρμοδιότητα του EGF.
Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 516 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 17 αποχές.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη ημέρα από αυτήν κατά την οποία θα πάψουν να ισχύουν οι Συνθήκες της ΕΕ στο ΗΒ και μόνο σε περίπτωση αποχώρησής του χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.
Δηλώσεις
Η εισηγήτρια Vilija Blinkevičiūtė (Σοσιαλιστές, Λιθουανία) δήλωσε: «Το EGF λειτουργεί από το 2007 και έχει βοηθήσει πολλούς εργαζόμενους που έχουν απολυθεί να ξαναβρούν δουλειά. Αυτό το ταμείο συνοχής λειτουργεί πραγματικά καλά. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για να προετοιμαστούμε απέναντι στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί μας ίσως υποστούν σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία».
Σχετικές πληροφορίες
Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται στο Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.
Μετά την έγκρισή τους, η ΕΕ καταβάλλει 60% των απαραίτητων πόρων και τα κράτη μέλη 40%.
Μέχρι το 2007, 70.000 εργαζόμενοι έχουν επωφεληθεί από τη χρηματοδότηση του Ταμείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φοροαπαλλαγές: Aυξήθηκαν φέτος κατά 3,3 δισ. ευρώ από τις φυσικές καταστροφές
- Πόσο χρήματα δίνει η Βρετανία σε διαπραγματευτή για επαναφορά των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση
- Μητσοτάκης στο TikTok για «προώθηση» του Gigabit Voucher
- Αρχές Δεκεμβρίου οι διαγωνισμοί για σιδηροδρομικά – οδικά έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες του 2023
- Συνάντηση Τραμπ – Ρούτε στη Φλόριντα και αμέσως μετά την Τρίτη ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία
- Προσοχή όταν σας τηλεφωνούν δήθεν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
- Οδός Ερμού: Παραμένει στους 15 πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους με «αλμυρό» ενοίκιο
- Moody’s: Διπλή αναβάθμιση της κυπριακής Οικονομίας – Για πρώτη φορά σε Α3 μετά από 13 χρόνια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις