Διεθνή

ΟΗΕ: Υπαρκτός ο κίνδυνος για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που θα κρατήσει «για χρόνια»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη την ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 12 δισ. δολαρίων για να μετριάσει τις «καταστροφικές επιπτώσεις».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών και προειδοποίησε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα επίπεδα που ήταν πριν από τον πόλεμο. 

Οι ελλείψεις σιτηρών και λιπασμάτων που προκαλούνται από τον πόλεμο, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα προβλήματα εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία απειλούν «να οδηγήσουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια», είπε. 

Μιλώντας σε μια συνάντηση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, προειδοποίησε ότι
θα μπορούσε να ακολουθήσουν «υποσιτισμός, μαζική πείνα και λιμός, σε μια κρίση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια».

Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών. Όπως είπε, βρίσκεται σε «εντατική επαφή» με τη Ρωσία και άλλες χώρες για να προσπαθήσει να βρει μια λύση. 

«Οι περίπλοκες συνέπειες για την ασφάλεια, τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές απαιτήσεις απαιτούν καλή θέληση από όλες τις πλευρές για να επιτευχθεί μια συμφωνία», είπε σχετικά με τις συζητήσεις του με τη Μόσχα, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί οι δημόσιες δηλώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις πιθανότητες επιτυχίας», πρόσθεσε. 

Η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν διαταράξει τις προμήθειες λιπασμάτων, σιταριού και άλλων εμπορευμάτων και από τις δύο χώρες, αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μαζί τα αντιμαχόμενα έθνη παράγουν το 30% του σιταριού του κόσμου.

Πριν από την εισβολή τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία θεωρούνταν το παγκόσμιο καλάθι του ψωμιού, εξάγοντας 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικών προϊόντων το μήνα μέσω των λιμανιών της – 12% του σιταριού του πλανήτη, 15% του καλαμποκιού και τη μισή παραγωγή από το ηλιέλαιο. 

Αλλά με τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκκαι άλλων αποκομμένων περιοχών από τα ρωσικά πολεμικά πλοία, ο εφοδιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω χερσαίων διαδρομών που είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.

Παγκόσμια Τράπεζα: Εκταμιεύει 12 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης

Τη διάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (28,61 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση του κινδύνου επισιτιστικής κρίσης που εγείρει η αναστολή του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στα κεφάλαια αυτά, συμπεριλαμβάνονται 12 δισεκατομμύρια δολάρια (11,44 δισεκατομμύρια ευρώ) για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων, αλλά και περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια δολάρια (17,17 δισεκατομμύρια ευρώ) από προγράμματα που ήδη εφαρμόζονται σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια, έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη διατεθεί.

«Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους πιο φτωχούς και αδύναμους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Μαλπάς πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Προκειμένου να πληροφορήσουν και να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είναι καθοριστικής σημασίας, οι χώρες να κάνουν ξεκάθαρες δηλώσεις τώρα, για τις αυξήσεις στην μελλοντική παραγωγή τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε ο ίδιος.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι νέα προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξουν την γεωργία, την κοινωνική προστασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις αυξήσεις των τιμών για τους φτωχούς, αλλά και την κατασκευή έργων διαχείρισης υδάτων και άρδευσης των καλλιεργειών. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών θα διατεθούν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική και τη Νότια Ασία. Αυτές οι περιοχές δέχθηκαν τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφορικά με την προμήθεια σιτηρών. Χώρες, όπως η Αίγυπτος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές σιταριού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τις ποσότητες που χρειάζονται, καθώς η Ρωσία έχει εμποδίσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και έχει επιβάλλει εσωτερικούς περιορισμούς στις δικές της εξαγωγές.

Τα σχέδια της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελούν το μεγαλύτερο στοιχείο της κατάρτισης μιας αναφοράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που περιγράφει τα σχέδια ανάληψης δράσης για τη διατροφική ασφάλεια από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς που δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προγραμματίζει να διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για τη διατροφική ασφάλεια και τη χρηματοδότηση του εμπορίου προϊόντων διατροφής, από ένα συνολικό πακέτο δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες που έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Η Ουκρανία θα λάβει 200 εκατομμύρια ευρώ και οι γειτονικές σε αυτήν χώρες, θα λάβουν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαθέσει οικονομική υποστήριξη μέσω των καναλιών χρηματοδότησης που διαθέτει, τα οποία περιορίζονται από τη μετοχική συμμετοχή των χωρών, αλλά και ανάλογα με το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους τους.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu