Οικονομία

Οι τάσεις των διεθνών αγορών εμπορευμάτων, μετοχών και ομολογιών

–     Σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και έλλειψη “κεντρικής κατεύθυνσης” κινούνται οι διεθνείς τιμές και δείκτες στις αγορές εμπορευμάτων, μετοχικών αξιών και ομολογιών…

 

–     Για πρώτη φορά οι χρηματιστηριακές αγορές συσχετίζονται και επηρεάζονται ας τόσο μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι από την υπερπροσφορά αργού και φυσικού αερίου ευνοούνται όλες οι ανεπτυγμένες χώρες και οι μεγάλες αναδυόμενες αγορές…

 

–     Η “επιφυλακτικότητα για την πορεία των μετοχικών αγορών ευνοεί βραχυπρόθεσμα τις ομολογιακές αγορές, αλλά οι ιστορικά πολύ χαμηλές αποδόσεις τους θα ασκήσουν “πιέσεις” για επιστροφή στις χρηματιστηριακές αγορές μόλις υπάρξουν σημάδια σταθεροποίησης…

 

–     Η μεγάλη ανάπτυξη που θα έχουν η Κίνα, Ινδία κλπ κατά το 2016 αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά το 2016… Ωστόσο, εκφράζονται επιφυλάξεις σε ότι αφορά την Ιαπωνία που θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις στο εμπορικό της ισοζύγιο μέσα στο 2016 αλλά και από τους πολύ χαμηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης και το τεράστιο Δημόσιο Χρέος (σε % του ΑΕΠ)…

 

–     Προβληματισμός υπάρχει και για την περαιτέρω πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, λόγω σχετικά συγκρατημένων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις Οικονομίες της Ασίας και των ΗΠΑ…

Ωστόσο, η τελευταία “χρηματιστηριακή αναταραχή” ανέδειξε την πολύ υψηλή ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών ομολογιακών αγορών (ιδιαίτερα της Γερμανίας, Ελβετίας και Βρετανίας)…

 

–     “Συγκριτικό πλεονέκτημα” των ευρωπαϊκών μετοχικών αγορών είναι η διαμόρφωση σε χαμηλά επίπεδα των κεντρικών επιτοκίων με προοπτικές περαιτέρω μείωσής τους, εξασφαλίζοντας ευνοϊκότερες συνθήκες αναδανεισμού των ευρωπαϊκών εισηγμένων…

–     Τέλος, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά – με τις χειρότερες ετήσιες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο,,, – θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά από “ιστορικές προκλήσεις” για να ανακάμψουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες, ιδιαίτερα των τραπεζών…

Η συρρίκνωση των Δημοσίων Ελλειμμάτων, η ταχεία επίλυση των “κόκκινων δανείων”, η ενίσχυση της Πολιτικής Σταθερότητας, η επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων, η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης σε σύντομο χρονικά διάστημα, η ουσιαστική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων κλπ αποτελούν τα “προαπαιτούμενα” για την αποφυγή “περιθωριοποίησης” μέσα στην Ευρώπη της Ελληνικής Οικονομίας και της “αναιμικής” πλέον χρηματιστηριακής αγοράς της…

 

1. ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

 

Ενεργειακές πρώτες ύλες: Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές επηρεάζονται άμεσα τους δείκτες των ενεργειακών πρώτων υλών, με τους τελευταίους να αποτελούν πλέον “οδηγούς” των χρηματιστηριακών επιλογών σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, ελλοχεύουν ιδιαίτερα αυξημένοι Επενδυτικοί Κίνδυνοι λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας των διεθνών τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών ενδοσυνεδριακά επηρεάζοντας άμεσα και τις τιμές των μετοχών σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια…

Οι αυξημένοι Κίνδυνοι από τις πολύ χαμηλές και τη μεταβλητότητα των τιμών ενεργειακών πρώτων υλών εντοπίζονται σε:

  • Εταιρείες του κλάδου πετρελαιοειδών και μεταφοράς αργού πετρελαίου.
  • Σημαντικό περιορισμό των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων κλπ από πετρελαιοεξαγωγικές χώρες.
  • Πολύ αυξημένους Πιστωτικούς Κινδύνους για τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε χώρες που έχουν ισχυρή Ενεργειακή Οικονομία.

 

Πολύτιμα μέταλλα: Στον τελευταίο μήνα που έληξε στις 12 Φεβρουαρίου 2016 εμφανίζουν ιδιαίτερα μεγάλη άνοδο – με σαφώς πολύ καλλίτερες χρηματιστηριακές επιδόσεις από αυτές όλων των άλλων διεθνώς διαπραγματεύσιμων αξιών.

Οι αντοχές του χρυσού συνδέονται περισσότερο με την εκτίμηση ότι παρουσιάζει περισσότερα “αμυντικά πλεονεκτήματα” από πλευράς διακράτησης διεθνούς αγοραστικής δύναμης. Ωστόσο, δεδομένης της πολύ υψηλής απόστασης που χωρίζει την καμπύλη τιμών χρυσού από αυτές των ενεργειακών πρώτων υλών και μετοχών θα παρουσιάσει μεγαλύτερες δυσκολίες σε μία ισχυρή επανάκαμψη του χρυσού.

 

Μέταλλα: Σε φάση σταθεροποίησης και ισχυρής ανόδου έχουν μπει οι τιμές των μετάλλων σε μηνιαία βάση, αποτελώντας πλέον “πρόσθετο μαξιλάρι” για μεγαλύτερη σταθεροποίηση ή και σταθερή ανάκαμψη των διεθνών μετοχικών αξιών.

Ιδιαίτερα προβληματίζουν τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετήσια επίπεδα οι τιμές χάλυβα, σιδήρου και αλουμινίου

Σημαντικοί έως μέτριοι κίνδυνοι διαγράφονται μεσοπρόθεσμα για:

  • Βιομηχανίες σιδήρου και χαλυβουργίες.
  • Εταιρείες εξόρυξης, μεταποίησης και χονδρεμπορίας μετάλλων.
  • Αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

Δείκτης μεταφορών ξηρού φορτίου: Έντονο προβληματισμό προκαλεί η εξαιρετικά αρνητική πορεία του σχετικού δείκτη διαχρονικά αλλά και στον τελευταίο μήνα που έληξε στις 12.2.2016 με συνολική πτώση 24,6%!!! Αυτή η αρνητική πορεία συνδέεται με σημαντική υποχώρηση των διεθνών παραγγελιών μεταφοράς ξηρού φορτίου και στην κάμψη του διεθνούς εμπορίου, εκτιμήσεις που – εάν επιβεβαιωθούν – θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τις μετοχικές αγορές και τα περιθώρια κερδών εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες…

Ιδιαίτερα αυξημένοι Κίνδυνοι διαφαίνονται για:

  • Ναυπηγικές βομηχανίες και ναυτιλιακές εταιρείες.
  • Τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε δάνεια για τη Ναυτιλία.

 

Αγροτικές πρώτες ύλες: Επικρατούν μεικτές τάσεις μεταξύ των διαφόρων εμπορευμάτων αλλά σαφώς κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών. Ανάλογες τάσεις επικρατούν και στις τιμές κτηνοτροφικών ειδών.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν:

  • αφενός μειώσεις του εθνικού εισοδήματος χωρών εξαγωγών σημαντικών ποσοτήτων αγροτικών πρώτων υλών και
  • αφετέρου υποχώρηση των ειδών διατροφής και του πληθωρισμού στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες.

 

 

2. ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 

Η μετατροπή των κεντρικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας σε αρνητικά και στη συνέχεια περαιτέρω διεύρυνση των αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας πολύ περιορισμένες θετικές επιπτώσεις είχαν βραχυχρόνια για τις μετοχικές αγορές!

Αντίθετα, κύριο χαρακτηριστικό των διεθνών κινήσεων κεφαλαίου στο τελευταίο διάστημα ήταν πολύ ισχυρή άνοδος των διεθνών ομολογιακών αγορών, πρωτίστως προς τις χώρες της Ευρωζώνης και δευτερευόντως προς τις ομολογιακές αγορές των ΗΠΑ και άλλων αναπτυγμένων Οικονομιών…

Οι εξελίξεις αυτές βραχυχρόνια προκάλεσαν και την ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά περίπου 4,5% (!).

Σχετικά με την πορεία των ομολογιακών αγορών υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

  • Η “χρηματιστηριακή καθίζηση” οδήγησε σε μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων προς τις ομολογιακές αγορές των αναπτυγμένων χωρών.
  • Στη συνέχεια σημειώθηκαν αναδιαρθρώσεις με μετακινήσεις κεφαλαίων σε όφελος περισσότερο εκείνων των χωρών που έχουν περιορισμένο Δημόσιο Χρέος σε % του ΑΕΠ.

Αντίθετα, υπήρξαν ρευστοποιήσεις κρατικών ομολογιών με ιδιαίτερα αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους για να αυξηθούν αισθητά οι αποδόσεις και τα spreads ως προς τα γερμανικά 10ετή. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και οι ελληνικές ομολογίες, αλλά και αυτές χωρών της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα επιβαρυμένων από μεγάλα Δημόσια Χρέη (Πορτογαλία, Ιταλία).

  • Σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου έχουν βρεθεί οι αποδόσεις των δεκαετών ομολογιών της Ελλάδας (κοντά στο 11,54), πολλαπλάσια υψηλές από τις αποδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης… Η ταχεία αντιμετώπιση των Δημοσιονομικών Κινδύνων αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για επιτευχθεί η Αξιολόγηση, ώστε να εισρεύσουν νέες δόσεις από δάνεια των Θεσμών και να αποφευχθεί μια νέα Δημοσιονομική Στενότητα…
  • Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολογιών βρέθηκαν στα ιστορικά χαμηλότερα επίπεδά τους, καθώς στη σχετική αγορά εστράφη το μεγαλύτερο ποσοστό διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.
  • Εξαιρετικά ελκυστική μέσα στη διεθνή χρηματιστηριακή δίνη ήταν και η ομολογιακή αγορά Ελβετίας που καταγράφει πλέον αρνητικές αποδόσεις.

 

 3. ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά των τάσεων στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είναι οι ακόλουθες:

  1. Αγορά των ΗΠΑ: Εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική έναντι αυτών της Ευρώπης και των μεγαλύτερων Οικονομιών της Ασίας. Παράλληλα, σημειώνονται και οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
  • Παρά την πρόσφατη αύξηση των κεντρικών επιτοκίων από το FederalReserve, που είναι πλέον αισθητά υψηλότερα από αυτά της ECB, το ευρώ εμφανίζεται ανατιμημένο έναντι του δολλαρίου ΗΠΑ… Αυτή η εξέλιξη αποβαίνει σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών με διεθνείς δραστηριότητες…
  • Η ομολογιακή αγορά των ΗΠΑ εξασφάλισε πολύ μεγάλη εισροή διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων μέσα στην τελευταία χρηματιστηριακή δίνη, προερχόμενα κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές…

 

Αυξημένοι Επενδυτικοί Κίνδυνοι εμφανίζονται από:

  • Αυξημένα επιτόκια για αποπληρωμή παλαιών εταιρικών ομολογιών και δανείων.
  • Ζημίες τραπεζών από χρηματιστηριακές απώλειες.
  • Υπερθέρμανση αγοράς ακινήτων.
  • Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εξακολουθούν να κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παρά την (…”διορθωτική”) κρίση του 2008, εμφανίζοντας μετά το 2000 τρεις “μεγάλες και απότομες κορυφές”….

 

  1. Ασιατικές αγορές: Εκτιμούμε ότι υπάρχει μια “υπερεκτίμηση” της σημασίας της χρηματιστηριακής κρίσης, ιδιαίτερα συγκρινόμενης με αυτήν που σημειώθηκε στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και τις ετήσιες αρνητικές αποδόσεις των τελευταίων σε σύγκριση με αυτές των ασιατικών αγορών…

Ιδιαίτερα υπογραμμίζουμε (με εξαίρεση την Ιαπωνία) ότι οι ασιατικές αγορές:

  • Κατά το 2016 αναμένεται να πετύχουν πολύ υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, πολλαπλάσιους σε σύγκριση με αυτούς των μεγαλύτερων Οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Διαθέτουν το “συγκριτικό πλεονέκτημα” της μεγάλης “ακόρεστης εσωτερικής αγοράς” που μπορεί να τροφοδοτήσει για πολλά χρόνια την Ασιατική Ανάπτυξη…
  • Οι ομολογιακές αγορές τους έχουν αναπτυχθεί αρκετά, παρουσιάζουν “σχετικές αντοχές” σε χρηματιστηριακές αναταράξεις και προβλέπεται να αποκτήσουν μακροχρόνια μεγαλύτερο “βάθος” και περισσότερη σταθερότητα…
  • Το χαμηλό εργατικό κόστος σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγικότητα της εργασίας θα συνεχίσουν για καιρό να αποτελούν πρόσθετο συγκριτικό πλεονέκτημα…

Η περίπτωση της Ιαπωνίας δημιουργεί “έντονο προβληματισμό” και αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στις ασιατικές αγορές, καθώς η Ιαπωνία εμφανίζει

  • Μεγάλη μεταβλητότητα στους χρηματιστηριακούς δείκτες…
  • Ιδιαίτερα αρνητικές χρηματιστηριακές αποδόσεις στον τελευταίο χρόνο…
  • Το μεγαλύτερο Δημόσιο Χρέος στον κόσμο ως ποσοστό του ΑΕΠ (πάνω από 230% μέσα στο 2016)….
  • Ιδιαίτερα χαμηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς (κάτω από 1% το 2016 και γύρω στο 0,4% to 2017),,,
  • Εκτιμήσεις για εμφάνιση διογκούμενων ελλειμμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο…

 

  1. Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:

 

3.1 Βασικά χαρακτηριστικά:

Τα κύρια χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι:

  • Η μεγάλη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών,
  • η υιοθέτηση “συντηρητικών επιλογών” με ευρείες μετακινήσεις κεφαλαίων προς τις ευρωομολογίες και τις ομολογίες σε ελβετικά φράγκα και
  • ο άμεσος επηρεασμός τους από την πορεία των δεικτών των ενεργειακών πρώτων υλών.

 

Εξάλλου, βραχυχρόνια γίνονται οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

  • Η “στενή συσχέτιση” ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών και διεθνών τιμών ενεργειακών πρώτων υλών δεν είναι δικαιολογημένη, καθώς η μεγάλη πτώση των τελευταίων έχει εξασφαλίσει μια εντυπωσιακή μείωση του κόστους μεταφορών και ενέργειας (από φυσικό αέριο) για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης, με επακόλουθο την αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων τους.
  • Μέχρι και το Νοέμβριο 2015 διαπιστώνεται μια συνεχής αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του εξωτερικού εμπορίου, σημαντική μακρο-οικονομική μεταβολή που υποδηλώνει βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η εξέλιξη αυτή σαφώς συνδέεται με την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, αλλά δημιουργεί εύλογα ερωτήματα μετά την πρόσφατη ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

 

3.2 Συγκρίσεις σημαντικών περιφερειακών Δεικτών

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφάνισε στα τελευταία χρόνια μια πολύ καλή χρηματιστηριακή άνοδο, εντούτοις θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν οι διαφορές που παρουσιάζει σε σύγκριση με τους χρηματιστηριακούς δείκτες άλλων εκτός της ΕΕ πολύ μεγάλων Οικονομιών…

Για παράδειγμα:

  • Σε ότι αφορά τη “συμπεριφορά” του γερμανικού δείκτη Dax προς τον αμερικανικό DJI διαπιστώνεται ότι:

Αν και οι δύο δείκτες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, εντούτοις ο γερμανικός δείκτης εμφανίζεται:

  • αφενός με ολοένα και μεγαλύτερες αποκλίσεις ως προς τον δεύτερο και
  • αφετέρου παρουσιάζει μεγαλύτερες πτωτικές τάσεις από τον αμερικανικό δείκτη.

Υπογραμμίζεται ότι, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης κινούνται πλέον προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, με την πρώτη να έχει υιοθετήσει μια περισσότερο περιοριστική πιστωτική πολιτική ενώ η δεύτερη ακολουθεί μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης. Εντούτοις ακόμη και αυτές οι θεμελιώδεις διαφορές δεν έχουν καταφέρει να βελτιώσουν τη θέση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών ως προς τους αμερικανικούς δείκτες…

 

Επιπλέον:

  • Στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ η ανεργία είναι διπλάσια αυτής των ΗΠΑ…
  • Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Οικονομίας των ΗΠΑ παραμένουν και θα παραμείνουν και κατά το 2016 αρκετά υψηλότεροι από αυτούς των χωρών της Ευρωζώνης…
  • Οι προοπτικές των επιτοκίων εταιρικών ομολογιών προβλέπεται να ευνοϊκότερες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σύγκριση με αυτές των αμερικανικών επιχειρήσεων.

 

  • Σε ότι αφορά τον γερμανικό δείκτη DAX προς αυτόν της Σαγκάης (SHASHR:IND) διαπιστώνεται ότι, μετά τη μεγάλη “διόρθωση” που έγινε στα μέσα 2015, οι δύο δείκτες έχουν πολύ στενό βαθμό συσχέτισης σε ετήσια βάση παρά το ότι στηρίζονται σε κατά πολύ διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης…

Ωστόσο, μια επισκόπηση σε βάθος τελευταίας πενταετίας αποκαλύπτει ότι ο γερμανικός δείκτης “έτρεχε” με πολύ υψηλότερους ανοδικούς ρυθμούς από αυτούς της κινεζικής οικονομίας, αν και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της Κίνας ήσαν σαφώς πολλαπλάσιοι από αυτύς των χωρών της Ευρωζώνης…

 

3.3. Η κατάσταση στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια:

Μόνον ένα στα τρία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να έχει θετικές επιδόσεις σε ετήσια βάση.

Οι διαφοροποιήσεις και η μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών δεικτών μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και της λοιπής Ευρώπης είναι έντονες…

 

Δυστυχώς, το Χρηματιστήριο της Ελλάδας έχει τη χειρότερη αρνητική επίδοση σε ετήσια βάση με συολική πτώση της αξίας του κατά -43,4% και ακολουθούν η Ουκρανία – που έχει διαλυθεί από τις πολεμικές συγκρούσεις – και η Ισπανία που αντιμετωπίζει κυρίως πρόβλημα πολιτικής αστάθειας και δευτερευόντων δημοσιονομικά προβλήματα.

Στην πολύ αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών ιδιαίτερα αρνητικό ρόλο παίζουν:

  • Η κάμψη του ΑΕΠ κτά το 2015 και το 2016 (κατά -1,9% η ετήσια πτώση στο τελευταίο τρίμηνο 2015 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο 2014).
  • Η έντονη αβεβαιότητα για ην επίλυση των πολύ μεγάλων προβλημάτων των τραπεζών.
  • Η πολύ χαμηλή ρευστότητα και η πιστωτική συρρίκνωση της Εθνικής Οικονομίας.
  • Η μεγάλη αβεβαιότητα για την ακολουθητέα φορολογική πολιτική και το δημοσιονομικό κενό.
  • Η περιορισμένη πολιτική αβεβαιότητα.
  • Οι αρνητικές επιπτώσεις για την Οικονομία από το Προσφυγικό, κλπ.

 

Ας δούμε ΄μως πιο αναλυτικά μερικές επισημάνσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων:

  • Αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εμφανίζονται με πολύ καλές επιδόσεις λόγω υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών και χαμηλού Δημόσιου Χρέους, ενώ παράλληλα εμφανίζονται σε μια πρώτη φάση περάσματος των Οικονομιών τους σε δυναμική ανάπτυξη και πραγματοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων (χώρες της Βαλτικής, Μαυροβούνιο κλπ),

 

  • Χώρες με πολύ μεγάλες ανά κάτοικο διεθνείς επενδύσεις η δραστηριοποίηση πολυεθνικών επιχχειρήσεων, καινοτόμες επενδύσεις και ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα (Ιρλανδία, Ουγγαρία, Δανία) πετυχαίνουν πολύ καλές χρηματιστηριακές επιδόσεις.

Ωστόσο, το “ειδικό βάρος” των δύο ανωτέρω ομάδων χωρών είναι πολύ χαμηλό μέσα στην ευρωπαϊκή Οικονομία και δεν μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα τους πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

 

  • Χώρες με πολύ μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και αυξημένη πολιτική αστάθεια (Ελλάδα, Ουκρανία, Ισπανία) έχουν τις χειρότερες χρηματιστηριακές επιδόσεις…

 

  • Οι περισσότερο αναπτυγμένες και μεγαλύτερες Οικονομίες (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) έχουν πολύ υψηλές αρνητικές επιδόσεις που συνδέονται κυρίως είτε με μεγάλο Δημόσιο Χρέος (Ιταλία, Γαλλία) είτε με τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση και την κίνηση κεφαλαίων προς τις ομολογιακές αγορές (Βρετανία, Γερμανία).

Πρόκειται για την πιο σημαντική ομάδα Οικονομιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικονομία που επηρεάζει καθοριστικά την Ευρωπαϊκή Χρηματιστηριακή Αγορά…

Οι Κίνδυνοι από ένα BREXIT:

Εδώ θα πρέπει να προσμετρηθεί η ιδιαίτερη σημασία που έχει ένα ενδεχόμενο BREXIT για τους Χρηματιστηριακούς Δείκτες:

o    Μια “έξοδος” της Βρετανίας από την ΕΕ θα επηρεάσει αρνητικά κυρίως την βρετανική Οικονομία και δευτερευόντως την Ευρωπαϊκή, αλλά η “αναταραχή” σε επίπεδο συναλλαγματικών ισοτιμιών και ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών θα είναι πολύ μεγαλύτερη…

o    Με βάση τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της βρετανικής βιομηχανίας και τα πολιτικά συμφέροντα πολύ περιορισμένες πιθανότητες θα έχει ένα BREXIT. Έτσ και έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφευχθούν χρηματιστηριακές αναταράξεις…

  • Χώρες που έχουν μεγάλη “εξάρτηση” από τις εξαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών (Ρωσία, Νορβηγία) έχουν πληγεί πολύ λιγότερο από την χρηματιστηριακή κρίση, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς ενεργειακές πρώτες ύλες έχουν χάσει σχεδόν το 30% των χρηματιστηριακών αξιών τους στον τελευταίο χρόνο.

 

  • Στην ομάδα των χωρών με τις μικρότερες αρνητικές χρηματιστηριακές επιδόσεις περιλαμβάνονται κυρίως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που πέρασαν με μεγάλη καθυστέρηση στις οικονομίες της αγοράς (Σκόπια, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Κροατία, Πολωνία κλπ).

 

 

Τα Χρηματιστήρια με τις χειρότερες επιδόσεις   σε ετήσια βάση:

 
 

Greece

-43.4 %

 

 

Ukraine

-41.6 %

 

 

Spain

-25.1 %

 

 

Luxembourg

-24.9 %

 

 

Italy

-22.5 %

 

 

Euro Area

-20.3 %

 

 

United Kingdom

-18.7 %

 

 

Sweden

-18.6 %

 

 

Germany

-18.4 %

 

 

France

-16.5 %

 

 

Netherlands

-16.4 %

 

 

Poland

-15.1 %

 

 

Turkey

-14.7 %

 

 

Romania

-14.3 %

 

 

Slovenia

-13.4 %

 

 

Cyprus

-12.6 %

 

 

Switzerland

-12.5 %

 

 

Czech Republic

-12.5 %

 

 

Austria

-12.0 %

 

 

Serbia

-11.4 %

 

 

Bulgaria

-11.0 %

 

 

Finland

-10.5 %

 

 

Portugal

-9.3 %

 

 

Croatia

-9.1 %

 

 

Belgium

 

-9,0%

 

 

Norway

-5.4 %

 

 

Bosnia & Herzegovina

-4.0 %

 

 

Russia

-3.0 %

 

 

FYROM

-1.9 %

 

 
    

 

 

Τα Χρηματιστήρια με τις καλλίτερες επιδόσεις σε ετήσια βάση:

 

Latvia

 

47.4 %

 

Malta

 

30.7 %

Hungary

 

29.0 %

Slovakia

 

28.7 %

Iceland

 

22.5 %

Denmark

 

10.5 %

Montenegro

 

5.6 %

Estonia

 

4.9 %

Ireland

 

3.9 %

Lithuania

 

3.1 %

     

 

 

ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝΑ Π. ΣΤΕΡΙΩΤΗ 

Δρ Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος, ιδρυτής της ιστοσελίδας forumegi.gr  (Forum for Economic Growth & Investments).Τέως διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ ΑΕ και  διευθυντής σύνταξης οικονομικής εφημερίδας, εξωτερικός συνεργάτης Εκπαιδευτικών Φορέων, συγγραφέας οικονομικών βιβλίων, αναλυτής και αρθρογράφος για Επενδύσεις, Ανάπτυξη, Ενέργεια κλπ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ:

http://www.forumegi.gr/markets/

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu