Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν που βρίσκονται στην Καμπούλ, αφότου ο πρόεδρος Ασφάρ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.
Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την αφγανική κυβέρνηση σε σχέση με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Νωρίτερα δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση.
Τουλάχιστον 40 τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ
Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.
«Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.
Το Αφγανιστάν «επέστρεφε» από εκεί που ξεκίνησε: στο «σοκ και δέος» του Τζορτζ Μπους του νεότερου…
Αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ
Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.
Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.
Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Ρόιτερς ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.
Οι Ταλιμπάν επιδεικνύουν στην Κανταχάρ τα αμερικανικά ελικόπτερα
Οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται έξω από την Καμπούλ, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας εκ των πόλεων – κλειδιά που κατέλαβαν την Παρασκευή.
Σε ένα από τα βίντεο που ανάρτησαν χθες, διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.
Κατόπιν, ο μαχητής φεύγει από το υπόστεγο και μπορεί κανείς να δει σε μακρινή απόσταση στον διάδρομο ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.
Στη συνέχεια, ενώ ο μαχητής επιστρέφει στο υπόστεγο, διακρίνονται δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και κάποιος ακούγεται να λέει «Αυτή είναι η βούληση του Αλλάχ!».
Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν αυτά τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να είναι σύντομα λειτουργικά. Το παρμπρίζ του Black Hawk είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα και το ελικόπτερο μοιάζει να μην έχει αριστερό κινητήρα.
Οι έλικες λείπουν από τα δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο και το ένα εξ αυτών είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα.
Ένας από τους μαχητές ακούγεται να λέει ότι πέντε ελικόπτερα και διάφορα αεριωθούμενα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.
Το AFP δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό το αεροδρόμιο.
Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα για τους Ταλιμπάν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς δεν διαθέτουν ικανό προσωπικό για να τα επιδιορθώσει και να τα πιλοτάρει.
Σε άλλα βίντεο που προέρχονται από αφγανικές πόλεις, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι μαχητές τους ποζάρουν κρατώντας όπλα που κατάσχεσαν από τις αφγανικές δυνάμεις ή κάνουν περιπολίες σε οχήματα που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.
Το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αποχωρεί από το κτίριο και μεταφέρεται εκτάκτως στο αεροδρόμιο, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.
«Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) έστειλε πολυάριθμες δυνάμεις», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Την ίδια ώρα, η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της στην Καμπούλ σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του ολλανδικού ΥΠΕΞ
Πως έγινε η επίθεση-αστραπή και πήραν την Καμπούλ
Το Φάιζαμπάντ, ένα δύσβατο φυλάκιο στα βουνά Χ,ιντου Κους ή Ιδοκούς ή Ινδοκαύκασος στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν ήταν για καιρό η βάση αντίστασης των Μουτζαχεντίν και του αφγανικού στρατού στους Ταλιμπάν. Δεν έπεσε ποτέ στα χέρια τους, ακόμα και όταν κυριάρχησαν στη χώρα τη δεκαετία του 1990.
Η πόλη όμως, ήταν μεταξύ των 12 πρωτευουσών επαρχιών που καταλήφθηκαν σε μια εβδομάδα μετά από μια αστραπιαία επίθεση των Ταλιμπάν που άλλαξε την ισορροπία δυνάμεων. Ακολούθησε η πτώση της Κανταχάρ και της Χεράτ, της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας αντίστοιχα.
Αναλυτές, διπλωμάτες και αξιωματούχοι που σχετίζονται με την ασφάλεια λένε ότι υποτίμησαν την στρατιωτική τακτική των Ταλιμπάν, η οποία οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση τον καλύτερα εξοπλισμένο αφγανικό στρατό που είναι και πολυπληθέστερος, με αναλογία τουλάχιστον ένα προς τρία.
Η επίθεση περιόρισε τις λιγοστές ελπίδες ότι οι Ταλιμπάν θα αναζητήσουν πολιτική διευθέτηση καθώς περικυκλώνουν την Καμπούλ. Οι επιτιθέμενοι θέλουν να αναγκάσουν τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι να παραιτηθεί ή θα εξαπολύσουν αιματηρή επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας με τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκους.
Εκμεταλλευόμενοί τη σύγχυση που ακολούθησε την αποχώρηση των ΗΠΑ, οι μαχητές σάρωσαν την επαρχία, πολιόρκησαν την Χεράτ και την Κανταχάρ στο Νότο και τη Δύση και μετά επιτέθηκαν στο Βορρά, ιστορικό προπύργιο αντίστασης κατά των Ταλιμπάν. Αποκαρδιωμένοι οι Αφγανοί στρατιώτες παραδόθηκαν ή τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας όπλα και προμήθειες.
Οι αριθμοί των μαχητών τονώθηκαν από μια συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, στη βάση ενός deal που έγινε υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και παράκαμπτε την αφγανική κυβέρνηση.
«Δεν έχω δει ξανά τους Ταλιμπάν να χαράσσουν στρατηγική με τον τρόπο που το κάνουν τις λίγες τελευταίες εβδομάδες με την κατάκτηση αυτών των πόλεων», δήλωσε ο Αχμεντ Ρασίντ ένας συγγραφέας που παρακολουθεί τους Ταλιμπάν εδώ και δεκαετίες.
Η… επιστροφή Αλ Κάιντα και ISIS
Σχεδόν 20 χρόνια αφότου οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία από τις ΗΠΑ, οι μαχητές είναι πιο κοντά από ποτέ στο να πετύχουν την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης του Γάνι και την εγκαθίδρυση ενός Ισλαμικού καθεστώτος. Οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι θα καταργήσουν τα δικαιώματα των γυναικών και θα μπορούσαν για μια ακόμα φορά να μετατρέψουν τη χώρα σε παράδεισο της διεθνούς τρομοκρατίας, με ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και ο ISIS να είναι ήδη παρούσες στο Αφγανιστάν.
Οι δυτικοί σύμμαχοι του Αφγανού Προέδρου, Ασράφ Γάνι, έχουν αντιδράσει υποτονικά, τροφοδοτώντας φόβους για μια τεράστια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα επαναβεβαίωσε την δέσμευσή του να αποχωρήσουν οι εναπομείναντες Αμερικανοί στρατιώτες έως το τέλος του μήνα. Είναι καιρός, είπε, οι Αφγανοί «να πολεμήσουν για τους εαυτούς τους».
Οι επικριτές, όμως, λένε ότι η αποχώρηση τερμάτισε τις όποιες ελπίδες για ειρήνη.
«Η στρατηγική των Ταλιμπάν τις τελευταίες δυο εβδομάδες ήταν ευφυέστατη», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης. «Ήξεραν ότι η κυβέρνηση θα πολεμήσει με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστεί τις πόλεις στο Νότο έτσι επιτέθηκαν σε τρεις ταυτόχρονα. Μόλις οι εφεδρείες μπήκαν στη μάχη, χτύπησαν σε όλο το Νότο ταυτόχρονα».
Ο διπλωμάτης προσέθεσε: «Υπήρξε ένα τεράστιο προπέτασμα καπνού ότι οι Ταλιμπάν θέλουν ειρήνη. Αυτό που πάντα ήθελαν είναι καθαρή νίκη».
Πολλές ευθύνες για τις απώλειες αποδίδονται στον αφγανικό στρατό που σε πολλά σημεία υποχώρησε χωρίς να δώσει μάχη. Αναλυτές λένε ότι το αξιόμαχό του είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο από την διαφθορά και την κακοδιαχείριση, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του.
Και η κυβέρνηση δοκιμάζεται. Την Τετάρτη αντικατέστησε για τρίτη φορά σε ένα χρόνο τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα.
Ο Τζαβέντ Φαϊσάλ, σύμβουλος της αφγανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η χώρα εγκαταλείφθηκε από τους συμμάχους της. «Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να μείνει μόνο του σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή».
«Το ΝΑΤΟ και οι αμερικανικές δυνάμεις, με όλο τον εξοπλισμό τους, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν. Πώς περιμένουν οι αφγανικές δυνάμεις να το κάνουν μόνες τους;» προσέθεσε. «Αν συνεχιστεί η βία, αν οι Αφγανοί αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για τις γειτονικές χώρες, την περιοχή και τον κόσμο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ιταλική ENI ετοιμάζει και δεύτερη πλωτή δεξαμενή LNG για το Κονγκό
- Γερμανία: Οι αγρότες διαδηλώνουν και πάλι στo Βερολίνο
- Λίβανος: Το Ισραήλ επιδιώκει μια ακατοίκητη νεκρή ζώνη στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Ερντογάν για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Γκάλαντ: «Θαρραλέα απόφαση» από το ΔΠΔ
- FAZ: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας
- Μ. Ηλιόπουλος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η ΑΕΚ θα μας ενώνει για πάντα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Όλα έτοιμα για την εκλογική διαδικασία αύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις