Και η σύγκριση με βάση την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ της χώρας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή
Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε την πρώτη εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και κατ΄επέκταση για το σύνολο του 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 2% και ήταν κατώτερος των προβλέψεων που είχαν κάνει τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και οι δύο είχαν μάλιστα ανεβάσει τον πήχη στη διάρκεια της χρονιάς, ενώ αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν η μόνη που κατέβασε λίγο τον πήχη.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγράμματος διαβίβασης ESA 2010, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το έτος 2023 η οποία είναι προγραμματισμένη να
ανακοινωθεί πολύ αργότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2024.
Προς το παρόν, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρόβλημα είναι ότι η αστοχία ήλθε από τις οι επενδύσεις, οι οποίες θεωρητικά θα αποτελούσαν και τη μεγάλη δεξαμενή για την διατήρηση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης.
Τι έλεγε ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, οι επενδύσεις αναμενόταν να αυξηθούν το 2023 κατά 7,1% (και κατά 15,1% το 2024). Αντ΄αυτού οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου το 2023 αυξήθηκαν 4%, δηλαδή με μικρότερο ρυθμό έναντι της πρόβλεψης. Μάλιστα το τέταρτο τρίμηνο του 2023 οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν.
Θυμίζουμε πως πριν μερικές ημέρες το Financial Report είχε αναφερθεί σε ένα τμήμα των επενδύσεων, και συγκεκριμένα σε αυτό των ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες το 2023 μειώθηκαν σημαντικά, αλλά και αυτό το νέιο επειδή δεν είναι ευχάριστο πέρασε στα ψιλά.
Η χαμηλότερη επίδοση της πορείας της ελληνικής οικονομίας έναντι των εκτιμήσεων, δεν έτυχε αξιοσημείωτης προβολής, αφού το θέμα σκέπασαν οι ανακοινώσεις για τα κέρδη των τραπεζών και το γεγονός της χρονιάς που ήταν η πώληση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και κυρίως το ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έκαναν ουρά για να αγοράσουν τις μετοχές, μιας τράπεζας που για να σωθεί υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο να δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος από το σύνολο των 46 δισ. ευρώ, που δαπάνησε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το 1,35 δισ. ευρώ που άντλησε το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ απλώς επισφραγίζει τη ζημιά, η οποία πλέον έγινε realized, όπως λένε και στην αγορά.
Ας θυμηθούμε τώρα, τις προβλέψεις που είχαν κάνει το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζας της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας:
Υπουργείο Οικονομικών – Προϋπολογισμός 2024, Δεκέμβριος 2024
Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει πλησίον των στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2023 και αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024 (σ.σ. πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση).
Υπουργείο Οικονομικών – Προσχέδιο προυπολογισμού, Οκτώβριος 2023
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού – που είχε συνταχθεί και κατατεθεί στη Βουλή δύο μήνες νωρίτερα – η πρόβλεψη που είχε γίνει για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,3% για το 2023 και 3% για το 2024.
Τράπεζα της Ελλάδος – Ενδιάμεση Εκθεση για τη νομιμσατική πολιτική 2023, Δεκέμβριος 2023
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026 (σ.σ. πρόκειται για προς τα πάνω αναθεώρηση, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση).
Τράπεζα της Ελλάδος – Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023, Ιούνιος 2023
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, λόγω της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της εξομάλυνσης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Άλλωστε, η νομισματική πολιτική αναμένεται να επιδράσει συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023, ενώ η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να είναι ελαφρά επεκτατική, καθώς η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης συνοδεύεται από ισχυρή δημοσιονομική ώθηση από τις αυξημένες επενδυτικές δαπάνες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU (NGEU).
Τα επόμενα έτη αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να μεγεθύνεται με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς του δυνητικού προϊόντος, το επίπεδο του οποίου έχει ήδη υπερβεί. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,0% το 2024 και στο 2,7% το 2025.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Χειμερινές προβλέψεις, Φεβρουάριος 2024
Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις (πρόκειται για προς τα κάτω αναθεώρηση σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη).
Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Φθινοπωρινές προβλέψεις, Νοέμβριος 2023
Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2023, το ΑΕΠ αναμενόταν να αυξηθεί το 2023 στην Ελλάδα κατά 2,4% και τα επόμενα έτη 2024 και 2025 κατά 2,3% και 2,2% αντίστοιχα.
Χρήστος Ιωάννου
[email protected]
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
- Γ. Μπιλιράκης: Από τις λίγες χώρες που καταβάλλουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα η Ελλάδα
- Μicrosoft: Το 75% των εταιρειών χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης
- Κίνα: Αύξηση 7,6% στην κατανάλωση ενέργειας στο δεκάμηνο 2024
- Elounda Hills: Εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη-Ποια είναι τα επόμενα βήματα
- Bitcoin: Συνεχίζει την άνοδο, νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 99.000 δολάρια
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα 22/11 στη Ν. Φιλαδέλφεια λόγω του Οικουμενικού Πατριάρχη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις