Πολιτική

Οι ΗΠΑ ζητούν εξηγήσεις από την Τουρκία για τον όρο «TurkAegean» που έχει προσβάλει η Ελλάδα

Ζητείται από τον Οργανισμό Τουριστικής Προώθησης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TGA) να εξηγήσει για ποιο λόγο και με τι σκοπό επελέγη ο όρος

Διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν την Τουρκία να επιλέξει το σήμα «Turkaegean» ζητούν οι αμερικανικές αρχές, καθώς πριν από μερικές ημέρες το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, εξέδωσε απόφαση αναφορικά με τον όρο «TurkAegean», τον οποίο η Τουρκία έχει επινοήσει για την τουριστική της καμπάνια στις ΗΠΑ, μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τις ελληνικές αρχές οι οποίες προσπαθούν να προσβάλλουν τη χρήση του όρου.

Το θέμα ξεκίνησε πριν από τρία και χρόνια όταν το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να σηματοδοτήσει τον όρο «TurkAegean» τον Δεκέμβριο του 2021 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τον Ιούλιο του 2031, επιτρέποντας στη χώρα να χρησιμοποιεί τη φράση σε μελλοντικές εκστρατείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεοδωρικάκος: Ακυρώθηκε στην Ε.Ε. το εμπορικό σήμα Turkaegean

Για δικαίωση των ελληνικών θέσεων κάνει λόγο ο υπ. Ανάπτυξης

Όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031.

Η Ελλάδα, πάντως, αντέδρασε για την απόφαση αυτή μόλις στις 6 Ιουλίου 2022 με ερώτηση των τότε ευρωβουλευτών Βαγγέλη Μεϊμαράκη (PPE), Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου (PPE), Μαρίας Σπυράκη (PPE), Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE), Στέλιου Κυμπουρόπουλου (PPE), Μανώλη Κεφαλογιάννη (PPE), Θεόδωρου Ζαγοράκη (PPE), Λουκά Φουρλά (PPE) και Λευτέρη Χριστοφόρου (PPE).

Η Ελλάδα προσέλαβε την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Steptoe & Johnson, η οποία ειδικεύεται στις λεγόμενες δικαστικές διαφορές που αφορούν εμπορικές και συνοριακές διαφορές, με στόχο να ακυρώσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα «TurkΑegean» προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες από τις ΗΠΑ.

Η χώρα μας, λοιπόν προχώρησε – ενδεχομένως καθυστερημένα – το 2023 σε προσβολή αυτής της ονομασίας, καταγγέλλοντας ότι το «TurkΑegean» υποκρύπτει γεωπολιτικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες από την Άγκυρα. Η ομάδα που ανέλαβε εξ αρχής την υπόθεση, εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με σκοπό να αποδείξει ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος «TurkΑegean» από την Τουρκία αποτελεί ενέργεια που υποκρύπτει γεωπολιτική σκοπιμότητα.

Η απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) είχε πρωτίστως βγει τον Φεβρουάριο του 2023, όταν ζητήθηκε να παρασχεθούν περισσότερες διευκρινίσεις για να εξεταστεί σε βάθος η υπόθεση. Πλέον η απόφαση που εκδόθηκε πρόσφατα, ζητά από την Τουρκία περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα «TurkΑegean».

Με αυτή την απόφαση ζητείται από τον Οργανισμό Τουριστικής Προώθησης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TGA) να εξηγήσει για ποιο λόγο και με τι σκοπό επελέγη ο όρος, πράγμα που αποκαλύπτει πως ουσιαστικά οι ΗΠΑ αποδέχονται ότι και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε πολιτική αγωγή στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ αποζητώντας τα κίνητρα της Τουρκίας για την υιοθέτηση του όρου «TurkAegean».

Οι Τούρκοι καλούνται να καταθέσουν και δικαιολογητικά, διαφορετικά διακινδυνεύουν με κυρώσεις σε περίπτωση δίκης. Η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει να καταθέσουν για τα κίνητρα επιλογής του «Turkaegean» και Τούρκοι διπλωμάτες, ωστόσο το Αμερικανικό Γραφείο το αρνήθηκε ως αίτημα εκτός δικαιοδοσίας. Η τουρκική πλευρά έχει μπροστά της 20 μέρες ώστε να παράσχει τις εξηγήσεις.

Οριστική λύση όμως επί του θέματος δεν αναμένεται να υπάρξει άμεσα καθώς έως την ολοκλήρωση της υπόθεσης μπορεί να περάσουν ακόμη 2-3 χρόνια.

Θυμίζουμε ότι σχετικά διαφημιστικά βίντεο κυκλοφόρησαν το 2021, από το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας με τον όρο «TurkAegean» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο «Go Turkiye» είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος τουριστικής προβολής της Τουρκίας που υπάγεται στον TGA του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Σμύρνη, την Έφεσο, τις Κυδωνιές, την Πέργαμο και πάμπολλες γνωστές ιστορικές περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία, αποτελεί μία από τις επτά μείζονες περιφέρειες της χώρας. Μέχρι και το 2021 η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu