Public Eye

Οι επτά, τα γουρούνια και η γριά

Ο Α΄ Παγκόσμιος Οικονομικός Πόλεμος άρχισε…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα δύο μπλοκ, G7 και BRICS προσπαθούν να διευρύνουν τις συμμαχίες τους. 

Η G7 έχει προσκαλέσει στη σύνοδο στη Βαυαρία πέντε κράτη, τα οποία έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Δύο από αυτά – η Ινδία, η Νότια Αφρική – που ανήκουν στους BRICS. Πρόσκληση έλαβαν επίσης η Αργεντινή, που θέλει να ενταχθεί στους BRICS και είναι επίσης καλεσμένη στη σύνοδο κορυφής του Πεκίνου. Η Ινδονησία, η οποία θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο κορυφής της G7, θεωρείται υποψήφια χώρα των BRICS. Αλλά και η  Σενεγάλη, που επίσης  εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο των BRICS, έχει κληθεί και στη Βαυαρία.

Στόχος του Πεκίνου είναι πάντως μια διεύρυνση των BRICS, με τη συγκρότηση μιας ομάδας «BRICS Plus». Η ομάδα αυτή θα περιλαμβάνει την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Καζακστάν, τη Νιγηρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τη Σενεγάλη και την Ταϊλάνδη που εκπροσωπούν τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.  Η επέκταση των BRICS για να συμπεριλάβει νέα μέλη έχει ουσιαστικά αποφασιστεί. Η εφαρμογή της απόφασης εξαρτάται κυρίως από τη συναίνεση της Ινδίας, η οποία θέλει να αποφύγει τη μετατόπιση της ισορροπίας εντός της συμμαχίας, προς την Κίνα.

Μακράν, η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη η Κίνα, βλέπει τον εαυτό της ως ηγέτη της ομάδας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την Ινδία, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα για τα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων. Η Ινδία είναι επίσης τόσο στο BRICS όσο και στην τετραμερή συμμαχία Quad στον Ινδο-Ειρηνικό- υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που το Πεκίνο θεωρεί ως αντι-κινεζική. Ο Ινδός ηγέτης Μόντι θέλει και να διατηρήσει την Ινδία ουδέτερη στο Ουκρανικό, επειδή χρειάζεται το πετρέλαιο της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει σε συμμαχίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή.

Ο Σι και ο Πούτιν ανέφεραν στη σύνοδο τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενός νομίσματος για τις διεθνείς συναλλαγές που θα βασίζεται σε ένα «καλάθι» που θα περιλαμβάνει όλα τα νομίσματα των ενδιαφερόμενων χωρών, μια εναλλακτική λύση στο δολάριο και το ευρώ.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα συνιστούσε υπ’ αριθμόν ένα απειλή για τον παγκόσμιο ρόλο αναφοράς του δολαρίου, καθώς θα  έχανε το καθεστώς της γεωπολιτικής ηγεμονίας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, ως οικοδεσπότης της 14ης συνόδου κορυφής των BRICS που πραγματοποιήθηκε χθες με τηλεδιάσκεψη και μια ημέρα πριν 9σήμερα) της διάσκεψης των 7 στη Γερμανία,  εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έκανε λόγο για μια «εποχή μεγάλων «αναταράξεων και μετασχηματισμών».

«Η αντιπαράθεση μεταξύ ηγεμονικών μπλοκ δεν θα φέρει ειρήνη και ασφάλεια, αλλά μόνο πόλεμο και σύγκρουση», τόνισε ο Σι Τζιπίνγκ.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ευρωζώνη και το ευρώ;

Γεωπολιτικά απούσα. Ασχολείται με τον αν θα βάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου (όταν πει βεβαίως το «ναι» η Γερμανία), αν εφαρμόζονται πιστά οι κυρώσεις κατά της Μόσχας ή αν οι εταιρείες πληρώνουν τον Πούτιν σε ρούβλια και ενδιάμεσα τηλεδιασκέπτεται με τον Ζελένσκι, μέχρι να φτάσουν οι επόμενες παρτίδες LNG από τον Μπάιντεν.

Γηραιά κι ετοιμοθάνατη…

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu