Τράπεζες

Οι δύο τάσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ο κίνδυνος για νέα επισφαλή δάνεια

Προς το παρόν σε αυτή την τάση δεν συμπεριλαμβάνονται οι ελληνικές, καθώς η οικονομία βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και παίρνει ώθηση από τις επενδύσεις λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank και της Lloyds Banking Group, στια ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα β΄τριμήνου, αναφέρθηκαν στον αυξανόμενο κίνδυνο επισφαλών δανείων καθώς η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αργή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό.

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το αβέβαιο οικονομικό κλίμα και αναζητούν συγκεκριμένα σημάδια πίεσης στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.

Η τελευταία αναταραχή των τραπεζικών κερδών στην Ευρώπη ανέδειξε ευρύτερες τάσεις στην παγκόσμια τραπεζική, όπου οι επενδυτικές τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση λόγω περιορισμένων συμφωνιών, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια βοηθούν την κερδοφορία στη λιανική τραπεζική.

Καλύτερα η Lloyds

Η Lloyds έλαβε υψηλότερη πρόβλεψη για προβληματικά δάνεια και έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, καθώς η οικονομική κρίση της Βρετανίας επιβάρυνε τα οικονομικά της και αύξησε την πίεση στη διοίκηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αποταμιευτές.

Αναλυτές της JPMorgan είπαν ότι η υψηλότερη από την αναμενόμενη επιβάρυνση της Lloyds για δυνητικά επιβαρυμένα δάνεια -αύξηση 76% στα 662 εκατομμύρια λίρες (855 εκατομμύρια δολάρια) – και η μείωση του όγκου των δανείων – θα προκαλέσει υποβάθμιση της απόδοσης της Lloyds για το έτος.

Οι μετοχές του Lloyd’s υποχώρησαν 3% νωρίς την Τετάρτη.

Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν την UniCredit να ξεπεράσει τις προσδοκίες για κέρδη το δεύτερο τρίμηνο. Ενώ η τράπεζα συνεχίζει να βλέπει μια σημαντική αύξηση στο κόστος κινδύνου στο μέλλον, αυτό θα είναι μικρότερο από το αναμενόμενο.

«Δεν αναμένουμε αύξηση του κόστους κινδύνου από τον Αρμαγεδδώνα», δήλωσε ο CEO Andrea Orcel.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023, δεδομένης της ανθεκτικής οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο, αλλά είπε ότι οι επίμονες προκλήσεις περιορίζουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Ο πληθωρισμός έπεφτε και το οξύ στρες στον τραπεζικό τομέα είχε υποχωρήσει, ανέφερε, αλλά το ισοζύγιο των κινδύνων που αντιμετώπιζε η παγκόσμια οικονομία παρέμενε κλίνει προς τα κάτω και η πίστωση ήταν περιορισμένη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι η

στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ το περασμένο τρίμηνο και πιθανή περαιτέρω πτώση το καλοκαίρι, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να περιορίζουν την πρόσβαση σε πιστώσεις.

Η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin καλεί τις τράπεζες να αυξήσουν το χρηματικό ποσό που διαθέτουν για επισφαλή δάνεια.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σχεδόν διπλασιάστηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 401 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Οικονομικός Διευθυντής Τζέιμς φον Μόλτκε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είδε «μείωση σε ορισμένους τομείς».

Η τράπεζα αναμένει πλέον ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα βρίσκονται στο «άνω άκρο» της προηγούμενης καθοδήγησής της.

Στην Ισπανία, η Santander επεσήμανε την αδυναμία της στη βασική αγορά της Βραζιλίας, όπου τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 52% σε ετήσια βάση το τρίμηνο λόγω της αύξησης του κόστους  , των αρνητικών επιπτώσεων από τη φορολογική αντιστροφή και πτώση 4,3% στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ο οικονομικός επικεφαλής της Santander είπε ότι τα επισφαλή δάνεια στη Βραζιλία μπορεί να έχουν ήδη κορυφωθεί.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής για να δουν πως οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αύριο Πέμπτη να αυξήσει το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Τα υψηλότερα επιτόκια βοήθησαν ορισμένες τράπεζες να ενισχύσουν τα έσοδά τους (όπως οι ελληνικές).

Προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επισφάλειες αλλά αντίθεται ευνοήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων. Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται διαφορετική φάση από τις ευρωπαϊκές καθώς τώρα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και επιπλέον παίρνει ώθηση από τις επενδύσεις λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu