Οικονομία

Οι διεθνείς εξελίξεις στα συστήματα διαχείρισης απόδοσης εργαζομένων στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ICAP

Οι διεθνείς εξελίξεις στα συστήματα διαχείρισης απόδοσης εργαζομένων αναλύθηκαν διεξοδικά σε εσπερίδα Ανωτάτων Στελεχών με θέμα «Καινοτόμος Αξιολόγηση της Απόδοσης της Ομάδας Διοίκησης» που διοργάνωσε πρόσφατα ο Τομέας People Solutions της ICAP Group.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ICAP & Πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) παρουσίασε τα αποτελέσματα πρωτογενούς έρευνας της ICAP για τα Συστήματα Διαχείρισης Απόδοσης στην Ελλάδα.

Στην έρευνα απάντησαν 281 στελέχη, εκ των οποίων το 30% ήταν εργαζόμενοι σε πολυεθνικές και το 70% σε ελληνικές επιχειρήσεις. Εκπροσωπήθηκαν όλοι οι κλάδοι με προεξάρχοντες τη βιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα, το λιανικό εμπόριο, τον τραπεζικό-ασφαλιστικό και τον φαρμακευτικό.

Ποσοστό 52% δήλωσε ότι διαθέτουν σύστημα διαχείρισης απόδοσης και το 48% που αφορά κυρίως σε μικρότερες επιχειρήσεις ότι δε διαθέτουν. Ποσοστό 74% των διαδικασιών διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ 26% γίνονται σε χαρτί. Όσον αφορά στο βαθμό ικανοποίησης από το Σύστημα Διαχείρισης Απόδοσης φαίνεται πως η μεγαλύτερη ικανοποίηση προέρχεται από την ευκολία χρήσης με 92%, την αντικειμενικότητα με 90% και το βαθμό συμμετοχής με 87%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, χαμηλότερη ικανοποίηση υπάρχει για την καλλιέργεια ομαδικότητας με 69%, την σαφή διαφοροποίηση της απόδοσης με 73%, την ακρίβεια της μέτρησης των στόχων με 75% και την έλλειψη γραφειοκρατίας με 75%. Παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά ικανοποίησης, υπάρχουν σκέψεις για τη βελτίωση του 62% των συστημάτων, την ριζική μετατροπή του 15%, ενώ την κατάργηση του σκέπτεται μόνο το 3%. Τέλος οι μισές επιχειρήσεις που δε διαθέτουν σύστημα σκέπτονται να εισάγουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα όπου η υψηλή απόδοση είναι ζητούμενο.

«Καταφέραμε να αναλύσουμε και να συζητήσουμε διεξοδικά για τις διεθνείς εξελίξεις στα συστήματα διαχείρισης απόδοσης και να τα δούμε μέσα από το πρίσμα της Ελληνικής πραγματικότητας. Το Συνέδριο μας μέσω των εισηγήσεων διακεκριμένων ομιλητών έδειξε ότι υπάρχει χώρος για καινοτομία με τη βοήθεια της τεχνολογίας στα συστήματα αξιολόγησης με στόχο να ενισχυθεί η αμεσότητα, η αντικειμενικότητα και ο αναπτυξιακός τους χαρακτήρας. Επίσης, είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή τάση για βελτίωση των διαδικασιών, συχνά με αξιολόγηση 360’, ενώ θέληση να εισάγουν συστήματα εκφράζουν και επιχειρήσεις που δε διαθέτουν μέχρι τώρα. Τέλος, η εσπερίδα μας κατέδειξε ότι τα ανώτατα Στελέχη πρέπει να αξιολογούνται τόσο για τις διοικητικές όσο και τις ηγετικές τους ικανότητες και ότι ιδιαίτερη σημασία στη διαδικασία αυτή έχει η γνώμη των υφισταμένων τους» ανέφερε ο Κώστας Ζούλιας, Director, ICAP Human Capital Consulting.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας από τη Γαλήνη Ηλιοπούλου, Manager, ICAP Human Capital Consulting, για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain), που έγινε για 2η συνεχή χρονιά. Στην έρευνα συμμετείχαν 853 Έλληνες του εξωτερικού: το 71% των ατόμων είναι έως 35 ετών χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 72%). Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της φετινής έρευνας, έγινε σύγκριση με τα περυσινά αποτελέσματα. Τέλος, παρουσιάστηκαν μερικές προτάσεις για το τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες για να κρατήσουν τα ταλέντα που ήδη διαθέτουν στο δυναμικό τους και να προσελκύσουν νέους, ώστε να μη φύγουν τα άτομα στο εξωτερικό.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu