Τράπεζες

Οι 5+1 κινήσεις των τραπεζών για ψηφιοποίηση, αποταμίευση, αρωγή στις μικρές επιχειρήσεις.

Financial Report

Με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας και τη διείσδυση σε καινοτόμες πλατφόρμες

Η υψηλή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2024, η οποία άγγιξε τα 4 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η άνοδος των τελευταίων μηνών στο χρηματιστήριο είχε εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίησή τους στα 32 δισ. ευρώ, ώθησε τις διοικήσεις τους μέσα σε μόλις λίγους μήνες σε επενδύσεις τόσο σε εδραιωμένες εταιρείες, όσο και σε νέες fintech επιχειρήσεις με προοπτικές εξέλιξης.

Αποταμίευση, ασφάλειες, δανειοδότηση και μια απολύτως ψηφιακή τράπεζα είναι μερικές από τις επενδύσεις που έκαναν μόνο μέσα σε μερικούς μήνες τα τέσσερα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, βλέποντας στο μέλλον.

Όπως όλες οι αλλαγές, ωστόσο, πρόκειται για νόμισμα με δύο όψεις, καθώς κατά φορείς της αγοράς, πρόκειται για κινήσεις που θα συμβάλλουν σε περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργαλείων των τραπεζών, που θα εκκινήσει εκ νέου εξόδους εργαζομένων.

Πειραιώς: Λανσάρει τη Snappi με τη Νatech

Πολλά είναι αυτά που έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες για την Snappi, την ψηφιακή τράπεζα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία φέρεται να κάνει το ντεμπούτο της τον Ιούνιο και έχει ως στόχο πελατολόγιο 100.000 κυρίως νέων ανθρώπων, μέχρι το τέλος του έτους.
H Snappi έχει ιδρυθεί από την Πειραιώς και την ελληνική fintech από τα Ιωάννινα, Natech και εστιάζει στην εξωστρέφεια, κυρίως σε πελάτες που είναι πολίτες του κόσμου και θέλουν να εργαστούν σε χώρες εκτός Ελλάδος.
Κατά όσα έχει δηλώσει τις προηγούμενες εβδομάδες η Διευθύνουσα Σύμβουλο της Snappi Dr. Gabriella Kindert, η νέα αυτή ψηφιακή τράπεζα έχει ως σκοπό να ‘’πιάσει’’ πελάτες τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι θέλουν μια τράπεζα στο κινητό τους, με λειτουργίες ακριβώς όπως μια κανονική τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να κάνει μεταφορές κεφαλαίων και τις πληρωμές, να εξυπηρετεί τις καταναλωτικές ανάγκες των πελατών με λειτουργίες “Buy Now Pay Later”, ακόμα και να χορηγεί καταναλωτικά δάνεια σε διάστημα λίγων ημερών. Ο στόχος, μάλιστα, σε διάστημα μίας διετίας είναι και η χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Ξεχωριστή μνεία, εξάλλου, θα πρέπει να γίνει και στην ολοκλήρωση, μετά από φημολογία αρκετών μηνών, του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια από τη CVC Capital Partners, από την Τράπεζα Πειραιώς, με το τίμημα για τη συναλλαγή να ανέρχεται σε €600εκατ. σε μετρητά, επί τη βάσει συμμετοχής 100%.

ΑLPHA BANK: Axia Ventures και Flex Fin μέσα σε λίγους μήνες

Δύο επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα μέσα στους πρώτους μήνες του 2025 σηματοδότησαν την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ALPHA Bank. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τέλη του Μαρτίου, σε συμφωνία για την εξαγορά του συνόλου (και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερο του 95%) του υφισταμένου μετοχικού κεφαλαίου της AXIA Ventures Group κατέληξε η Alpha Services and Holdings, με στόχο, όπως αναφέρει η τράπεζα, τη δημιουργία της κορυφαίας εταιρείας Επενδυτικής Τραπεζικής στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η συμφωνία με τους ιδρυτές και άλλους βασικούς μετόχους αφορά τους βασικούς εμπορικούς και νομικούς όρους της εξαγοράς.
Με βάση της πρώτες πληροφορίες, η συναλλαγή θα οδηγήσει σταδιακά στη συνένωση της AXIA με την Alpha Finance Investment Services S.M.S.A. (“Alpha Finance”), τη θυγατρική επενδυτικών υπηρεσιών της Alpha Holdings, καθώς και τη μονάδα Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας (η “Ενιαία Εταιρεία”). Η ενιαία εταιρεία θα αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους παρόχους υπηρεσιών Επενδυτικής Τραπεζικής & Κεφαλαιαγορών (“IBCM”) σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η διοικητική ομάδα της AXIA δεσμεύεται να ηγηθεί και να καθοδηγήσει την ενιαία εταιρεία σε μακροπρόθεσμη βάση.

Στο πλαίσιο, δε, της στρατηγικής της για ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η Alpha Finance κατήρτισε στρατηγική συνεργασία με την Kepler Cheuvreux, την κορυφαία ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική εταιρεία με ισχυρή παρουσία στους τομείς της έρευνας και ανάλυσης, της εκτέλεσης συναλλαγών και την παροχή υπηρεσιών σταθερού εισοδήματος και πιστωτικών λύσεων, όπως σημειώνει η ανακοίνωση.
Η ενιαία εταιρεία θα αξιοποιήσει την εκτεταμένη εμπειρία της σε συγχωνεύσεις & εξαγορές (M&A) και κεφαλαιαγορές για να υποστηρίξει εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θεσμικούς επενδυτές και ναυτιλιακές εταιρείες στην επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων για ανάπτυξη και διεθνή επέκταση.

Tην ίδια στιγμή, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η τράπεζα ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της Flexfin με σκοπό τη συγχώνευσή της με την ABC Factors και τη δημιουργία μιας καινοτόμου εταιρείας factoring στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Flexfin είναι από τις πρώτες fintech εταιρείες στον χώρο του factoring στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με εξειδίκευση στην παροχή ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την ψηφιακή της πλατφόρμα. Η ένταξη της Flexfin και των ιδρυτών της, Δ. Βρανόπουλου και Α. Κελαϊδίτη, στο δυναμικό της ABC Factors, αναμένεται να δημιουργήσει ένα ισχυρό σχήμα στον τομέα του factoring, με στόχο τη στήριξη, τα επόμενα χρόνια, πάνω από 4.500 μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρηματοδοτήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας το μέγεθος του τομέα factoring στις εργασίες του ομίλου της Alpha Bank.

Eurobank: Επενδύει στην αποταμίευση

Παράλληλα, σε πάνω από 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα έχει ως στόχο να φθάσει έως το 2030 η Plum. Πρόκειται για τη fintech στην οποία έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ η Eurobank και η οποία με την βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, θα βοηθά τον πελάτη, καταρχήν πώς να αποταμιεύει έστω και μερικά ευρώ κάθε μήνα. Ο σκοπός της όμως είναι διττός, καθώς θα του δίνει καθοδήγηση εκτός από το να αποταμιεύει, και να επενδύσει, ανάλογα φυσικά με τα εισοδήματά του και τις ανάγκες του. Στην παρούσα φάση, η fintech την οποία ίδρυσε το 2016 ο Ελληνοκύπριος Βίκτωρ Τροκούδης, έχει φθάσει να διαχειρίζεται από τις μικρές αποταμιεύσεις 1 δισ. λίρες.

Το προσωπικό της Plum έχει αγγίξει τα 230 άτομα, από τους οποίους 80 άτομα σε Αθήνα 21 στην Κύπρο και οι περισσότεροι στο Λονδίνο. Η Plum παρέχει την υπηρεσία της με συνδρομές σε δύο μηνιαία πακέτα, το πιο προσιτό με 2,99 ευρώ και το πιο premium με 9,99 ευρώ. Από τις συνδρομές έρχεται και το 50% των εσόδων της Plum. Όπως τονίστηκε σε πρόσφατη παρουσίαση, μέσα από την συνεργασία με την Eurobank η fintech επιχειρεί να εδραιωθεί πλέον και στην ελληνική αγορά, παρά τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ φιλοδοξεί να πιάσει και το πελατολόγιο της ίδιας της τράπεζας σε πελάτες μικρότερου βεληνεκούς.

Υπάρχουν, όμως, οφέλη και από τη πλευρά της Eurobank, η οποία έχει την ευκαιρία να βάλει στο χαρτοφυλάκιό της μια εταιρεία πλήρως ψηφιακή, η οποία εξειδικεύεται στις επενδύσεις και στις αποταμιεύσεις, που έρχονται πάλι στη ‘’μόδα’’.

Eθνική Τράπεζα: Η γοητεία των ακινήτων έφερε την Uniko

Εξάλλου, πριν από λίγα 24ωρα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη δημιουργία της Uniko, μιας νέας, καινοτόμας ψηφιακής πλατφόρμας για την αγορά ακινήτων, σε συνεργασία με την Qualco AE. Το σχέδιο αφορά καταρχήν την ίδρυση νέας εταιρείας, στην οποία η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει με ποσοστό 49%, ενώ πρόεδρος έχει, ήδη, οριστεί η Χριστίνα Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Η Uniko θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον αγοραπωλησίας ακινήτων, από την αναζήτηση έως την υπογραφή συμβολαίου, με τη στήριξη και την τεχνογνωσία ενός τραπεζικού οργανισμού.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν ήδη περισσότερα από 600 ακίνητα και ο αριθμός τους θα αυξάνεται συνεχώς με εκτιμήσεις ότι στο τέλος του έτους θα φτάσουν τα 3.000 ακίνητα. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ακινήτων περιλαμβάνει ιστότοπο, λειτουργικότητες διαχείρισης δεδομένων, καθώς και διασύνδεσης τόσο με τα συστήματα της Τράπεζας, όσο και με συστήματα εξωτερικών συνεργατών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu