Στα 18,9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου το 2024 - Στα 30 δισ. ευρώ περίπου το ταμειακό απόθεμα που καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 3 ετών
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως 10 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους, μέσω βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων ομολογιακών εκδόσεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι μετά και την υπεραπόδοση στην είσπραξη δημοσίων εσόδων το 2023 και της διαχείρισης χρέους, έχει διατηρηθεί ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023, παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον.
Το ταμειακό απόθεμα καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 3 ετών και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό «μαξιλάρι» έναντι ρίσκων επιτοκίου και αναχρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εκτιμώνται στα 18,9 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων, τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση ομολόγων, τα 4,85 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων, 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και εντόκων γραμματίων), και τα 3,589 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες ταμειακές ανάγκες διαφόρων περιόδων (δάνεια RRF, αυξήσεις κεφαλαίου κ.α.). Από τις ανάγκες αυτές αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι πηγές χρηματοδότησης είναι 10 δισ. ευρώ από εκδόσεις βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων τίτλων, 4,19 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης (NGEU, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.). 1.16 δισ. ευρώ σε έσοδα από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές και 3,64 δισ. από αλλαγές στα ταμειακά διαθέσιμα.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί σε απόλυτα νούμερα κατά 3,268 δισ. ευρώ.
Ανασκόπηση δανεισμού
Κάνοντας μία ανασκόπηση στο πρόγραμμα δανεισμού του 2023 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, κάνει λόγο για ευέλικτη και προληπτική διαχείριση με φόντο την επενδυτική βαθμίδα σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων.
Επισημαίνει πως η στρατηγική χρηματοδότησης είχε ως στόχο να αδράξει τα ευνοϊκά «παράθυρα» της αγοράς και να αξιοποιήσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης όσον αφορά την επιστροφή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επενδυτική βαθμίδα, η οποία επιτεύχθηκε τελικά το 3ο τρίμηνο 2023. Περισσότερα από 11 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέσω της έκδοσης ομολόγων με ανταγωνιστικούς όρους, επαρκείς για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2023. Επιπλέον, η διαχείριση του χρέους παρέμεινε προληπτική, προχωρώντας με πρόωρες αποπληρωμές του επίσημου χρέους για περαιτέρω μείωση του βραχυπρόθεσμου όρους εξυπηρέτησης του χρέους και εξομάλυνση του προφίλ εξαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, τα 5,3 δισ. ευρώ δανείων GLF, αποπληρώθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου.
Οι κινήσεις στην αγορά εισήγαγαν νέα ομόλογα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων με βασικά σημεία λήξης το 2028 (5ετία), το 2033 (10ετία) και το 2038 (15ετία).
Οι στοχευμένες εκδόσεις αύξησαν τη ρευστότητα σε όλη την καμπύλη αποδόσεων υποστηρίζοντας τη σταδιακή ανατιμολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας ενώ επέτρεψαν να αυξηθεί η δραστηριότητα της αγοράς κατά μήκος της καμπύλης αποδόσεων, εξασφαλίζοντας ένα ακόμη πιο ομαλό προφίλ εξαγοράς.
Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την απομείωση του μεταξύ του 2020 και 2023 κατά σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες, έχουν ενισχύσεις την αξιοπιστία του αξιόχρεου της χώρας, σύμφωνα πάντα με τον ΟΔΔΗΧ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στην δίκη για εξαπάτηση των εκλογέων
- Το ΝΑΤΟ δεν «ζορίστηκε» από την επίθεση της Μόσχας με βαλλιστικό πύραυλο
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Γκίκας: “Η από-ανθρακοποίηση των νησιών θα αλλάξει την εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα”
- Αλεξ Λάτσης: Ο δευτερότοκος γιος του Σπύρου Λάτση δημιουργεί αθόρυβα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις