Τεχνολογία

Ο ξεχωριστός κ. Κουβράκης: Ο διδάκτωρ που συνεργάζεται με τη Nasa και γοήτεψε τον αμερικανικό κολοσσό Cadence

Ο Παναγιώτης Κουβράκης, Πρόεδρος και συνιδρυτής της Beta CAE

Η BETA CAE Systems ΑΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από 3.000 άδειες χρήσης των προγραμμάτων της και εξυπηρετεί περισσότερους από 600 πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο

Εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, αντιστρόφως ανάλογο από τα επιτεύγματά της ως τώρα, η εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη εταιρεία Beta CAE Systems βρέθηκε πριν από λίγες ώρες για καλό λόγο στο προσκήνιο, καθώς έγινε γνωστή η είδηση για την εξαγορά της από την Cadence Design Systems, μια αμερικανική εταιρεία κολοσσό στον κλάδο της.

Πρόκειται για συμφωνία, της οποίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, το οικονομικό τίμημα αγγίζει το 1,12 δις ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα deals εξαγορών στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Η εν λόγω συμφωνία με τους Αμερικανούς προβλέπει ότι η Beta CAE Systems θα περάσει κάτω απ’ την ομπρέλα του εισηγμένου στο Nasdaq αμερικανικού Ομίλου Cadence Design Systems. Η αγοράστρια Cadence θα καταβάλει στους ιδιοκτήτες της Beta CAE 744 εκατ. δολ. σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο ποσό του τιμήματος θα δοθεί σε μετοχές της Cadence.

Η εταιρεία Beta Cae Systems διαθέτει στην παρούσα φάση από 700 εργαζομένους, γύρω στους 480 στα γραφεία της στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης, όσο και στις υπόλοιπες χώρες όπου διαθέτει θυγατρικές: Στην Ελβετία, όπου βρίσκεται και η φορολογική της έδρα από το 2017, στην Σουηδία, στην Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Κίνα και αλλού, συνολικά 13 εταιρείες.

Το ίδιο χαμηλό προφίλ διαθέτει και ο εκ των iδρυτών της και Πρόεδρος της εταιρείας, Διδάκτωρ Μηχανολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Κουβράκης, ο οποίος, κατά πληροφορίες, βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, πίσω από το deal.

Από την απονομή των βραβείων ”Ελληνική Αξία” το 2019

Ο κ. Κουβράκης είναι λάτρης της Μηχανολογίας, όπως επίσης των Μαθηματικών και του προγραμματισμού, ενώ στην εταιρεία πλαισιώνεται από νέες-ους επιστήμονες με πάθος για τον προγραμματισμό, τα μαθηματικά, τα γραφικά και την αλγοριθμική επίλυση προβλημάτων με ομαδικό πνεύμα εργασίας.

Οι μόνες φορές που είναι λαλίστατος, όπως αναφέρουν άτομα του κοντινού του περιβάλλοντος, είναι όταν βρίσκεται κοντά σε φοιτητές μηχανολογίας, τους οποίους συναντά με κάθε ευκαιρία, προσπαθώντας να τους μεταφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία, αλλά και να ‘’αλιεύσει’’ τους επόμενους εργαζόμενους για την εταιρεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό του πλάνο, όταν ήταν νεότερος, ήταν να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, κάτι το οποίο τελικά άλλαξε στην πορεία, μετά την ίδρυση της εταιρείας και βλέποντας την εντυπωσιακή διαδρομή της.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια νεότερη πληροφορία για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους και τα γραφεία της εταιρείας, ωστόσο το πιθανότερο είναι, για το επόμενο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, να διατηρηθούν, καθώς πρόκειται για κάποιους από τους πιο λαμπρούς επιστήμονες στο χώρο της μηχανολογίας, οι περισσότεροι απόφοιτοι του τμήματος Μηχανολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην κρίση γιγαντώθηκε

Η BETA CAE ιδρύθηκε το 1999 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας και δη προϊόντων λογισμικού που σχετίζονται με τους υπολογισμούς μηχανολογικών κατασκευών.

Κατά όσα αναφέρονται στον διαδικτυακό της ιστότοπο «τα προϊόντα της BETA και οι υπηρεσίες της κατέχουν ηγετική θέση στις βιομηχανίες που χρησιμοποιούνται, καθώς εξελίσσονται με βάση τις ανάγκες των πελατών, ικανοποιώντας ακόμα και τα πιο απαιτητικά τους προβλήματα. Οι βιομηχανίες στις οποίες βρίσκουν εφαρμογή τα προϊόντα λογισμικού της εταιρείας είναι η βιομηχανία αυτοκινήτων, η βιομηχανία οχημάτων σιδηροδρόμων, η αεροδιαστημική, τα αγωνιστικά οχήματα, τα πλοία, τα βαριά οχήματα, η βιομηχανία χημικών προϊόντων καθώς επίσης και της ιατρικής (εμβιομηχανική) και διανέμονται πλέον σε 10 χώρες».

Κατά όσα τονίζονται από τους ίδιους τους εργαζομένους της, πρόκειται για μια επιχείρηση διαρκώς αναπτυσσόμενη, η οποία επιβραβεύει μάλιστα και τους επιστήμονες που απασχολεί με ικανοποιητικές μισθολογικές απολαβές, παροχές όπως γεύματα, γυμναστήριο, ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση, καθώς και διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων της. Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι στη διάρκεια της κρίσης όχι μόνο δεν απέλυσε ή δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών, αλλά πολλαπλασίασε το προσωπικό της.

Σήμερα η BETA CAE Systems ΑΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από 3.000 άδειες χρήσης των προγραμμάτων της και εξυπηρετεί περισσότερους από 600 πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο: αυτοκινητοβιομηχανίες, χημικές βιομηχανίες, βιομηχανίες γενικής μηχανολογίας, αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές τρένων, ναυπηγεία, αγωνιστικές ομάδες (Formula 1), πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ υπάρχει συνεργασία της εταιρείας και με τη NASA. «Διαθέτουν και δικά εργαλεία μας, τα οποία χρησιμοποιούν για να κάνουν τους υπολογισμούς τους» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σχετικά με τη σύμπραξη με τον αμερικανικό διαστημικό οργανισμό ο κ. Κουβράκης.

Επίσης, ήταν πολύ ξεκάθαρο από την αρχή ότι η εταιρεία θα έβγαινε στο εξωτερικό και θα πατούσε στα δικά της πόδια. «Δεν ζητήσαμε τίποτα από αυτή την Ελλάδα. Ό,τι κάναμε από την πρώτη στιγμή, απευθυνόταν στο εξωτερικό, οπότε δεν είχαμε ιδιαίτερες επαφές με το ελληνικό δημόσιο, καθώς οι συναναστροφές μας μαζί του ήταν καθαρά τυπικές. Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να φέρουμε αρκετά από αυτά που κάνουμε και στην Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις, δυστυχώς όμως δεν είναι υγιές το κλίμα για κάτι τέτοιο. Αυτά που κάνουμε, δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει η Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν διαθέτει δευτερογενή τομέα. Για να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτά που παράγουμε, θα πρέπει να διαθέτει δευτερογενή τομέα υψηλού επιπέδου. Κι εμείς στην Ελλάδα έχουμε καταστρέψει τα πάντα» είχε σημειώσει σε συνέντευξή του σε μέσο της Θεσσαλονίκης ο κ. Κουβράκης.

Η συνεργασία με το ΕΑΠ το 2022

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 η Beta Cae Systems προχώρησε σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το και με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, απόδειξη της στενής συνεργασίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το ”στρατηγείο” της Beta CAE Systems στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει πάντα ανοιχτές αγκάλες για μαθητές και φοιτητές που αγαπούν την τεχνολογία

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τότε είχε εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Δ.Ε., Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, ενώ την εταιρία BETA εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Κουβράκης.

Μέσω του συγκεκριμένου μνημονίου τα συμβαλλόμενα μέρη, όπως αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση «επρόκειτο να προωθήσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους ενδεικτικά σε τομείς, όπως η υποστήριξη προπτυχιακών, διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών με επιλογή κοινής θεματολογίας στις εγκαταστάσεις της BETA CAE Systems AE ή της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (Σ.Θ.Ε.Τ.) του ΕΑΠ, την εκπαίδευση εργαζομένων της BETA CAE ή φοιτητών σε ομάδες ή και ατομικά σε χώρους είτε της BETA CAE Systems AE, είτε της Σ.Θ.Ε.Τ., την παροχή αδειών χρήσης του λογισμικού της BETA CAE Systems International AG στην Σ.Θ.Ε.Τ. και τη διάθεση θέσεων πρακτικής άσκησης σε φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει τα αντίστοιχα Προγράμματα Σπουδών της Σ.Θ.Ε.Τ».

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ήταν η πρώτη φορά που το Ε.Α.Π. προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με μια τεχνολογικά σημαντική με διεθνή απήχηση εταιρεία, προϊόν της συνεργασίας των καθηγητών της Σ.Θ.Ε.Τ. κ.κ. Γ. Χατζηγεωργίου, Β. Βερύκιου και του τότε Κοσμήτορα Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη.

Μ.Μπ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επιχειρήσεις

close menu