Επικαιρότητα

Ο Θ. Πλεύρης αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό, μπας και μειωθούν οι νεκροί…

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, προανήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ως προς την πανδημία, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ, και γι αυτό δεν υπήρχε πίεση στο σύστημα υγεία ως προς τον σκληρό δείκτη των διασωληνώσεων».

Για το μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός επεσήμανε: «Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID. Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Σύμφωνα με την απόφαση τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι 31/12. Τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επανεξετάσουμε νωρίτερα το μέτρο. Δηλαδή η επανεξέταση του μέτρου θα γίνει όπως έχει προβλεφθεί αρχικά στις 31/12 με τα δεδομένα τότε θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσει η αναστολή ή αν θα αρθεί αλλά μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει επανεξέταση του μέτρου».

Για τα εμβόλια

«Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε με τις κλινικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όχι από τη μόλυνση, από τη βαριά νόσηση και για αυτό ακριβώς υπάρχει σύσταση στους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες επειδή το μείζον σε αυτές τις κατηγορίες είναι να μην νοσήσουν βαριά, να εμβολιαστούν τώρα.

Οι εταιρίες και η Pfizer και η Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους. Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει πια όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση. Και παράλληλα τρέχουν και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα που θα περιλαμβάνουν και τις μεταλλάξεις, τις υπομεταλλάξεις 4 και 5, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα τα οποία αναμένονται να είναι προς το τέλος του χρόνου.

Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη, φιλοδοξούμε γιατί όπως ξέρετε οι εγκριτικές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από κάποια πολιτική απόφαση, είναι αναλόγως εάν επιστημονικά τα εμβόλια καλύπτουν αυτές τις διαδικασίες, οπότε περιμένουμε τον επόμενο βήμα, Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη.

Τη διάρκειά τους δεν την ξέρουμε δηλαδή κατά πόσο θα χρειάζεται αν θα είναι μονοδοσικό όπως είναι το κοινό γρίπης ή θα είναι επαναληπτικό, αυτό δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εταιρείες δουλεύουν προς την κατεύθυνση να μην καλύπτει μόνο από τη νόσηση, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν πρωτίστως στο να μη νοσήσει κάποιος βαριά, αλλά να καλύπτουν και να πιάνουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξεις και για την απλή μόλυνση. Αυτή τη στιγμή το πιάνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό, γιατί τα εμβόλια τα οποία υπήρχαν ήταν στοχευμένα στις αρχικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ο σχεδιασμός μας είναι κι όχι μόνο του δικού μας Υπουργείου Υγείας, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι στην πραγματικότητα έχουν μεταφέρει παραγγελίες που θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι από το Σεπτέμβριο και μετά, γιατί τότε αναμένεται ότι προοδευτικά θα έρχονται και τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια.

Να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι

Το σημαντικό που κρατάμε είναι ότι αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν, οι άνω των 60 και οι ευάλωτοι, πρέπει να εμβολιαστούν τώρα γιατί πρέπει να προστατευτούν από τη βαριά νόσηση και από κει και πέρα δεν υπάρχει σύσταση για τον ευρύτερο πληθυσμό. Αυτή η σύσταση, αν υπάρξει, θα είναι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα αξιολογηθούν το Σεπτέμβριο.

Γενικότερα και αν χρειάζεται εμβολιασμός πια πιο στοχευμένος ή σε ευρύτερο πληθυσμό. Αυτό είναι ένα επιστημονικό θέμα, που θα τοποθετηθούν ο ECDC και τα όργανα τα αρμόδια των κρατών-μελών. Αυτή τη στιγμή ήδη ο κόσμος και έχει εμβολιαστεί και υπάρχει και μία φυσική ανοσία που έχει δημιουργηθεί, λόγω του ότι αρκετός κόσμος έχει μολυνθεί. Άρα το τι συστάσεις θα υπάρξουν για τα εμβόλια θα είναι ένα καθαρά επιστημονικό θέμα. Κρατάμε ότι αυτή τη στιγμή οι άνω των 60 και όσοι έχουν πρόβλημα σε συνεννόηση με την επιδημιολογική τους κατάσταση πρέπει να εμβολιαστούν. Και από εκεί και πέρα περιμένουμε τις τοποθετήσεις των ειδικών οργάνων για να δούμε κατά πόσο αυτός ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και αν θα έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια που φιλοδοξούμε στο χρονοδιάγραμμα που σας είπα να το έχουμε για να δούμε αν χρειάζεται μια ευρύτερη κάλυψη του πληθυσμού».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu