Θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί νέος πρόεδρος στο κόμμα ενώ θα προκηρυχθούν εκλογές
Ο Καναδός Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από το τιμόνι του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, αλλά θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να επιλεγεί νέος ηγέτης.
Πρόσθεσε ότι το καναδικό κοινοβούλιο θα διαλυθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Ο εγχώριος Τύπος είχε αναφέρει ότι αναμενόταν να ανακοινώσει την παραίτησή του την Δευτέρα.
Η πολιτική κρίση πυροδοτήθηκε από την απότομη αποχώρηση της πρώην συμμάχου του Τριντό και αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Chrystia Freeland, η οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, επικαλούμενη διαφορές σχετικά με την απάντηση της Οτάβα στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ από την επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Dominic LeBlanc ορίστηκε έκτοτε στη θέση της και επικεφαλής του χαρτοφυλακίου του υπουργού Οικονομικών.
Ο Τριντό, 53 ετών, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα το 2015 και κέρδισε την επανεκλογή του δύο φορές, υπέστη βουτιά στη δημοτικότητα των ψηφοφόρων με ποσοστό μόλις 19% μετά την αποχώρηση της Chrystia Freeland, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Abacus Data στις 17 Δεκεμβρίου.
Το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα έχει τώρα προβάδισμα άνω του 20% στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου ενώ ο φανταχτερός ηγέτης του κόμματος, Πιερ Πολιέβρε, έχει κερδίσει τα κομπλιμέντα του Έλον Μασκ, ο οποίος πρόσφατα επαίνεσε την «υπέροχη συνέντευξή του».
Παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτηση ο Τριντό είχε αρνηθεί να κάνει το βήμα από τα μέσα Δεκεμβρίου και το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν διαθέτει μηχανισμό για να εκδιώξει τον ηγέτη του χωρίς συναίνεση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κάζακς (ΕΚΤ): Οι δασμοί αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη
- Nvidia: Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα θα ευνοήσουν τους εγχώριους ανταγωνιστές
- Κλάους Σβαμπ: Παραιτήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
- ΕΣΠΑ: Νέα προγράμματα επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- ΝΒΑ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους φιναλίστ για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου
- Λάιεν: Η κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί
- Ford: Σταματάει τις αποστολές οχημάτων στην Κίνα λόγω δασμών
- FT: Το εμπορικό σοκ των δασμών καταστρέφει την εμπιστοσύνη και πλήττει τις αγορές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις