Τα άτομα που κινδυνεύουν από τον νέο κορονοϊό, περιλαμβανομένων των άνω των 60 ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής παραλλαγής Όμικρον.
«Θα πρέπει να συστήσουμε στους ανθρώπους που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες (για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη) να αναβάλουν το ταξίδι τους», γράφει ο ΠΟΥ σε ένα τεχνικό έγγραφο.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε σήμερα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων.
«Οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας», τονίζει ο ΠΟΥ στο τεχνικό έγγραφο.
«Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιβατών πριν από το ταξίδι και/ή κατά την άφιξή τους και τη χρήση τεστ SARS-COV-2 ή την επιβολή καραντίνας σε διεθνείς ταξιδιώτες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των κινδύνων», λέει ο ΠΟΥ στις τελευταίες ταξιδιωτικές συστάσεις του.
Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να καθυστερήσουν την εισαγωγή της Όμικρον.
Αν. Γκουτέρες: Ένα σχέδιο για τον «παγκόσμιο εμβολιασμό» ώστε να μπει τέλος στην πανδημία
«Μόνο ένα σχέδιο παγκόσμιου εμβολιασμού μπορεί να βάλει τέλος στην πανδημία και σε μια άδικη και ανήθικη κατάσταση» επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος εδώ και μήνες ζητά μια συντονισμένη και ισότιμη απάντηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Covid-19.
«Παρά την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων σε χρόνο ρεκόρ, είχαμε περισσότερους θανάτους το 2021 παρά το 2020» και «η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», σχολίασε ο Γκουτέρες κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 και της Κίνας, που φέτος διεξάγεται διαδικτυακά.
«Ο κάθε άνθρωπος, παντού στον κόσμο, πρέπει να έχει πρόσβαση στα εμβόλια, τα τεστ και τις θεραπείες για την Covid-19», επέμεινε.
«Όλο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών στηρίζει τη στρατηγική εμβολιασμού που καθόρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στόχος του οποίου είναι να εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 70% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», διευκρίνισε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο 12 χώρες μεσαίου εισοδήματος, 27 ανώτερου εισοδήματος και 71 πολύ υψηλού εισοδήματος έχουν περάσει το όριο του 40%. Καμία από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν το έχει φτάσει ακόμη.
Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και 4,15 δισεκ. είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την Covid-19, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του Οργανισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ψήφισμα κατά της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
- Φωτιές στο Λος Άντζελες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λόγω πυκνού καπνού
- Γαλλία: Δεκάδες τραυματίες σε σύγκρουση δυο τραμ στο Στρασβούργο
- Μπρατάκος: Θα θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων
- ΗΠΑ: Ψήφισμα καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει πολιτική δράση για το Κυπριακό
- ΓΕΣ: Έκτακτες κρίσεις Ταξίαρχων Όπλων
- Brussels Airlines: Ακυρώνει πτήσεις την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου λόγω απεργίας
- Ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις