Πρόσωπα

Μακρόν και πολίτες «έφαγαν» την αμερικανίδα που θα στελέχωνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η 56χρονη καθηγήτρια Οικονομικών του Yale διετέλεσε σύμβουλος μεγάλων εταιρειών όπως της Apple, της Amazon, της Microsoft, της Sanofi και της Pfizer, διαμαρτυρήθηκαν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον αποφάσισε να μην αναλάβει τη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επικεφαλής οικονομολόγος ανταγωνισμού στην αρμόδια διεύθυνση.

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έλαβε επιστολή στην οποία η κυρία Μόρτον την ενημερώνει για την απόφασή της.

«Έχοντας μιλήσει με τη καθηγήτρια Σκοτ Μόρτον, αποδέχομαι την απόφασή της, με λύπη και πλήρη σεβασμό για την ακεραιότητά της. Της εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον, και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εξαιρετικό σύνολο δεξιοτήτων και την τεχνογνωσία της για να πιέζει για ισχυρή επιβολή και ρύθμιση του ανταγωνισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» σημείωσε η κυρία Βεστάγκερ.

Η απόφαση για την πρόσληψη της Αμερικανίδας σε υψηλόβαθμη θέση στην Κομισιόν προκάλεσε αντιδράσεις: πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Ιδιαίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε εκνευρισμένος την Τρίτη (18/7) για τα σχέδια της Κομισιόν να προσλάβει μία Αμερικανίδα για το νευραλγικό πόστο, τονίζοντας οτι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερη στρατηγική ανεξαρτησία.

«Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας σπουδαίος Ευρωπαίος ερευνητής με ακαδημαϊκά προσόντα που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Μακρόν σε μια σύνοδο των ηγετών της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Λατινικής Αμερικής. Σε ένα μπλοκ περίπου 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, «δεν υπάρχει κανένας στα 27 κράτη μέλη που να έχει έναν ερευνητή αρκετά καλό για να συμβουλεύει την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή; Αυτό είναι ένα πραγματικό ερώτημα», είπε ο Μακρόν.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διόρισε την καθηγήτρια οικονομικών του Yale, Φιόνα Σκοτ Μόρτον, ως επικεφαλής οικονομολόγο ανταγωνισμού στο τμήμα της, επιφορτισμένο με τη διασφάλιση ότι «όλες οι εταιρείες ανταγωνίζονται ισότιμα και δίκαια για τα πλεονεκτήματά τους στην ενιαία αγορά, προς όφελος των καταναλωτών, των επιχειρήσεων. και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της».

Ο Μακρόν επέμεινε ότι δεν έχει τίποτα προσωπικό εναντίον της ίδιας της Σκοτ Μόρτον, οικονομολόγο με πολλαπλά διπλώματα από ελίτ σχολεία. Η Δρ. Μόρτον ήταν η πρώτη μη Ευρωπαία πολίτης που ανέλαβε αυτή τη θέση, και ενώ τα τυπικά της προσόντα είναι αδιαμφισβήτητα, (απόφοιτος του πανεπιστημίου Yale, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ΜΙΤ και καθηγήτρια οικονομικών στο Yale), η ενασχόλησή της στο παρελθόν ως σύμβουλος ορισμένων Αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ, τη δράση των οποίων θα έπρπε να ελέγχει εντός ευρωπαϊκού εδάφους, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Η 56χρονη καθηγήτρια Οικονομικών διετέλεσε σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, σε θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Μεταξύ αυτών η Apple, η Amazon, η Microsoft, η Sanofi και η Pfizer», ανέφεραν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις αρχές κιόλας του περασμένου Μαΐου.

​​«Οι συγκρούσεις συμφερόντων στην περίπτωσή της», επεσήμαναν, «συνεπάγονται ότι θα πρέπει να αποσυρθεί από υποθέσεις που αφορούν την Apple, τη Microsoft, την Amazon, την Pfizer και οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις έχει συµβουλεύσει πρόσφατα».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu