Θα παραμείνει επί μακρόν κυρίαρχος όσο η αντιπολίτευση είναι ανομοιογενής και πολυ-κερματισμένη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, παρά την απώλεια στις ευρωεκλογές σχεδόν 13 ποσοστιαίων μονάδων από τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Και θα παραμείνει κυρίαρχος, πρώτος με διαφορά από το δεύτερο κόμμα, όχι γιατί πήρε το μήνυμα, αλλά γιατί γνωρίζει καλύτερα τα θέματα ειδικά της οικονομίας και γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει αντιπολίτευση για να αξιοποιήσει τα συνειδητά λάθη και τις συνειδητές παραλείψεις.
Όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναλώνονται στην εσωστρέφεια με πολλούς αρχηγούς και διαφορετικές επιδιώξεις, τότε ο Μητσοτάκης θα παραμείνει κυρίαρχος και στο μέλλον.
Και τώρα, ας πάμε στα μηνύματα….
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι πήρε το μήνυμα. Όμως, δεν είναι σίγουρο εάν πήρε το μήνυμα. Διότι το μήνυμα όφειλε να το έχει πάρει νωρίτερα.
Δεν θέλει ιδιαίτερη επιστημονική γνώση να λαμβάνεις μέτρα δήθεν για να αντιμετωπίσεις την ακρίβεια και να μην έχει αποτέλεσμα επί τρία συναπτά έτη.
Δε χρειάζεται να γνωρίζεις πολλά, όταν υιοθετείς ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας το καλάθι του νοικοκυριού και το περίφημο πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του υποστηρίζει ότι έχουν λάβει μέτρα και παραπέμπει στο καλάθι του νοικοκυριού και στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, τότε δεν έχει πάρει το μήνυμα.
Σίγουρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δεν θα παραμείνει στη θέση του, αλλά αυτός που πρωτοθέσπισε τα συγκεκριμένα μέτρα από την εποχή του κορονοϊού, είναι ο ΄Αδωνις Γεωργιάδης.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ειδικά το μέτρο περί πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, ενθαρρύνει την άνοδο των τιμών και την άνοδο των κερδών των επιχειρήσεων χωρίς να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους.
Ο πρωθυπουργός ήξερε. Και το χειρότερο υποστήριζε στις δημόσιες εμφανίσεις του την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Δεν θέλει ιδιαίτερη επιστημονική γνώση να γνωρίζεις ότι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των commodities (διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες) όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα, δημητριακά κλπ. δημιουργεί συνθήκες κερδοσκοπίας από τις οποίες τα οφέλη καρπώνονται όσοι βρίσκονται στην πλευρά της προσφοράς. Δηλαδή οι προμηθευτές αυτών των προϊόντων και το κράτος, που εισπράττει περισσότερους φόρους από την άνοδο των τιμών δεδομένου ότι οι φόροι είναι αναλογικοί. Δηλαδή αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού και ταυτόχρονα αυξάνεται ο φόρος χωρίς να αυξηθεί το ποσοστό του φόρου.
Αρα, ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος μαζί με τις εταιρείες είναι το κράτος. Η διαφορά εδώ είναι πως οι εταιρείες στοχεύουν στη μεγιστοποίηση του κέρδους, αυτή είναι κυρίως η δουλειά τους. Όμως δεν είναι του κράτους.
Δεν μπορεί ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος να δηλώνει δημοσίως ότι τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα κοστίζουν πιο ακριβά από ότι στη Γερμανία, λέγοντας αυθαίρετα ότι στη Γερμανία είναι υποδεέστερης ποιότητας από ότι στην Ελλάδα (έχουμε δηλαδή καλύτερους άσπρους και μωβ κόκκους), όταν οι έμμεσοι φόροι είναι υψηλότεροι στην Ελλάδα και τα κόστη των επιχειρήσεων (ασφαλιστικές εισφορές κλπ) και γραφειοκρατία επιβαρύνουν δυσανάλογα το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα. Για την ιστορία, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ στη Γερμανία είναι 19% και στην Ελλάδα 24%!
Αυτά τα γνωρίζει ο Κυριάκος. Επίσης, ο Κυριάκος γνωρίζει ότι δεν μπορεί οι εταιρείες που εμπορεύονται commodities, να έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους. Τέτοια προϊόντα υπάρχουν παντού και το κράτος οφείλει να τα κάνει διαθέσιμα σε φθηνές τιμές σε όλους.
Το να αφήνει δέκα επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στους υπουργούς και στη νομοθετική εξουσία και μαζί με το κράτος και βγάζουν κέρδη εις βάρος όλων των άλλων, αυτό δεν είναι ελεύθερη αγορά, αλλά θυμίζει άλλα καθεστώτα.
Το κράτος οφείλει να έχει μηχανισμούς εξισορρόπησης τιμών όταν δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όταν κάτι δεν πάει καλά.
Οι τράπεζες
Επίσης, ο Κυριάκος γνωρίζει πως λειτουργούν οι τράπεζες. Μπορεί ο υπουργός του ο Κωστής Χατζηδάκης να λέει περί πέμπτου πυλώνα, περί ανταγωνισμού αλλά δεν υπάρχει στην πράξη. Ακόμα κι αν υπήρχει το μερίδιο αγοράς είναι τόσο μικρό, ανύπαρκτο για να πιέσει τον ανταγωνισμό. Μέχρι ο Γιάννης Στουρνάρας το ομολόγησε.
Ο Κωστής Χατζηδάκης μπορεί να ονομάζει μεταρρύθμιση την καταγραφή όλων των συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά θα πρέπει να ελέγχει τις ανεξέλεγκτες χρεώσεις και παράλληλα να δίνει εναλλακτική πρόσβαση στο χρήμα στον συνεπή φορολογούμενο ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιεί. Ετσι γίνεται στις ΗΠΑ, που την έχουν ως πρότυπο ειδικά οι πολιτικοί και τα στελέχη των επιχειρήσεων.
Δεν μπορεί μία συναλλαγή με κόστος μέχρι έξι λεπτά του ευρώ να χρεώνεται 60 λεπτά του ευρώ!
Ο Χατζηδάκης πήγε την χώρα 50 χρόνια πίσω με το τεκμαρτό εισόδημα που καθιέρωσε και στους ελευθέρους επαγγελματίες. Επίσης, δεν είναι μεταρρύθμιση το ότι η φορολόγηση με τεκμήρια ισχύει ακόμα για όλους τους φορολογούμενους. Ούτε μεταρρύθμιση είναι το πέναλτι – δηλαδή το πρόστιμο – στον φορολογούμενο όταν δεν κάνει συγκεκριμένο ποσοστό των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα (αυτό το καθιέρωσε ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας).
Δεν ξέρουμε εάν ο Κωστής Χατζηδάκης παραμείνει στη θέση του, αλλα η πραγματικότητα είναι ότι το δίδημο Χατζηδάκη – Θεοχάρη αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών.
Σε ότι αφορά άλλα θέματα λειτουργίας του κράτους, περί κράτους δικαίου, υποκλοπών, ζητήματα που αφορούν την υπόθεση των Τεμπών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν ήταν καθοριστικά στην ετυμηγορία του κόσμου. Αυτή η προσέγγιση είναι από μόνη της λανθασμένη.
Ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι έγιναν λάθη τόσο στις υποκλοπές όσο και στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Και έγιναν λάθη πριν και μετά τα συμβάντα. Το να λέει ότι αυτά δεν επηρέασαν καθοριστικά την ψήφο του πολίτη είναι σαν να δέχεται αφενός τα λάθη και να ενθαρρύνει την ατιμωρησία και την αδικία.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει την υπόθεση των υποκλοπών και έκανε γενικό διευθυντή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τον άνθρωπο που έβαλε την υπογραφή του στο να δώσει άδεια εξαγωγής στο παράνομο λογισμικό Predator, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου και θα το βρίσκει μπροστά του ο Μητσοτάκης. Μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει λόγω αδυναμίας της αντιπολίτευσης, αλλά θα το βρίσκει μπροστά του μέσω της αποχής.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, αδελφή του Πρωθυπουργού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι οι υπουργοί έχουν καβαλήσει καλάμι και ότι πρέπει να τα παρκάρουν (τα καλάμια). Μήπως το μήνυμα αυτό ήταν για τον Κυριάκο;
Και το ερώτημα είναι αν το πήρε;
Χρήστος Ιωάννου
[email protected]
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κυρανάκης: Στον Αρειο Πάγο σήμερα 22/11 για υπόθεση απάτης στην Κτηματογράφηση
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις