Τράπεζες

Ο Κασσελάκης ανησυχεί για την Τράπεζα Αττικής και όχι για το ολιγοπώλιο και τα χαμένα;

Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει γίνει η ιδιωτικοποίηση της Attica Bank

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανησυχεί εσχάτως για την Τράπεζα Αττικής, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και ιδιωτών μετόχων υπό το νομικόπρόσωπο Thrivest θα προβλέπει την καταβολή ποσού 300 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και συμμετοχή 51% στο μετικό κεφάλαιο της τράπεζας. Σε πρώτη φάση ας μεριμένουμε να δημοσιοποιηθεί η συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει και την συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, όπου και εκεί ιδιώτες μέτοχοι έχουν καταβάλει αρκετά εκατομμύρια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου για να διασώσουν την τράπεζα.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο προηγούμενος πρόεδρος θα έπρεπε να ανησυχούν για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην Τράπεζα Αττικής, και που πήγαν τα εκατομμμύρια του ΤΜΕΔΕ.  Οταν μάλιστα η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είχε απώλειες όπως οι άλλες συστημικές τράπεζες από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λόγω του κουρέματος κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας.

Τα χρήματα αυτά που πήγαν; Ποιοί ωφελήθηκαν από τα θαλασσοδάνεια;  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτή την τράπεζα την σέρνουν εδώ και 12 χρόνια και δεν ξέρουν τί να την κάνουν;

Επίσης,  θα έπρεπε να ανησυχήσει περισσότερο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και κυρίως για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία σε μία νύχτα έκανε θεαματική συρρίκνωση στα κεφάλαια του ΤΧΣ,  σαν αυτές που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Παρόμοια με την συρρίκνωση στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  Επίσης,  καλό είναι να ασχοληθεί με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων συστημικών τραπεζών και να ψάξει που έχουν καταλήξει. Και εάν πέτυχαν ή όχι. Θα βρει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ισως, κ. Κασσελάκης δεν γνωρίζει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχημάτισαν καρτέλ με την σφραγίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ισως δενγνωρίζει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφυγε μετά από αυτό. Δεν γνωρίζει μάλλον ότι αυτές οι τράπεζες έχουν ένα μερίδιο αγοράς πάνω από 90% και έχουν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στην Ευρώπη.  Οτι χρεώνουν τους υψηλότερους τόκους και ανταμείβουν τους καταθέτες με τους χαμηλότερους τόκους.

Ισως δεν γνωρίζει ότι η εξυπηρέτηση ων πελατών τους είναι σχεδόν άθλια και δεν υπάρχει άνθρωπος για να μιλήσεις παρά ένα ρομπότ ή ένα τηλεφωνικό κέντρο, που για να το πιάσεις θα πρέπει να χάσεις όλη σου την ημέρα. Και τέλος, ίσως δεν γνωρίζει ότι όταν ζητάς να αγοράσεις π.χ. ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, τρέχουν οι υπάλληλοι να σου πουλήσουν άλλα προϊόντα για να εισπράξει η τράπεζα προμήθεια.

Η Τράπεζα Αττικής εάν καταφέρει να μπει σφήνα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και  να κάνει πράξη αυτό που ευαγγελίζονται οι ιδιώτες μέτοχοι, τότε αξίζει να της δοθεί μία ευκαιρία ως ο πέμπτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος. Για να μπορέσουν να ξανα-αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που είναι απογοητευμένα από τις υηρεσίες των τραπεζών που (δεν) έχουν.

Διαφορετικά η Attica Bank είτε θα απορροφηθεί από τις άλες τράπεζες και με αποτέλεσμα το μερίδιό τους να φθάσει το 98%. Ισως αυτό θέλει.

Ετκός εάν θέλει να οδηγηθούν οι δύο τράπεζες σε ρευστοποίηση όπως έγινε με τις άλλες τράπεζες στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων τα γλέντησαν και τα γλεντούν οι «γνωστοί-άγνωστοι».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu