Η ΕΚΤ έχει θεσπίσει το PEPP από την περίοδο της πανδημίας συμβάλλοντας στην πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση, την οποία χρειάζονταν οι οικονομίες για να αντιμετωπίσουν την κρίση
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να συζητήσουν επόμενη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο εάν θα περατώσουν νωρίς τις επανεπενδύσεις αγοράς στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς (PEPP), δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Robert Holzmann σε δηλώσεις του την Παρασκευή.
Ο Holzmann της ΕΚΤ ανέφερε στην εφημερίδα Die Presse ότι θέλει περικοπή στις επανεπενδύσεις PEPP από τον Μάρτιο.
«Η πρότασή μου θα ήταν να μειωθούν οι επανεπενδύσεις βήμα προς βήμα από τον Μάρτιο», δήλωσε ο Χόλτσμαν στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Αυτές οι επανεπενδύσεις έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2024, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποστηρίξει να αρχίσουν να τις περατώνουν νωρίς.
Τι είναι το PEPP
Η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο και ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν λόγω των περιοριστικών μέτρων και χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ θέσπισε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) τον Μάρτιο του 2020.
Το PEPP βοηθά άτομα και επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση, την οποία χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αυτό το προσωρινό πρόγραμμα συμπλήρωσε άλλα μέτρα νομισματικής πολιτικής , όπως είναι τα άλλα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και οι στοχευμένες πράξεις χορηγήσεων.
Πώς όμως ακριβώς λειτουργεί το PEPP
Στο πλαίσιο του PEPP η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει διάφορα είδη στοιχείων ενεργητικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Με τον τρόπο αυτόν, οι τιμές αυτών των στοιχείων ενεργητικού αυξάνονται και, κατ’ επέκταση, τα επιτόκια της αγοράς μειώνονται. Όλα αυτά στηρίζουν την οικονομία καθώς οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται φθηνότερα. Επίσης, οι δανειολήπτες μπορούν πιο εύκολα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση του δανεισμού, των δαπανών και των επενδύσεων παρά την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Και τελικά θα τονώσει την ανάπτυξη και θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% που έχει θέσεθι η ΕΚΤ, δηλ. σε επίπεδο συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.
Συνολικά, το PEPP δημιουργήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και της αβεβαιότητας σχετικά με το πότε και πού θα εκδηλωθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της. Κατάφερε να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αποτρέψει την εξέλιξη της αναταραχής που εκδηλώθηκε την άνοιξη του 2020 σε εκτεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση με ακόμη σοβαρότερες συνέπειες για τους Ευρωπαίους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΠΟΥ: 226 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Λίβανο
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι για την 5η και την 6η δόση
- Κυρανάκης: «Το πιθανό κύκλωμα πήγε να δηλώσει 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες πάνω από 550.000 τ.μ.»
- Γκιουλέκας: Με χρονικό ορίζοντα το 2070 χρειάζεται να σχεδιάζονται σήμερα οι πόλεις
- Πιερρακάκης: Το θέμα χρηματοδότησης της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας έχει δρομολογηθεί
- Northvolt: Παραιτήθηκε ο CEO Πίτερ Κάρλσον μετά την αίτηση πτώχευσης
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις