Οικονομία

Ο φαύλος κύκλος των φόρων: Οι πολίτες πληρώνουν αλλά αυξάνονται τα χρέη τους

Financialreport.gr

Στο 82,5% οι εισπράξεις, νέος κύκλος πλειστηριασμών ακινήτων από την Τετάρτη 09/04

Σε υψηλό επίπεδο διατηρήθηκε και το 2024 η συμμόρφωση των φορολογουμένων, καθώς οι περισσότεροι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τους φόρους τους, ενώ μικρότερο ποσοστό κατέφυγε στην πάγια ρύθμιση για να καταβάλει τις οφειλές σε έως 24 δόσεις.

Από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκύπτει ότι η περασμένη χρονιά το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, έφθασε στο 82,45%.

Συνεπέστερες στις πληρωμές τους ήταν οι επιχειρήσεις, καθώς κατέβαλαν χωρίς καθυστέρηση 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος. Ακολούθησε ο ΦΠΑ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να ξεπερνά το 82%.

Μεγαλύτερες δυσκολίες στην έγκαιρη τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων αντιμετώπισαν τα φυσικά πρόσωπα. Εμπρόθεσμα πλήρωσαν το φόρο εισοδήματος, το 73,76%. Ειδικότερα:

Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ από το 84,87% που είχαν φθάσει στο τέλος του 2023 περιορίστηκαν στο 82,27%, το 2024. Από τα 18,7 δισεκ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν εμπρόθεσμα περίπου 15,4 δισεκ. ευρώ.

Στον ΕΝΦΙΑ το ποσοστό εισπραξιμότητας διαμορφώθηκε σε 78,67%. Από τα 2,34 δισεκ. ευρώ που θα έπρεπε να εισέλθει στο περασμένο έτος εισπράχθηκαν εμπρόθεσμα 1,84 δισεκ. ευρώ.

Το 90% των επιχειρήσεων πλήρωσε στην ώρα του τον φόρο εισοδήματος. Από τα 7,5 δισεκ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί εισπράχθηκαν εντός προθεσμιών 6,66 δισεκ. ευρώ.

Στο 73,76% διολίσθησε η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από βεβαιωμένους φόρους 4,58 δισεκ. ευρώ εισπράχθηκαν εμπρόθεσμα 3,37 δισεκ. ευρώ.

Φέτος ο λογαριασμός των φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ, φόροι εισοδήματος) φθάνει τα 70 δισεκ. ευρώ. Κατά το α΄ εξάμηνο οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 29,79 δισεκ. ευρώ, ενώ το β΄ εξάμηνο αναμένονται στα ταμεία επιπλέον 39,44 δισεκ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί

Παρά το γεγονός ότι η εισπραξιμότητα των φόρων διατηρείται σχετικά σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται και πληθύνονται με αποτέλεσμα να ξεπερνούν τα 110,5 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω των «μεγάλων» οφειλετών, στους οποίους εντείνει την πίεση η ΑΑΔΕ.

Από την Τετάρτη 9 Απριλίου ξεκινάει νέος κύκλος πλειστηριασμών με 35 ακίνητα έως τον Ιούνιο.

Οι πλειστηριασμοί αυτοί περιλαμβάνουν από διαμερίσματα, μονοκατοικίες και καταστήματα μέχρι βιομηχανικές μονάδες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, πάρκινγκ και αποθήκες.

Οι τιμές των πρώτων προσφορών ξεκινούν από 1.120 ευρώ έως 4,5 εκατ. ευρώ στην περίπτωση αγροτεμαχίου με βιομηχανική εγκατάσταση στη Βοιωτία.

Παράλληλα με τους πλειστηριασμούς, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και κινητών περιουσιακών στοιχείων σε περισσότερους από 1,5 εκατ. οφειλέτες.

«Ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Εφορία έχουν περίπου 3.772.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σε 1.565.751 φορολογούμενους ή ποσοστό 72,33% έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ιδιοκτησίας ενώ 2.205.544 τελούν υπό αυτό τον κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση μπορεί κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμοδιότητας αξιών να γίνουν κατασχέσεις κινητών αξιών είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και τρίτων απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu