Η έκρηξη που κατέστρεψε σοβαρά τμήματα της οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας μεταξύ της προσαρτημένης Κριμαίας και της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας τα ξημερώματα του Σαββάτου φέρνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Και καμία από αυτές δεν οδηγεί σε όσα ήλπιζε με την εισβολή του στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN, oι εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος σχετικά με την κατοχή της νότιας Ουκρανίας από τη Ρωσία. Όλη αυτή η παρουσία ήταν ήδη ανεπαρκώς εφοδιασμένη, κακώς διαχειριζόμενη και σε υποχώρηση. Τώρα είναι σαφές πως η βασική σιδηροδρομική διαδρομή προς την Κριμαία και τη Χερσώνα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε μελλοντικές επιθέσεις.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια περιορισμένη κυκλοφορία αυτοκινήτων είχε αποκατασταθεί σε μη κατεστραμμένα τμήματα των δρόμων της γέφυρας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία. Ωστόσο, ζητήθηκε από φορτηγά να περάσουν με φέρι μποτ στο στενό, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν την εκπληκτική αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων και κατοχής της Ρωσίας εν έτει 2022: Έχουν απόλυτη ανάγκη τους σιδηροδρόμους του 20ου αιώνα.
Η Ουκρανία, σημειώνει το CNN, στοχεύει αυτό το σύστημα αργά, αλλά με ακρίβεια. Πρώτο στο Ιζιούμ, που οδήγησε στην κατάρρευση γύρω από το Χάρκοβο. Μετά στη Λιμάν, που οδηγεί στη διάβρωση του ρωσικού ελέγχου σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Και τώρα η γέφυρα του Κερτς, που είχε γίνει τόσο ζωτικής σημασίας για όλα όσα η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει στο νότο.
Επιδεινώνει το πρόβλημα για τον Πούτιν το γεγονός ότι ο σιδηροδρομικός κόμβος της Ρωσίας πιο μέσα στο Ντόνετσκ χτυπήθηκε επίσης το Σάββατο. Ένα φορτηγό τρένο εξερράγη εκεί και πιθανόν να έχει κάποιο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να τροφοδοτεί τις σιδηροδρομικές γραμμές εντός του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ που η Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει μεγάλη πίεση.
Ο Πούτιν καλείται τώρα να λάβει μια σειρά από γρήγορες και επώδυνες αποφάσεις. Τα σημάδια αργής ήττας πληθαίνουν. Στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, ο στρατός του στη Χερσώνα πολιορκείται από ταχέως κινούμενες ουκρανικές δυνάμεις. Έχει ήδη υποχωρήσει εν μέρει λόγω του ίδιου φτωχού ανεφοδιασμού που θα επιδεινωθεί από την έκρηξη του Κερτς.
Οι Ρώσοι αποκόπτονται και πάλι από αυτήν την παραπαίουσα γραμμή ανεφοδιασμού από μια άλλη σειρά κατεστραμμένων ή στοχευμένων γεφυρών κατά μήκος του Δνείπερου. Την περασμένη εβδομάδα είχαν ήδη υποχωρήσει πάνω από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μπορεί η Μόσχα να διατηρήσει αυτή τη δύναμη σε δύο κατεστραμμένες διαδρομές ανεφοδιασμού; Μια επισφαλής παρουσία ίσως από τη μια μέρα στην άλλη να έχει γίνει σχεδόν αδύνατη. Θα αναλάβει ο Πούτιν το ρίσκο της εξάπλωσης των απομονωμένων δυνάμεών του αραιά σε μια μεγάλη έκταση;
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αυτό. Η γέφυρα του Κερτς μπορεί να χτυπηθεί ξανά. Η σιδηροδρομική σύνδεση μέσω της Μελιτόπολης είναι πλέον στόχος μεγάλης αξίας. Η απλή πιθανότητα να διακοπεί η τελευταία ανέγγιχτη σιδηροδρομική διαδρομή της Ρωσίας προς το νότο εγείρει υπαρξιακά ζητήματα για την κατοχή.
«Ο Πούτιν πρέπει να επιλέξει μεταξύ των μεγαλύτερων φιλοδοξιών του με λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας ή της εδραίωσης δυνάμεων γύρω από έναν στόχο που έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει» σχολιάζει το CNN. Το δεύτερο είναι ένα πλήγμα στην εικόνα του, αλλά του χαρίζει μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσει την κατοχή μικρότερων περιοχών της Ουκρανίας.
Η θέση του στο εσωτερικό της χώρας δεν φαινόταν ποτέ πιο αδύναμη από όσο σήμερα. Η παραδοχή της αποτυχίας μπορεί να είναι δυσάρεστη σε αυτό το στάδιο, αλλά ίσως να είναι αναγκαία για να αποφύγει ο Ρώσος πρόεδρος τα χειρότερα. Αντιμετωπίζει μια πλήρη κατάρρευση ή μια μικρή, τρελή προοπτική νίκης. Οι πυρηνικές απειλές αποκαλύπτουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Τα έξυπνα και υπομονετικά χτυπήματα του Κιέβου στις γηράσκουσες εξαρτήσεις των μεταφορών της Ρωσίας άφησαν τον Πούτιν με μια σειρά υπαρξιακών αποφάσεων που πρέπει να λάβει τις επόμενες ώρες. Έχει λάβει πολλές κακές αποφάσεις, στηριζόμενες σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, το τελευταίο 7μηνο. Η έκρηξη του Κερτς του δίνει μία ευκαιρία να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Κώστας Νεμπής: «Ο ΟΤΕ οδηγεί την Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις ψηφιακοποίησης στην Ευρώπη»
- Κρι Κρι: Στα 36,36 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο – Στο +29,9% οι εξαγωγές γιαουρτιού
- Fourlis: Καθαρά κέρδη 17,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέμπτη ημέρα ανόδου χωρίς δύναμη και άνευ τζίρου, αλλά ξεχώρισαν πάλι οι κατασκευές
- e-ΕΦΚΑ: Καταβάλει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου αναδρομικά 6,5 εκατ. ευρώ, σε 23.000 συνταξιούχους
- ΤΙΤΑΝ: Πλήρως ψηφιοποιημένο το εργοστάσιο στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης το 2026
- Κομισιόν: Ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο της Ελλάδας και το σχέδιο του προϋπολογισμού 2025
- Προφυλακίστηκε ο 49χρονος φιλόλογος για την αποθήκη με τα όπλα στο Παγκράτι
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις