Η τουρκική παρέμβαση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΑΔΜΗΕ καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου μέχρι στιγμής έωλη
Σε πέρας ήρθαν οι εργασίες έρευνας βυθού στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, στα πλαίσια υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, παρά τις τουρκικές παρενοχλήσεις με την παρουσία στην περιοχή πολεμικών πλοίων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, το πλοίο «Ievoli Relume» της ιταλικής εταιρείας NextGeo, που διεξάγει για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας Nexans, έρευνες βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ολοκλήρωσε τις εργασίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Η κίνηση της Άγκυρας να αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή, με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» που διεξάγει έρευνες για την μελλοντική εγκατάσταση του καλωδίου, δείχνει ότι η Τουρκία δεν θα μείνει να παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις για ένα γεωστρατηγικό έργο, ύψους 2 δισ. ευρώ, στο οποίο η ίδια δεν συμμετέχει.
Και το οποίο, όσο θα καθυστερεί να ξεμπλοκάρει, τόσο θα τροφοδοτεί σενάρια για διασύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία, όπως η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευροασιατικές Υποθέσεις. Και οι προτάσεις αυτές αφορούν και ενδιαφέρουν πρωτίστως Αθήνα και Λευκωσία.
Το ίδιο εξάλλου σκηνικό είχε λάβει χώρα το 2021 με το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo που παρεμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία, όταν έκανε έρευνες για τον αγωγό East Med σε θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Κύπρου. Αποτέλεσμα, το φιλόδοξο project και της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρωθεί και λόγω Τουρκίας
Η Τουρκία αντιδρά σε κάθε μεγάλο ενεργειακό έργο που την παρακάμπτει καθώς η στρατηγική επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν είναι η χώρα του να αποτελέσει τον βασικό, αν όχι και τον μοναδικό κόμβο για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη.
Ο Εast Med ήταν το πρώτο μεγάλο έργο που προσπάθησε να παρακάμψει την Τουρκία, όπως και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector).
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΑΔΜΗΕ με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), ίσως τελικά παίξει το ρόλο του άλλοθι για να ματαιωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.
Πάντως σιγή ασυρμάτου υπάρχει τόσο από τις συνομιλίες Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Χριστοδουλίδη για το θέμα, όσο και από την Κομισιόν, που στα μέσα Αυγούστου περιμένει από τον ΑΔΜΗΕ να δώσει το Final Notice to Proceed στη γαλλική Nexans για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, και να φανεί αν θα κλείσουν όλα τα ρυθμιστικά θέματα ή δοθούν νέες παρατάσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Βρετανία: “Καμπάνα” 51 εκατ. δολαρίων στη Barclays λόγω παράνομων οικονομικών πρακτικών
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η Ελλάδα να βρεθεί με λιγότερους φόρους στο τέλος της 4ετίας
- Προϋπολογισμός: Στα 13,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 10μηνο
- Πέθανε ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης, 71 ετών
- Intel: Μειώνεται η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ λόγω καθυστέρησης της επένδυσης
- Κορυφαία σύμβουλος του Μπάιντεν μιλάει περίοδο χάους αν ο Τραμπ επιβάλει τους δασμούς που έχει εξαγγείλει
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών: Προσοχή στις πλασματικές “προσφορές” ενόψει Black Friday
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις