Ακόμα ένα άρθρο- χαστούκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των υποκλοπών δημοσιεύουν οι New York Times.
Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο: «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή σε όλους» όπου επισημαίνεται πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί στη διεθνή σκηνή (βελτιωμένο πρόγραμμα βίζας, Microsoft, Pfizer και JP Morgan έχει ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα, έξοδος από την εποπτεία), στο εσωτερικό της χώρας η «πραγματικότητα είναι σκοτεινή».
Οι New York Times κάνουν λόγο για διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων. «Αντί να γίνει αναθεώρηση, το ελληνικό κράτος έχει αλλάξει μόνο στη βιτρίνα» αναφέρεται και επισημαίνεται πως «τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υποκείμενη σήψη».
Το δημοσίευμα αρχίζει με μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί καταπολέμησης της διαφθοράς. «“Είμαι δεσμευμένος”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα ακροατήριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών τον Απρίλιο του 2018, σε “μια κυβέρνηση πραγματικά καλύτερων ανθρώπων“.
Υπό την ηγεσία του, τα ελαττώματα του παρελθόντος –νεποτισμός, διαφθορά– δεν θα ήταν πλέον ανεκτά. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2019, θα μπορούσε να “σηκώσει ξανά το κεφάλι της με υπερηφάνεια“»: Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος.
Όπως συνεχίζει ο αρθρογράφος, τρία χρόνια αργότερα, πολλοί ξένοι έχουν πειστεί για τη μεταρρύθμιση και ενδεικτικά αναφέρει ότι η Microsoft, η Pfizer και η JP Morgan Chase έχουν ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα, η άνοδος τουρισμού, αλλά και την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
«Εντός της Ελλάδας, όμως, μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει. Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις, φαίνεται ότι έχουν ενδυναμωθεί και εμβαθύνει. Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει δεχθεί μόνο μια… καλλυντική αναμόρφωση, ένα window dressing. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υποκείμενη σήψη. Με το όνομα το Watergate της Ελλάδας, έχει αποκαλύψει τι συμβαίνει κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια. Το “Ελλάδα 2.0” που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποδεικνύεται, είναι ακριβώς το ίδιο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών
Το δημοσίευμα συνεχίζει με αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, αλλά και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.
«Για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι ένα απαίσιο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, οι παρακολουθήσεις έχουν μετατραπεί σε μια εν πολλοίς ακαταλόγιστη γραφειοκρατία. Μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια να τοποθετήσει -μέσω νομικής τροποποίησης- ένα πρώην στέλεχος μιας διεθνούς εταιρείας ασφαλείας ως διευθυντή της. Έκτοτε, ο αριθμός των ελληνικών τηλεφώνων που είναι “παγιδευμένα” αυξάνεται σταθερά. Κατά μέσο όρο πέρυσι, 42 συσκευές εξουσιοδοτήθηκαν για υποκλοπές σε ημερήσια βάση, και συνολικά περισσότερα από 15.000 ελληνικά τηλέφωνα υπό κρατική παρακολούθηση ανά πάσα στιγμή» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Το σύστημα Predator και οι ευθύνες Μητσοτάκη
Οι New York Times αναφέρονται στη χρήση του λογισμικού Predator, που έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο γεγονός ότι την τέταρτη ημέρα από την εκλογή του ως πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.
«Παραμένει αναπόδεικτο κατά πόσο γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης για την ανάπτυξη του Predator στην Ελλάδα. Ο ίδιος δεν “τοποθετηθεί” επί του θέματος ευθέως. Αντ’ αυτού υποστήριξε ότι το σκάνδαλο που εμπλέκει τώρα την κυβέρνησή του θα μπορούσε να είναι έργο “σκοτεινών δυνάμεων εκτός Ελλάδας”. Ωστόσο, μέλη της κυβέρνησής του αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς. “Το ελληνικό κράτος δεν έχει προμηθευτεί κανένα παράνομο σύστημα παρακολούθησης από εταιρείες όπως το Predator”, επέμεινε ένας υπουργός τον Ιούνιο. Ωστόσο, το αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αγόρασε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσω τέτοιας παρακολούθησης παραμένει ανοιχτό ερώτημα» επισημαίνουν οι New York Times.
Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος
Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στις παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και του Παναγιώτη Κοντολέοντος από το «τιμόνι» της ΕΥΠ, αλλά και στα περί «τοξικού κλίματος».
«Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι η διαφθορά υπό τον κ. Μητσοτάκη είναι αναγκαστικά πιο ενδημική από ό,τι σε προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις – ή σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχος spyware στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία). Το πρόβλημα είναι μάλλον η αντίφαση μεταξύ της χώρας που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να προβάλλει στο εξωτερικό και εκείνου του οποίου πραγματικά προεδρεύει» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για τζίρο 300 ευρώ και μετά από 4 μήνες
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Motor Oil: Εξαγόρασε την αλυσίδα μίνι μάρκετ Twenty 4 Shopen
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με ποσοστό 70,43% η Masdar Hellas
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πέρασε πάλι κάτω από τον πήχη των 1.400 μονάδων – Βουτιά 2,11% από Εθνική
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις