Επενδύσεις

Nuntius: Δεν αρκεί η αισιόδοξη προεξόφληση ειδήσεων, αλλά θα χρειαστούν απτά θετικά δεδομένα

Κοντά στα υψηλά ενός και πλέον έτους ο ΓΔ του ΧΑ, αψηφώντας τον ανύπαρκτο τζίρο, τα αδύναμα εγχώρια μακροοικονομικά και τις καθυστερήσεις στις συνομιλίες της Κυβέρνησης-Θεσμών. Οι επενδυτές μάλλον έχουν κουραστεί από την χρόνια ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών χωρίς να βλέπουν ουσιαστικό αντίκρυσμα, με τα “κρίσιμα ραντεβού” να παίρνουν τη μία αναβολή μετά την άλλη. Οι δύο πλευρές παίζουν το παιχνίδι της αναμονής και των καθυστερήσεων ή ίσως και της “γάτας με το ποντίκι”, προσβλέποντας ίσως στην επιτυχία μέσω της στρατηγικής του “ώριμου φρούτου”. Βέβαια το ζήτημα είναι ότι οι ξένοι φαίνεται να κρατούν το “μαχαίρι”, όπως έχουν δείξει οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, με την ασκούμενη πίεση να αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και όσο θα αυξάνεται η ανάγκη κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον αναμένεται να περάσει στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και στις προεκλογικές εντυπώσεις που θα θελήσουν να δημιουργήσουν οι ξένοι πολιτικοί στα εσωτερικά τους ακροατήρια σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και κυρίως το μέλλον της Ευρωζώνης. Εν τω μεταξύ τα σημαντικότερα ξένα Χρηματιστήρια παραμένουν κοντά στα υψηλά τους στηριζόμενα από την πορεία των μακροοικονομικών και τη συνέχιση των προγραμμάτων νομισματικής χαλάρωσης.

Η ρηχή ελληνική Αγορά δεν απαιτεί μεγάλο όγκο κεφαλαίων για να ξεπεράσει τις επόμενες διαγραμματικές αντιστάσεις, αλλά το ρίσκο τοποθέτησης κεφαλαίων στη μοναδική χώρα της ΕΕ που βρίσκεται ταυτόχρονα σε καθεστώς Μνημονίου και capital controls κρίνεται ως υψηλό. Φυσικά, σύμφωνα με την κρατούσα οικονομική θεωρία, το υψηλότερο ρίσκο (μεταβλητότητα) συνήθως συνυπάρχει με την πιθανότητα επίτευξης υψηλότερων επενδυτικών αποδόσεων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτιμούμε ότι δεν αρκεί η αισιόδοξη προεξόφληση ειδήσεων για τα θέματα του Χρέους και της Αξιολόγησης, αλλά θα χρειαστούν απτά θετικά δεδομένα.

Από άποψη διαγραμματικής ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης καλείται να υπερβεί αρχικά τη μεγάλη αντίσταση στην περιοχή τιμών μεταξύ 660 και 670 μονάδων, πριν το ενδιαφέρον στραφεί προς το ψυχολογικό όριο των 700. Σημαντικά στηρίγματα είναι οι 625 (“εκατοστάρης” απλός ΚΜΟ) και οι 600 μονάδες (“διακοσάρης” απλός ΚΜΟ).

 

Πέτρος Στεριώτης, Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu