Πολιτική

Ντιμπέιτ: Μ. Βορίδη vs Γ. Σταθάκη: «Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο»

Ανάπτυξη με πλεονάσματα ή με ελλείμματα; Στήριξη στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα; Παραγωγή με υψηλούς ή χαμηλούς μισθούς; Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε debate του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ.

Η συζήτηση είχε ως άξονα τα θέματα της καθημερινότητας αλλ’ υπήρχαν και συγκεκριμένες αναφορές σε ιδεολογικές τάσεις περί την πολιτική (Γκράμσι) και περί την οικονομία (Κεϋνς).

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός κ. Μ. Βορίδης εστίασε στα θεμελιώδη ερωτήματα που ταλανίζουν την κονωνία:

1.      Θέσεις εργασίας,

2.      Βελτίωση εισοδημάτων

Επ’ αυτών κατά τον Υπουργό δεν δόθηκαν από τον κ. Σταθάκη και δεν έχουν δοθεί και από το κόμμα του απαντήσεις. Συγκεκριμένα δεν υφίσταται τεκμηριωμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης των μακροοικονομικών δεικτών και βελτίωσής τους.

Ο Υπουργός τοποθετήθηκε και επί των δημοκρατικών αρχών συνδικαλιστικής δράσης. Δήλωσε ότι δεν είναι παραδεκτό σε μία δημοκρατικά διακυβερνούμενη χώρα να δύναται οποιαδήποτε ολιγοπληθής συνδικαλιστική ομάδα να οδηγεί σε απεργιακή δράση δημόσιους φορείς. Πρότεινε λοιπόν το αυτονόητο, ήτοι η όποια δράση να αποτελεί απόφαση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στο κατά περίπτωση συνδικαλιστικό όργανο.

Επί της αφηρημένης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για Κοινωνική δικαιοσύνη και δημόσιες επενδύσεις ο Υπουργός υποστήριξε ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε Ιδιωτικές επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και εν γένει την αύξηση της επιχειρηματικότητας. Με αρωγό το κράτος μεσω της βαθιάς αναδιάρθρωσής του με ταχύτερη παραγωγή δικαιικών κανόνων μέτρησης της ανταγωνιστικότητας των δημοσίων φορέων και λειτουργών αυτό μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τον Υπουργό και η κυβέρνηση ήδη έχει οδηγήσεις τη χώρα σε αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του δημοσίου ο Υπουργός έθεσε το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων φορέων και λειτουργών χωρίς όμως να υπάρξει κάποια αντιπρόταση.

Οι βασικές θέσεις του κ. Σταθάκη, εκφράζοντας το κόμμα του ήταν:

Η εφαρμογή προγράμματος με σκοπό τη διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους να γινει με κανονιστικό υποχρεωτικό τροπο και να μην δοθεί ευχέρεια διαχείρισης του από τις τράπεζες. Τα κριτήρια θα πρέπει να σταθμίζουν τα κατα περίπτωση κοινωνικά χαρακτηριστικά των πιστούχων.

Εφαρμογή σχεδίου με σκοπό την των χρημάτων που δανείστηκαν οι τράπεζες από το δημόσιο.

Ο κ. Υπουργός χωρίς να ασκεί κριτική επί των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στο γεγονός ότι δεν προτείνεται η μέθοδος επίτευξης των στόχων αλλά διατυπώνονται ευχολόγια.

Ως παράδειγμα έφερε για την προσπάθεια απεμπλοκής του κοινωνικού κράτους και αποσύνδεσης απο τα κέντρα συμφερόντων όπως Φέρειπειν των ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών. Ανέφερε επίσης ότι δημιουργήθηκε φορέας που εξετάζει το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας για κάθε νοσηλευτική μονάδα της χώρας.

Γενική αξιολόγηση της συνάντησης

Ο Υπουργός κ. Μαυρουδής Βορίδης είναι εκφραστής της νεοφιλελεύθερης οικονομίας και μέσα από την τοποθέτησή του εξάγεται το συμπέρασμα ότι η θεσμοθέτηση φιλολαϊκών οικονομικών μέτρων και συστήματος αξιολόγησης της αποδοτικότητας του δημοσίου με όρους ιδιωτικού τομέα οι στόχοι της κυβέρνησης μπορούν να επιτευχθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντικρούοντας το επιχείρημα ότι η αριστερά δεν κυβερνούσε όταν η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση, ο Υπουργός με χιουμοριστικό τρόπο επικαλέστηκε απόψεις του Antonio Gramsci ο οποίος προσπαθώντας να εξηγήσει την αποτυχία ανόδου της αριστεράς ενώ τα επιχειρήματά της ήταν τεκμηριωμένα, έδωσε την απάντηση ότι δεν ήταν δυνατόν να ενδυναμωθεί η αριστερά στην Ιταλία όσο οι ιδεολογικοί μηχανισμοί (Εκκλησία, Εκπαίδευση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κ.λπ.) ελέγχονταν από τη δεξιά. Συνεπώς κατά τον Υπουργό, η αριστερά δεν δύναται να αποποιηθεί τις ευθύνες της εφόσον ο έλεγχος των μηχανισμών αυτών ήταν στα χέρια της από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο κ. Γ. Σταθάκης σε αντίθεση με το προ δύο ετών πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε επιθετική στάση προς το μνημόνιο. Αντιθέτως η στάση του ήταν συστημική και σε πνεύμα συνεννόησης με τον «αντίπαλό» του.

Αθανάσιος Ι. Σμυρνής

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu