Οικονομία

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Το δημόσιο χρέος οδηγεί τις χώρες σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Τι είπε δύο ημέρες πριν από την ανά διετία επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λούις Ντε Γκίντος υποστήριξε σε δηλώσεις του πως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις και να τις ωθήσουν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Μιλώντας στην Euro Finance Week στη Φρανκφούρτη, ο Ισπανός αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε πως η διόγκωση των πρωτογενών δημοσιονομικών ελλειμμάτων που ωθούν τους όγκους χρέους σε υψηλότερα επίπεδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη χώρου για δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των αμυντικών δαπανών, της ψηφιοποίησης και της ασθενούς παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Ντε Γκίντος δήλωσε πως «η δημοσιονομική ολίσθηση ή τα ερωτήματα γύρω από τις πορείες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω ανατιμολόγηση του κρατικού κινδύνου», προσθέτοντας πως «τα τρέχοντα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα θα καταστήσουν επίσης δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις να στηρίξουν την οικονομία, εάν προκύψουν δυσμενείς κλυδωνισμοί».

Τα σχόλια έρχονται δύο ημέρες πριν από την ανά διετία επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ, η οποία θα αξιολογήσει τις αυξανόμενες απειλές για τις τράπεζες που αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της περιοχής. Οι επενδύσεις υστερούν τελευταία εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές προοπτικές, με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ να αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο.

«Η ισορροπία των μακρο-κινδύνων έχει μετατοπιστεί από τις ανησυχίες για υψηλό πληθωρισμό σε φόβους για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. «Ο πληθωρισμός έχει μετακινηθεί πιο κοντά στον στόχο μας του 2%».

Ο Ντε Γκίντος είναι γνωστός για την ανησυχία του αναφορικά με το δημόσιο χρέος. Μόλις προ δύο μηνών, είχε προβεί σε δηλώσεις που αγγίζουν άμεσα και την Ελλάδα. Τότε, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε διατυπώσει την άποψη ότι χώρες της ευρωζώνης με χρέος άνω του 100% θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δημοσιονομικές προσαρμογές.

Η επισήμανση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ αφορά άμεσα τη χώρα μας, καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 158% του ΑΕΠ. Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την οικονομία δεν αναμένεται να κλείσει χαμηλότερα από το 152,3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τα όρια που θέτει ο Ισπανός, ο οποίος μάλιστα υπογραμμίζει πως «πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας των οικονομιών».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu