Πολιτική

Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση ΝΔ για προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου

Κατατέθηκε στη Βουλή, η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για τον ρόλο που κατηγορείται ότι διαδραμάτισε στην υπόθεση της Novartis.
Ειδικότερα, η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ και αναφέρεται ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τέσσερα αδικήματα που πρέπει να ελεγχθούν:
1. Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας
2. Πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος
3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
4. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία, ζητούν να ερευνηθούν
Οι βουλευτές μάλιστα προτείνουν ο κ. Παπαγγελόπουλος να ερευνηθεί για την ενδεχόμενη τέλεσή τους όχι μόνο για την υπόθεση Novartis αλλά και για πιθανές εξωθεσμικές παρεμβάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του και σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
Και ακριβώς αυτές οι κατηγορίες είναι που εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και άρα η αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί, θα είναι και αυτή που θα αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης και δεν θα επιστρέψει το φάκελο στη Δικαιοσύνη.
Στο σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ περιλαμβάνεται και η κατάθεσης της τέως εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία προχώρησε σε καταγγελίες περί ασφυκτικών πιέσεων του πρώην υπουργού στο έργο της και σε συγκεκριμένο τρόπο διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, η κ. Ράικου φέρεται να έχει καταθέσει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ υποδείκνυε  πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, «αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές».
Η Ολομέλεια θα είναι ανοικτή σήμερα και αύριο το πρωί για συνεδριάσεις συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (σ.σ.: του κ. Παπαγγελόπουλου) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, εκ του Κανονισμού «έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική.
Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Η υπερψήφιση συνεπάγεται και τον ορισμό της σύνθεσης της επιτροπής καθώς και της προθεσμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu