Επιχειρήσεις

Noval Property: Πράσινο φως για το city resort στο πρώτο εργοστάσιο της Βιοχάλκο στον Ταύρο

Με το πράσινο φως αναμμένο από την Περιφέρεια Αττικής προχωρά η στρατηγική επένδυση της Noval Property στον Ταύρο, όπου τη θέση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο θα πάρει ανάπτυξη real estate μεικτών χρήσεων.

_x000D_

Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε θετικά υπέρ του έργου, που στοχεύει να γίνει ο νέος πόλος κατοικίας και πολιτιστικών χρήσεων στη δυτική Αττική. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (το σχέδιο αδειοδοτείται με ΕΣΧΑΣΕ), στο ακίνητο πρόκειται να αναπτυχθούν χρήσεις μουσείων και άλλων πολιτιστικών χρήσεων, χώρων συνάθροισης κοινού, καταστημάτων, εστίασης – αναψυχής, γραφείων/ κέντρων έρευνας/ θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, επαγγελματικών εργαστηρίων, μικρών αθλητικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και ξενοδοχείου.

_x000D_

Ο προϋπολογισμός που αναφέρεται στη μελέτη είναι 117 εκατ. ευρώ, αν και έχει αναφερθεί πως θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια, ενώ θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τη Noval, που, σημειωτέον είναι η δεύτερη σε αξία χαρτοφυλακίου μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ, με τη χωροθέτηση του σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου τίθενται τα θεμέλια για την ανάδυση ενός Πολιτιστικού Τετραγώνου μητροπολιτικής εμβέλειας («Art District»), συνολικού εμβαδού περίπου 222 στρεμμάτων.

_x000D_

Από το master plan της Foster+PartnersΑπό το master plan της Foster+Partners

_x000D_

Εκεί θα λειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους δύο νέους μουσειακούς χώρους στην περιοχή επέμβασης και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου. Μία από τις βασικές αρχές που διέπουν την επένδυση της Noval είναι, όπως αναφέρει, η δημιουργία city resort υπερτοπικής εμβέλειας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οι κατοικίες θα προσδώσουν την επιθυμητή για την πόλη 24ωρη λειτουργία. Περαιτέρω, αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική ελκυστικότητα της Αττικής, ως προορισμού αστικού τουρισμού σύντομης διάρκειας (city break).

_x000D_

_x000D_
_x000D_
Food hall, κατοικίες & ξενοδοχείο 600 κλινών

_x000D_

_x000D_

_x000D_

Στον πυρήνα του ακινήτου, προτείνεται η λειτουργία ενός food hall, ενός ανοιχτού πολυχώρου με θέμα τη διατροφή και τη γαστρονομία. Επίσης, θα δημιουργηθεί μία πράσινη πλατεία: ο χώρος αυτός, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος σε έκταση, προορίζεται για οργανικές καλλιέργειες τροφίμων και βοτάνων και τη δημιουργία ελαιώνα, με στόχο τη συμβολή στη δημιουργική υπαίθρια απασχόληση των κατοίκων του συγκροτήματος αλλά και ως στοιχείο μνήμης του αρχαίου Ελαιώνα των Αθηνών.

_x000D_

Το ξενοδοχείο που προβλέπεται θα κατασκευαστεί στην πρόσοψη επί τους οδού Πειραιώς και θα έχει δυναμικότητα 600 κλινών. Οι χώροι εργασίας θα καταλαμβάνουν το 25% της νέας ανάπτυξης, οι κατοικίες το 25%, οι χώροι αναψυχής το 20%, οι πολιτιστικοί χώροι το 36% και το ξενοδοχείο το 14% αυτής.

_x000D_

Από το master plan της Foster+Partners

_x000D_

«Τα πολλαπλά παραδείγματα «Art Districts» σε υπάρχοντα «brownfields» σε μητροπόλεις του εξωτερικού, υποδεικνύουν ότι το εγχείρημα αυτό είναι ρεαλιστικό και δύναται να έχει ουσιαστική επιρροή στην αναβάθμιση ενός μεγάλου τμήματος της περιοχής του Ελαιώνα και μάλιστα στο τμήμα επί του ιστορικού άξονα της Πειραιώς», αναφέρει το σχέδιο της Noval. Να σημειωθεί ότι η έκτασ απέχει 35 λεπτά οδικώς από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 16 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά.

_x000D_

Ειδική μνεία γίνεται στη μελέτη για το ύψος των κτιρίων. Το κτίριο – τοπόσημο (άρα και το ψηλότερο) θα φτάσει τα 27 μέτρα, «το οποίο κρίνεται αναγκαίο για την αναγνώριση του νέου πολυ-λειτουργικού συγκροτήματος. Η μόνη διαφορά (σ.σ. με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής) θα έγκειται στην υψηλή αρχιτεκτονική σχεδίαση του εν λόγω κτίσματος ως τοπόσημο της επιδιωκόμενης επένδυσης, καθώς η πλειονότητα των μεγάλου ύψους κτιρίων που εντοπίζονται είναι συμβατικές κατασκευές και πολυκατοικίες».

_x000D_

Το master plan του έργου υπογράφει η Foster+Partners, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο που έγινε γνωστό στην Ελλάδα από το master plan του Ελληνικού, ενώ συνεργάζεται με τη Noval και για την ανακατασκευή του παλιού εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι. Με βάση τη μελέτη, μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αλλά και της εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου διαφυλάσσονται τα τοπικά χαρακτηριστικά και προωθείται η περιβαλλοντική αναβάθμιση με βάση και τις προδιαγραφές των προγραμμάτων LEED).

_x000D_

Από την παραγωγή καλοριφέρ σε art district

_x000D_

Η σημασία της επένδυσης για την ΑΕΕΑΠ έγκειται και στην ιστορική για τη Βιοχάλκο τοποθεσία.

_x000D_

Το ακίνητο σήμερα

_x000D_

Το εργοστάσιό της Χαλκόρ άρχισε να λειτουργεί στην Πειραιώς από τα τέλη του 1930 ως σιδηρουργείο. Το 1937 ξεκίνησε η λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Χαλκού και εγκαινιάστηκε η παραγωγή στις νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Μετά το 1949 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της έλασης.

_x000D_

Ενδεικτικά προϊόντα που παρήχθησαν από το εργοστάσιο στη διάρκεια αυτών των ετών ήταν οι σωλήνες χαλκού, φύλλα, ταινίες και δίσκοι χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου, κέρματα, κάλυκες σφαιρών, καλοριφέρ, σιδηροσωλήνες και καλώδια. Το 1964 το εργοστάσιο σταμάτησε να παράγει προϊόντα αλουμίνιου, ενώ το 1970 σταμάτησε να λειτουργεί και το χυτήριο. Από το 2008 η δραστηριότητα του εργοστασίου άρχισε να μειώνεται σταδιακά. Η μονάδα λειτουργούσε το 2010 για 240 ημέρες/έτος σε 3 οχτάωρες βάρδιες, απασχολώντας 56 άτομα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu