Ενέργεια

Νοτιοανατολική Ασία: Γιατί στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται κατά μέσο όρο 3% στην περιοχή και τα ορυκτά καύσιμα ακόμα κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα

Η Νοτιοανατολική Ασία αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, ως γνωστό.  Η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή αυξάνεται κατά μέσο όρο 3% κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες — μια τάση που θα συνεχιστεί έως το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας .

Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα της περιοχής, αποτελώντας περίπου 83% το 2020 σε σύγκριση με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 14,2% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ενέργειας ASEAN .

“Αυτή η «τεράστια εξάρτηση» από τα ορυκτά καύσιμα κάνει την περιοχή πιο ευάλωτη σε κραδασμούς από αύξηση  τιμών και περιορισμούς προσφοράς”, δήλωσε ο Zulfikar Yurnaidi, διευθυντής ενεργειακών μοντέλων και σχεδιασμού πολιτικής στο Κέντρο Ενέργειας ASEAN.

Παγκόσμια γεγονότα όπως η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσφατα η ένταση στη Μέση Ανατολή εκτόξευσαν τις τιμές των καυσίμων. «Η δημοσιονομική μας ικανότητα είναι διαφορετική από την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να πλειοδοτήσουμε τους πάντες για να πάρουμε το δικό μας φυσικό αέριο», δήλωσε ο Yurnaidi.

Οι περισσότερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν ήδη κάνει βήματα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Μαλαισία ξεκίνησε τον Εθνικό Χάρτη της Ενεργειακής Μετάβασης τον Ιούλιο με σκοπό να μειώσει την αυξανόμενη εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Ο χάρτης περιλαμβάνει 10 μεγάλα έργα, όπως την κατασκευή ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού ενός γιγαβάτ – του μεγαλύτερου της Νοτιοανατολικής Ασίας, πέντε κεντρικά, μεγάλης κλίμακας, ηλιακά πάρκα και τρεις πράσινες μονάδες παραγωγής υδρογόνου.

Τον Μάιο, το Βιετνάμ ανακοίνωσε το Σχέδιο Ανάπτυξης Ενέργειας 8, μια δέσμευση για ενίσχυση της αιολικής ενέργειας και της ενέργειας φυσικού αερίου, που μειώνει παράλληλα την εξάρτησή της χώρας από τον άνθρακα.

Το Πράσινο Σχέδιο της Σιγκαπούρης στοχεύει σε αύξηση της χρήσης ηλιακής ενέργειας σε τουλάχιστον 2 γιγαβάτ έως το 2030, η οποία θα καλύψει περίπου το 3% της προβλεπόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς οι γεωγραφικοί περιορισμοί της Σιγκαπούρης περιορίζουν τις επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το σχέδιο προβλέπει μέτρα όπως ηλιακούς συλλέκτες ταράτσας και εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου από άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Τον Νοέμβριο, οι Φιλιππίνες κατήργησαν τις απαιτήσεις ιδιοκτησίας σε ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επιτρέποντας στους ξένους επενδυτές να κατέχουν πλήρως έργα που αφορούν ηλιακούς, αιολικούς, υδροηλεκτρικούς ή ωκεάνιους ενεργειακούς πόρους. Οι ξένες εταιρείες μπορούσαν να κατέχουν μόνο το 40% τέτοιων ενεργειακών έργων στο παρελθόν.

Η Ινδονησία έχει επίσης χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς ξένης ιδιοκτησίας για να δημιουργήσει ώθηση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu