Το κυβερνών κόμμα μποϊκοτάρισε τη διαδικασία - Η πρόταση έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 από τους 300 βουλευτές για να καθαιρεθεί
Η πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιούν Σουκ-γέολ απέτυχε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους στο κοινοβούλιο, αφού το κυβερνών κόμμα μποϊκοτάρισε τη διαδικασία.
Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος η πρόταση έπρεπε να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 από τους 300 βουλευτές, να συγκεντρώσει δηλαδή πλειοψηφία των δύο τρίτων.
Μόνο 195 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ ανακοίνωσε ότι κηρύσσει «άκυρη» τη διαδικασία.
Νωρίτερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap είχε μεταδώσει πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συνεδρίασαν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών και αποφάσισαν να αντιταχθούν στην πρόταση για την καθαίρεση του Γιουν καθώς και σ’ εκείνη για τη διεξαγωγή ειδικής έρευνας σε βάρος της πρώτης κυρίας Κιμ Κέον Χι.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου για να ζητήσουν την αποπομπή του Γιουν μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να επιβάλει το στρατιωτικό νόμο.
Ζήτησε συγγνώμη για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αλλά δεν παραιτήθηκε
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ ζήτησε «συγγνώμη» για την αναταραχή που προκάλεσε με την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, δεν παραιτήθηκε και είπε ότι εμπιστεύεται το κυβερνών κόμμα για να λάβει «μέτρα για τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με τη θητεία μου στο αξίωμα».
Ο Γιουν δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει να αποφύγει τις νομικές και πολιτικές ευθύνες για την απόφασή του, η οποία, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα απελπισίας.
Η ομιλία ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του ηγέτη αφότου ανακάλεσε το διάταγμα στρατιωτικού νόμου νωρίς την Τετάρτη, μόλις έξι ώρες μετά την κήρυξή του και αφού το κοινοβούλιο αψήφησε τον στρατιωτικό και αστυνομικό κλοιό για να το καταψηφίσει.
«Λυπάμαι πολύ και θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τους ανθρώπους που σοκαρίστηκαν», δήλωσε ο Γιουν.
Την παραίτηση του προέδρου της Νότιας Κορέας ζήτησε ο Χαν Ντογκ-χουν, επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, υπογραμμίζοντας πως ο Γιουν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις