Πληθαίνουν τα σενάρια για «θερμό επεισόδιο» Ελλάδας και Τουρκίας, στον απόηχο των πολεμικών δηλώσεων από τους Τούρκος αξιωματούχος αλλά και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στο μότο: «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Το Nordic Monitor αποκάλυψε ένα «μυστικό σχέδιο» της Τουρκίας για προβοκάτσια στην Ελλάδα με τη συμμετοχή των μυστικών υπηρεσιών της γείτονος (MIT). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο τραπέζι έχουν πέσουν διάφορα σενάρια, από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες βραχονησίδες.
Τα σενάρια
Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες επιλογές, από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ενδοχώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχώδεις σχηματισμούς, καθώς και διεξαγωγή επιχείρησης false flag ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί μια τουρκική απάντηση.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του MIT, και δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Το σχέδιο, σε εφαρμογή το 2023
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις εκλογές του 2023 ώστε το έθνος να συσπειρωθεί γύρω από τον Erdogan και να έρθει μια απροσδόκητη ψήφος υπέρ του κυβερνώντος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Κόμμα (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του.
Η… μεταμόρφωση της ΜΙΤ
Ο Μποζκούρτ υποστηρίζει ότι για δεκαετίες, η MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η εντολή της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την παροχή των καλύτερων πληροφοριών στους Τούρκος αξιωματούχους.
Έτσι όταν η ΜΙΤ χρειαζόταν δυνάμεις για το πεδίο βασιζόταν σε πολλές ελίτ μονάδες του στρατού, όπως η Combat Search and Rescue (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), μέρος της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı). Υποβρύχια Επίθεση του Τουρκικού Ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. και Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS). Περιστασιακά, η Αστυνομική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων του αστυνομικού τμήματος (Özel Harekat Polis) ενεργούσε για τη ΜΙΤ και τη διεξαγωγή εσωτερικών επιχειρήσεων.
Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής υπέρ του Ιράν που δεν είχε εμπειρία στις μυστικές πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. «Ο Φιντάν ξεκίνησε να μεταμορφώσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες» υποστηρίζει ο Μποζκούρτ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500
- Καναδάς: Πέντε ειδησεογραφικά ΜΜΕ μηνύουν την OpenAI για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας
- Νάγκελ (ΕΚΤ) για γαλλικά ομόλογα: Δεν διασώζουμε μεμονωμένες χώρες
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κέρδη σχεδόν 1% για τον Stoxx τον Νοέμβριο
- Attica Πολυκαταστήματα: Μας έβαλαν πρόστιμο 400.000 ευρώ για μηδενικό τζίρο
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Μειωμένα κατά 5% στα 7,73 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 9μηνο
- Attica Bank: Ασκήθηκαν 359,4 εκατ. δικαιώματα, αντιστοιχούν σε 1,25 δισ. νέες μετοχές
- Δείτε live: Τα αποκαλυπτήρια του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις