Οικονομία

Nomura: Μπορεί να αναβαθμιστεί σήμερα η Ελλάδα από την DBRS, μπορεί και όχι…

Τα κίνητρα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι η συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις και η συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά

Σήμερα ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, με τη Nomura να αναμένει σίγουρα μια θετική «ενέργεια». Θεωρητικά, όπως αναφέρει, ο οίκος θα μπορούσε ήδη να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα (IG) την Ελλάδα, αλλά συνολικά είναι πιο πιθανό να περιοριστεί σε μια θετική προοπτική, με σκοπό να αποδώσει στην Ελλάδα αξιολόγηση IG το 2024.

Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μικρός (μικρότερο haircut από την ΕΚΤ), αλλά το μήνυμα ενός μεγάλου οίκο που αναβαθμίζει την Ελλάδα σε IG θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ θετικό για τα ελληνικά ομόλογα, οπότε η Nomura δηλώνει long στους ελληνικούς τίτλους, καθώς μια αναβάθμιση από τον DBRS θα μείωνε το haircut των GGBs από την ΕΚΤ κατά ~40% κατά μέσο όρο και θα εξασφάλιζε τη μελλοντική συμπερίληψη σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ (τα ελληνικά ομόλογα γίνονται επί του παρόντος δεκτά ως collateral μόνο “εφόσον συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP).

Μια αξιολόγηση IG της Ελλάδας από την DBRS δεν θα άλλαζε πολλά για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους μεγάλους δείκτες, αλλά θα εστιάσει την προσοχή της αγοράς ενόψει των αξιολογήσεων του S&P (20 Οκτωβρίου) και της Fitch (1 Δεκεμβρίου) – και οι δύο μία βαθμίδα μακριά. Η πρώτη αξιολόγηση IG είτε από την S&P είτε από τη Fitch θα οδηγήσει στην ένταξη στον FTSE/iShares, η δεύτερη στους δείκτες Bloomberg: μόνο τα παθητικά κεφάλαια θα αγοράσουν τότε τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Κίνητρα αναβάθμισης

Κατά την Nomura, τα κίνητρα για την αναβάθμιση της Ελλάδας είναι τα εξής:

(1) συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις

(2) συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Όσον αφορά την εξυγίανση του χρέους, ο DBRS χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος/ΑΕΠ και αυτές όχι μόνο παρέμειναν σε καθοδική πορεία αλλά αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα – κατά 380 μ.β. το 2023, 330 μ.β. το 2025, 660 μ.β. έως το 2028. Η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο αισιόδοξη: το 2023 θα είναι 720 μ.β. χαμηλότερα από το βασικό επίπεδο της DBRS, το 2025 είναι 1.650 μ.β. χαμηλότερα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu