Ελλάδα

Νόμιμες και… επίσημα οι παρανομίες στους Αιγιαλούς με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Δίνεται ξανά η δυνατότητα σε δήμους να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές προκειμένου να μισθώνονται σε καφετέριες και ταβέρνες δίπλα στο κύμα

Τα… στραβά μάτια κάνει για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση στις παρανομίες στους αιγιαλούς, δείχνοντας να μην έχει πάρει το μάθημά της από τις τελευταίες καταστροφές που έχουν στοιχίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κος Χατζηδάκης δίνει ξανά τη δυνατότητα σε δήμους να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές (λ.χ. προβλήτες, μπαζώματα), προκειμένου αυτά να μισθώνονται σε καφετέριες και ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και αναστολή όλων των κυρώσεων, όπως επιβολή σφράγισης και πρόστιμα σε επιχειρήσεις στις οποίες έχουν γίνει έλεγχοι.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στην τροπολογία, η πολιτεία αντιλαμβάνεται τις παράνομες κατασκευές των δήμων στους αιγιαλούς ως παράγοντα που «επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της χώρας».

Για να «αποκατασταθεί» η κατάσταση δίνεται εκ νέου στους δήμους η δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό (οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν από το 2011) μέσω της υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή μιας υπεύθυνης δήλωσης (ονομάζεται πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις), διαδικασία που βέβαια δεν εξετάζει επί της ουσίας τη ζημιά που προκαλείται στον παράκτιο χώρο από τις παράνομες κατασκευές.

Η σχετική δυνατότητα είχε δοθεί στους δήμους και στον ΕΟΤ το 2019 (ν. 4607), με αρχική προθεσμία δύο ετών. Μέσα από τρεις διαδοχικές παρατάσεις, η προθεσμία για τους δήμους έφτασε τον Απρίλιο του 2024.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών, πολλοί δήμοι εξακολουθούσαν να μην έχουν ασχοληθεί με τη διαδικασία, βασιζόμενοι στην απουσία ελέγχων από την πολιτεία. Να σημειωθεί ότι οι παράνομες κατασκευές μπορεί να έχουν γίνει και από ιδιώτες (λ.χ. η κατασκευή μέσω «μπαζώματος» μιας προβλήτας για τραπεζοκαθίσματα μπροστά από ταβέρνες), ωστόσο η διαδικασία δίνει το δικαίωμα στους δήμους να παρέμβουν και να τις νομιμοποιήσουν σαν να ήταν δικές τους.

Με τη νέα ρύθμιση, λοιπόν, η δυνατότητα αυτή επαναφέρεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 ως «τελευταία ευκαιρία». Οι παράνομες κατασκευές μπορούν μετά την αδειοδότησή τους να μισθωθούν «για απλή χρήση», δηλαδή για ομπρελοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.

Η τροπολογία δείχνει να «φωτογραφίζει» τη Μαγνησία για δύο λόγους:

Πρώτον, στην περιοχή πρόσφατα σφραγίστηκαν μετά από ελέγχους ψαροταβέρνα που βρίσκεται σε ένα τέτοιο «μπάζωμα» της ακτής και κάποια άλλα καταστήματα και επιβλήθηκαν πρόστιμα – η τροπολογία έρχεται να αναστείλει κάθε κύρωση μετά την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης.

Δεύτερον, το Επιμελητήριο Μαγνησίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία η εν λόγω τροπολογία «δίνει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων επαγγελματιών και εργαζομένων του νομού Μαγνησίας», ενώ η αναστολή των προστίμων δίνει ανάσα «σε επιχειρήσεις της Ν. Αγχιάλου, των Αλυκών Βόλου, του Καντήραγα, του Αλμυρού και της Ζαγοράς». Επιχαίρει, δε, εκτιμώντας ότι η τροπολογία ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης του Επιμελητηρίου προς την κυβέρνηση.

Την οργή τους για την πραγματοποίηση ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων είχαν εκφράσει και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, καθώς και τοπικοί βουλευτές όλων των παρατάξεων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu