Επιχειρήσεις

Νερό: Πως το «Ελληνικό», η εσωτερική μετακίνηση και ο τουρισμός επηρεάζουν την ζήτηση νερού και οι 2+1 λύσεις της ΕΥΔΑΠ

Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης

Ποια η εμπλοκή της Lamda Development σε ότι αφορά το «πρόβλημα» νερού στο Ελληνικό

Μια σειρά από λόγοι, διαφορετικοί μεταξύ τους είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι μέσα στο 2024 ήρθε ξανά στο προσκήνιο το σενάριο της λειψυδρίας στο λεκανοπέδιο τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης σε δημοσιογραφική εκδήλωση προκειμένου να έχουμε «ένα από τα δύο-τρία καλύτερα νερά στον κόσμο», αλλά και ανάμεσα στα πιο φθηνά, επίσης, παγκοσμίως, θα πρέπει, όσον αφορά τα φυσικά φαινόμενα «να βρέξει και να χιονίσει». «Αν δεν βρέξει, πάμε σε πορτοκαλί συναγερμό», τόνισε.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι και το γεγονός ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η εσωτερική μετακίνηση από την υπόλοιπη χώρα στην Αττική, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, από την πλευρά του, στο Financial Report ο Γεν. Διευθυντής Ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Καραγιάννης υπάρχουν κάποια νούμερα που εκπλήσσουν για το 2024, καθώς στο κέντρο της Αθήνας που θεωρητικά θα υπήρχε μεγαλύτερη άνοδος, αυτή είναι μόλις 4%, ενώ, για παράδειγμα, στο Μενίδι η κατανάλωση έχει αυξηθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά στο 11%. Η ανοδική πορεία του τουρισμού έρχεται σε χαμηλότερη θέση, καθώς ναι μεν είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την κατανάλωση, αλλά στο σύνολό τους τα ξενοδοχεία δεν κάνουν υπερβολικές καταναλώσεις, παρότι είναι περισσότερα αριθμητικά απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Δύο έργα αμέσου προτεραιότητας 

Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να βασιστούμε στα φυσικά φαινόμενα η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει σε προτεραιότητα δύο έργα, τα οποία δρομολογεί μέσα στο 2025 και τα οποία θα τεθούν σε νομικό πλαίσιο επείγοντος, προκειμένου να εκτελεστούν όσο πιο άμεσα γίνεται.

Κατ’ αρχήν το έργο στη Λίμνη των Κρεμαστών, μια υποδομή μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις και για το οποίο θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πότε θα ξεκινήσει, το επόμενο χρονικό διάστημα. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Σε δεύτερη φάση, την κατάσταση στην πρωτεύουσα θα σώσει και η αφαλάτωση στην περιοχή της Ιτέας, η οποία και αυτή θα δρομολογηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Το συγκεκριμένο έργο είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης και θα μπορεί να παράξει από 100.000 μέχρι 200.000 κ. μέτρα νερού την ημέρα.

Αν, δε, η κατάσταση δεν καλυτερεύσει ούτε με αυτά τα δύο σχέδια, υπάρχει και ένα Plan C, το οποίο περιλαμβάνει μεταφορά νερού από τις εκβολές του Αχελώου με μεγάλα τάνκερ. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο και ενεργοβόρο, καθώς θέλει 3 ημέρες για την περάτωσή του κάθε φορά.

Δύο έργα για το Ελληνικό

Προβληματισμός εκφράζεται από τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ για το έργο στο Ελληνικό, το οποίο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αυξημένη ζήτηση νερού και μάλιστα από μια μερίδα κοινού, η οποία, επειδή θα έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς, δεν θα μπει εύκολα στη διαδικασία της εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά τη χρήση του.

«Πρόκειται επί της ουσίας για μια νέα μικρή πόλη, μέσα στην πρωτεύουσα, 40.000 κάτοικοι σαν να έρχεται μια Κόρινθος να προστίθεται μέσα στην Αθήνα» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, προσθέτοντας ότι είναι κάτι το οποίο το σκέπτονται πώς θα αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η κατάσταση θα είναι ακόμα δύσκολη τα καλοκαίρια, στα οποία ο πληθυσμός που θα εκτινάσσεται σε 75.000, λόγω τουρισμού, κρουαζιερόπλοιων και γενικότερης αύξησης επισκεψιμότητας.

Για το λόγο αυτό, αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το τροφοδοτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ στα Νότια Προάστια και μια σειρά ακόμα υποβοηθητικών έργω, τα οποία θα έχουν ορίζοντα πέραν της πενταετίας.

Εξάλλου, στις συμβατικές υποχρεώσεις της Lamda Development είναι και η κατασκευή έργων αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην ευρύτερη περιοχή της επένδυσης του Ελληνικού, κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά, όπως και κάποια αντίστοιχη υποδομή στο Αδριάνειο Υδραγωγείο στο Δήμο Χαλανδρίου.

Επενδύσεις σε νέα ΚΕΛ (Κέντρα Λυμάτων) και στην Ψυττάλεια 3.0

Επιπρόσθετα, μέσα στο 2025 η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να δρομολογήσει επενδύσεις σε δύο νέα Κέντρα Λυμάτων (ΚΕΛ) στη Ραφήνα και τον Μαραθώνα, ένα έργο συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο ειδικά στην περίπτωση της Ραφήνας αντιμετώπισε θέματα και καθυστερήσεις λόγω εύρεσης αρχαίων.

Την ίδια στιγμή, μέσα στη νέα χρονιά θα τεθεί σε εφαρμογή η τρίτη φάση του έργου της Ψυττάλειας, με τον διαγωνισμό για τη μελέτη καταρχήν του έργου να ανακοινώνεται μέχρι τον Μάρτιο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, επιδιώκεται να προκηρυχθεί ο ίδιος ο διαγωνισμός για την αναζήτηση των αναδόχων για την κατασκευή των υποδομών.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu