Επιχειρήσεις

Νέος Αναπτυξιακός νόμος: Τι λένε οι φορείς των επιχειρήσεων

Αν δεν δοθεί παράταση, η διαβούλευση κλείνει αυτή την Παρασκευή 2 Μαΐου

Σε φάση εντατικής επεξεργασίας των δεδομένων που φέρνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος για επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι και φορείς της αγοράς, με στόχο την αποστολή προτάσεων προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη συμμετοχή στη διαβούλευση λίγο πριν τους αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα, αυτή την Παρασκευή το πρωί στις 9.

Κοινός τόπος, τη στιγμή που πληροφορίες του Financial Report μιλούν και για παράταση του χρόνου της διαβούλευσης, με στόχο, και με φόντο τις αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, να υπάρξουν πιο ολοκληρωμένες τοποθετήσεις από την πλευρά των φορέων, είναι η διαπίστωση διορθωτικών κινήσεων σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο και προσπάθεια προσέγγισης μεγαλύτερου μέρους των επιχειρήσεων της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή διατυπώνονται και σχόλια με διάθεση πρόληψης τυχόν αστοχιών που μπορεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή των επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετάσχουν όπως λιγότερη γραφειοκρατία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ψηφιοποίησης και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνει και η ανάγκη περισσότερων δράσεων για περιοχές που έχουν ανοιχτά μέτωπα όπως οικονομικά ή δημογραφικά ζητήματα.

Γ. Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος EEA: Περιμένουμε το τελικό κείμενο-Πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Με βάση τα όσα αναφέρει στο Financial Report ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου «Είναι θετικό το ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στις σύγχρονες τεχνολογίες καθώς αξίζει να επενδύσουμε ως χώρα και ως οικονομία στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων. Πρόκειται για μία πάγια θέση του ΕΕΑ σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν από την Πολιτεία και πολλές δράσεις μας έχουν αυτή τη στόχευση με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επίσης βαρύτητα δίνεται σε Πράσινη μετάβαση και Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, στην Κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία, στη Μεταποίηση, στην Πρωτογενή παραγωγή. Θέλω να σταθώ όμως στο κομμάτι της απλοποίησης των διαδικασιών για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων, κάτι που ενδιαφέρει όλους τους μικρομεσαίους, στις ταχύτερες αδειοδοτήσεις για επενδύσεις που τόση ανάγκη έχει η οικονομία μας, καθώς και στην πρόβλεψη για ενίσχυση περιοχών με σοβαρά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα. Πρόκειται για μία εθνική αναγκαιότητα που σχετίζεται άμεσα με το μέλλον της χώρας και δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σε όσα προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός. Για να σχηματίσουμε βέβαια οριστική άποψη σχετικά με τον νέο νόμο, θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί προς ψήφιση μια και όπως λέει ο λαός μας, «πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

O Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Όπως επισημαίνει, δε, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ: «Το πλέον σημαντικό για εμένα είναι να υπάρξει ουσιαστική στήριξη προς τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο προς τις μεγάλες. Η επιτυχημένη πορεία των ΜμΕ είναι αυτή που δημιουργεί πλούτο, στηρίζει την απασχόληση και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τον Προϊστάμενο του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Θανόπουλο στο Financial Report “αυτό το χρονικό διάστημα είμαστε σε διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να αποστείλουμε ως ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τις δικές μας προτάσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω ως μια αρχική αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχουν μέσα στον νέο προτεινόμενο Αναπτυξιακό βελτιωτικές κινήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο του 2022, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων και αναμένουμε να δούμε το πως αυτές θα εφαρμοστούν”. Από πλευράς ΓΣΕΒΕΕ, οι προτάσεις θα σταλούν απευθείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

O Γιώργος Θανόπουλος

Για τα θετικά και τα γκρίζα σημεία του νέου Αναπτυξιακού κάνει λόγο στο Financial Report και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Χρήστος Γιακουβής, μια περιοχή που είναι στο πλάνο ενίσχυσης, ειδικά λόγω της επίδρασης της κακοκαιρίας Daniel: «Έχουμε μελετήσει ενδελεχώς ως Επιμελητήριο Λάρισας την πρόταση για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο και το πρώτο σχόλιο μας είναι ότι υπάρχουν καταρχήν διορθώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο. Βλέπουμε πχ σε σχέση με τα νέα καθεστώτα να εντάσσονται δράσεις, οι οποίες, κατά την άποψή μας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με φόντο και όπως πχ η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η πράσινη μετάβαση. Επίσης, είχαμε με θετική οπτική το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι ανάμεσα στις περιοχές τις οποίες αγγίζει περισσότερο από ό,τι ο προηγούμενος, κάτι το οποίο η περιοχή χρειάζεται περισσότερο, με φόντο και τις καταστροφές που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, οι οποίες έχουν ακόμα αρνητική επίδραση σε πολλές επιχειρήσεις. Αυτά που πρέπει να δούμε και είναι πράγματα το οποία επισημαίνουμε στο έγγραφο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι καταρχήν ο προγραμματισμός, ο σωστός προγραμματισμός προκειμένου η κάθε επιχείρηση να γνωρίζει ποιο καθεστώς θα προκηρυχθεί και πότε και κατά δεύτερον τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρούνται, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα από τον προηγούμενο αναπτυξιακό, οπότε και είχαν δοθεί προθεσμίες 45 ημερών, οι οποίες έγιναν… 2,5 χρόνια».

Ο Χρήστος Γιακουβής

Επίσης, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να είναι ακόμα πιο άρτιο το πληροφοριακό σύστημα προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ενώ “αναμένουμε ψηφιοποίηση σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ακόμα περισσότερο η γραφειοκρατία, να μην είναι άλλο ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις“.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Πέμπτη 17 Απριλίου 2025 βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τον τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις». Κατά όσα αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Ανάπτυξης σκοπός του νομοσχεδίου είναι η καταρχήν «η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και την απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων». Παράλληλα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης που αναμορφώνει το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, επεκτείνει την επιδότηση σε μεσαίες επιχειρήσεις και εισάγει νέες διαδικασίες για ταχύτερη αδειοδότηση και χρηματοδότηση επενδύσεων βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως και τις 2 Μαΐου 2025.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu