Οικονομία

NBG Securities: Το τριπλό bonus της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της χρηματιστηριακής

Εν αναμονή της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, με πιθανές ημερομηνίες στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και στη 1 Δεκεμβρίου από τη Fitch, η NBG Securities, εξηγεί στην τελευταία ανάλυσή της τι θα σημάνει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις αυτή η τόσο σημαντική εξέλιξη.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής, το όφελος θα διαχυθεί σε τρία πεδία, καθώς θα σημάνει τη μείωση του κόστους δανεισμού, τη βελτίωση της ρευστότητας και την εισροή νέων κεφαλαίων. Βέβαια, αφού αναλύει τα οφέλη, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο, εντούτοις η διατήρηση και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις θα απαιτήσουν συνέχιση των προσπαθειών, ειδικά στο μέτωπο των αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία της Ελλάδας.

 Ομόλογα

Ίσως το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της IG από την Ελλάδα θα είναι η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Προφανώς, μέρος αυτού του οφέλους έχει ήδη τιμολογηθεί (οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι κάτω από το 4%, δηλαδή κάτω από την απόδοση των ιταλικών ομολόγων 4,2%), αλλά η NBG Sec πιστεύει ότι θα συνεχιστεί η μείωση.

Για τις τράπεζες ειδικότερα, η αναβάθμιση μεταφραστεί σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης, εξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις MREL ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή 80 εκατ. ευρώ συνδυαστικά ετησίως για μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 100 μονάδες βάσης) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων τίτλων τους, που αποτελούνται κυρίως από ομόλογα (δηλαδή επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ, χαμηλότερα haircuts αποτίμησης κ.λπ.). Επιπλέον, το IG θα πρέπει να προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα παράσχει πρόσθετη ώθηση του ΑΕΠ (έως 0,5 μονάδες το 2024).

Αγορές κεφαλαίου: Σφραγίδα αξιοπιστίας

Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές, η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει σε μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θα προσελκύσει νέους επενδυτές υψηλής ποιότητας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν ήταν σε θέση να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι εν αναμονή μιας τέτοιας αναβάθμισης, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 3,4 δισ. ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα το 4μηνο του 2023, εκτοξεύοντας τις δύο αγορές στις κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως.

Έτσι, κατά την NBG η επιστροφή στο κλαμπ των IG και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια περαιτέρω πτώση του κινδύνου χώρας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επαναξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη διάθεση για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, νέες δημόσιες εγγραφές και τη σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών και να προσελκύσει νέες ροές.

Αναβάθμιση του ΧΑ

Μόλις η Ελλάδα ανακτήσει την IG, θα απομακρυνθεί το τελευταίο βασικό εμπόδιο για τους παρόχους δεικτών μετοχών (MSCI, FTSE Russell κ.λπ.) προκειμένου να αναβαθμιστεί η ελληνική κεφαλαιαγορά από το καθεστώς της αναδυόμενης στην αναπτυγμένη αγορά, κάτι που, αν και αναμφίβολα αποτελεί θετικό καταλύτη για την απόδοση, θα χρειαστεί ωστόσο μερικά χρόνια για να υλοποιηθεί επίσημα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu