Διεθνή

ΝΑΤΟ: Τι προβλέπει ο συμβιβασμός Φινλανδίας – Σουηδίας με την Άγκυρα – Αίρεται το βέτο

Κοινό μνημόνιο  υπέγραψαν Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είδηση που  επιβεβαίωσε ό γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την άρση του τουρκικού βέτου, που ήταν το «εισιτήριο» για την συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, αλλά και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοϊλού, το μνημόνιο με το οποίο η Άγκυρα αίρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη στη Συμμαχία Φινλανδίας και Σουηδίας , προβλέπει:

  1. Πλήρη συνεργασία των δυο χωρών με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των θυγατρικών οργανώσεών του.
  2. Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
  3. Δέσμευση για μη υποστήριξη της συριακής Κουρδικής οργάνωσης  PYD/YPG και των οπαδών του εξόριστου ιμάμη Γκιουλέν .
  4. Αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.
  5. Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας  της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική συνεργασία.
  6. Δημιουργία μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
  7. Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών υποχρεώσεων.
  8. Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των συνεργαζόμενων οργανώσεών του και η έρευνά τους.
  9. Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  10. Υποστήριξη της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφάλειας της ΕΕ.
  11. Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων. 

Δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. 

«Ένα βήμα μπροστά»

«Ένα βήμα μπροστά», έγραψε ο Νιινίστο επισημοποιώντας την είδηση. 

«Η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» ανακοίνωσε και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

Σύμφωνα με τον Νιινίστο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των τριών κρατών παραγματοποίησαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας  στη Μαδρίτη.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu