Οικονομία

Nα διατηρήσει την πίεση προς Ελλάδα αναμένεται σήμερα από τον Ντράγκι

Το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι μεταξύ των πέντε θεμάτων που αναμένεται να τεθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να διατηρήσει την πίεση προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης να παρουσιάσουν μία χρηματοδοτική συμφωνία που θα βασίζεται σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, πέντε είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να κοιτάξει κανείς σήμερα.

1) Eφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα αγοράσει 60 δισ. ευρώ ομολόγων ανά μήνα – ως επί το πλείστον δημόσιο χρέος – μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί προς το στόχο πλησίον αλλά κάτω από το 2%. Το συμπέρασμα είναι ότι η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να εφαμοστεί περισσότερο.

Ο Draghi θα πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αμφιβολίες της αγοράς για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ.

2) Αρνητικές αποδόσεις

Ένα αυξανόμενο μερίδιο των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει πλέον αρνητικές αποδόσεις εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να αγοράσει.

Ο Draghi θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιουσιακά στοιχεία για την ΕΚΤ και ότι οι ρυθμιστικές αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση τυχόν οικονομικών κινδύνων.

3) Οικονομικό outlook

Οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ το Μάρτιο αναφέρουν επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2017, και ο Draghi επανέλαβε την εκτίμηση τον περασμένο μήνα, λέγοντας: «Οι περισσότεροι δείκτες υποδηλώνουν ότι μια βιώσιμη ανάκαμψη εδραιώνεται».

Αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ το Μάρτιο μετρίασαν την εκτίμηση αυτή, καθώς υπήρξαν αναφορές για τον «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» στην ανάκαμψη, ιδιαίτερα έως το 2017. Ο Draghi μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα ανάμεικτα μηνύματα.

4) Ευρώ

Το νόμισμα της ευρωζώνης έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Αυτό είναι καλή είδηση για τους ευρωπαίους εξαγωγείς και καθιστά ευκολότερη για την ΕΚΤ την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

Αναμένουμε από τον Draghi να ρωτηθεί για το αν σκέφτεται ότι η αδυναμία του ευρώ είναι δικαιολογημένη ή αν έχει πέσει πάρα πολύ, πάρα πολύ γρήγορα σε βάρος των άλλων. Ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα ότι το ευρώ δεν αποτελεί στόχο πολιτικής, και ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ αντανακλούν τις αποκλίνουσες προσδοκίες νομισματικής πολιτικής μεταξύ της ευρωζώνης και άλλων σημαντικών οικονομιών.

5) Ελλάδα

Δεν θα υπήρχε συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, χωρίς ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα. Αναμένεται ο Draghi να διατηρήσει την πίεση για την Αθήνα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να καταλήξουν σε μια λύση χρηματοδότησης, που υποστηρίζεται από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu